Rob Gronkowski je bil večji del tekme odrezan, a je ujel nekaj pomembnih žog. Tom Brady (desno) pa je naslov prvaka osvojil že četrtič. Foto: Reuters
Rob Gronkowski je bil večji del tekme odrezan, a je ujel nekaj pomembnih žog. Tom Brady (desno) pa je naslov prvaka osvojil že četrtič. Foto: Reuters
Malcolm Butler
Malcolm Butler je takole prestregel podajo ob koncu tekme. Foto: Reuters
Doug Baldwin
Doug Baldwin je bil povsem osamljen, ko je ujel podajo za izid 24:14. Foto: Reuters
Rob Gronkowski
Rob Gronkowski je takole zakrivil enega od dveh TD-jev v zadnji minuti prvega polčasa. Foto: Reuters
Marshawn Lynch
Marshawn Lynch se je takole pregazil v končno cono. Foto: Reuters
Brandon LaFell
Brandon LaFell je dosegel prve točke na Super Bowlu. Foto: Reuters
Dramatični Super Bowl pripadel Patriotom

To je za magični par Patriotov Tom Brady - Bill Belichick že četrti naslov prvaka v najmočnejši ligi ameriškega nogometa na svetu. Brady, ki je prejel nagrado "MVP" finala, se je tako izenačil s Terryjem Bradshawom in Joejem Montano. Za talisman Patsov je bil to šesti Super Bowl, prav vsi pa so bili za infarkt, saj so se končali z največ štirimi točkami razlike.

Butler prestregel podajo Wilsonu
Ključno potezo je tokrat naredila obramba Patsov. Seattle je imel pol minute pred koncem napad z enega jarda. Namesto da bi se odločil za tek z žogo, je Russell Wilson podal, žogo pa je v končni coni prestregel Malcolm Butler.

Lane prestregel podajo Bradyju
Tekmo so precej bolje začeli Patrioti, ki so se v uvodni četrtini že znašli tik pred končno cono Seattla, a je Brady slabo podal, žogo je v končni coni prestregel Jeremy Lane, ki si je pri tem poškodoval roko.

Brady že 50. podal za TD
V drugi četrtini so bili doseženi kar štirje zadetki. Prve točke je dosegel New England, Brady je z 11 jardov v končni coni našel Brandona LaFella. Za Bradyja je bila to že rekordna 50. podaja za TD v končnicah.

Napad Seattla se je prebudil v 25. minuti
Seattle je v prvih 25 minutah v napadu igral zelo slabo. Vse se je obrnilo malo pred koncem polčasa, ko je Russell Wilson vrgel 45 jardov dolgo podajo na Chrisa Matthewsa. Sprehod do končne cone pa je končal tekač Marshawn Lynch, ki se je s treh jardov prerinil v končno cono.

Nevidni Gronkowski stopil na sceno
Patsi so imeli še dobri dve minuti časa, ki pa so jo izkoristili. Brady je z 22 jardov pol minute pred koncem polčasa v končno cono poslal Roba Gronkowskega, ki je bil prej povsem odrezan, a je v pravem trenutku stopil na sceno.

Ob polčasu je bilo izenačeno
Čeprav je imel Seattle do konca polčasa na voljo le pol minute, mu je uspelo skreirati nov zadetek. Ključna je bila kazen vlečenja za masko, zaradi česar je imel Seattle šest sekund do polčasa napad z 11 jardov. Wilson je v končni coni našel Matthewsa.

Matthews s tremi podajami do 100 jardov
Drugi polčas je začel Seattle. Wilson je tudi v tem napadu eno dolgo podajo usmeril proti Matthewsu (45 jardov). Skoraj neznani Matthews je tako s samo tremi ujetimi podajami dosegel mejo 100 ujetih jardov. Napad pa se je končal s prostim strelom Stevena Hauschke, ki je tako sploh prvič povedel Seahawkse v vodstvo (17:14).

Seattle vodil že za deset točk
Na drugi strani je New England v prvem napadu drugega polčasa izgubil žogo, saj je Brady vrgel še drugo prestreženo podajo v večeru. Tokrat je bil na pravem mestu Bobby Wagner. Seattle je priložnost hitro kaznoval, Wilson je v končni coni našel osamljenega Douga Baldwina za 24:14.

Preobrat Patsov z dvema TD-jema
New England se je v igro vrnil osem minut pred koncem, ko je Brady dosegel rekordni 12. TD na Super Bowlih. Podajo za 24:21 je ujel Danny Amendola. Seahawksi so žogo izgubili brez enega samega prvega poskusa, na drugi strani pa je Julian Edelman dve minuti pred koncem s TD-jem povedel Patse spet v vodstvo z 28:24.

Kearse žogo ujel s kolenom, a ...
Seahawksi so imeli dve minuti, da prekorakajo celotno igrišče. Med drugim jim je uspela nora podaja, ko je Jermaine Kearse s koleni nekako ukrotil žogo in jo prizemljil pet jardov pred končno cono. Žogo je dobil Lynch, ki se je prerinil jard do raja, sledila pa je že prej opisana napaka Wilsona.

Na podcastu Številke smo v petek gostili komentatorja Roka Grilca. Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora.

Nagrado MVP spet prejel Aaron Rodgers
Večer pred tekmo so podelili tudi nagrade za dosežke v sezoni, ki se ravnokar končuje. Najpomembnejšo nagrado - MVP sezone - je še drugič prejel podajalec Green Baya Aaron Rodgers.

49. Super Bowl:
SEATTLE - NEW ENGLAND
24:28 (0:0, 14:14, 10:0, 0:14)
0:7 - Brandon LaFell (podaja, 11 jardov), 20:13
7:7 - Marshawn Lynch (tek, 4 jardi), 27:44
7:14 - Rob Gronkowski (podaja, 22 jardov), 29:29
14:14 - Chris Matthews (podaja, 11 jardov), 29:58
17:14 - Steven Hauschka (prosti strel, 27 jardov), 33:51
24:14 - Doug Baldwin (podaja, 3 jarde), 40:06
24:21 - Danny Amendola (podaja, 4 jarde), 52:05
24:28 - Julian Edelman (podaja, 3 jarde), 57:58

Dramatični Super Bowl pripadel Patriotom