Podrobnejše smernice za varnostne ukrepe pri izvajanju športnih dejavnosti v času pandemije novega koronavirusa so ključnega pomena za dokončni zagon treningov in tekmovanj več kot 60.000 registriranih športnikov v držav.

Kdaj bi se lahko nadaljevalo državno prvenstvo v nogometu, še ni znano. Foto: www.alesfevzer.com
Kdaj bi se lahko nadaljevalo državno prvenstvo v nogometu, še ni znano. Foto: www.alesfevzer.com

Podlaga za sproščanje ukrepov bodo tudi rezultati nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19 in prekuženosti prebivalstva z novim koronavirusom, ki se je končala prejšnji teden. Raziskava sicer še ni končana, s prvimi analitičnimi ocenami se bo vlada prav tako seznanila v torek, je povedal vladni govorec Jelko Kacin.

Ministrica Kustečeva si želi dogovora v najkrajšem možnem času

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport( MIZŠ) Simona Kustec si želi, da bil dogovor o nadaljevanju treningov in tekmovanj dosežen čim prej.  Foto: BoBo
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport( MIZŠ) Simona Kustec si želi, da bil dogovor o nadaljevanju treningov in tekmovanj dosežen čim prej. Foto: BoBo

Kot je dodal na današnji novinarski konferenci, si ministrica za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) Simona Kustec želi, da bi bili dogovori o posamičnih športnih panogah doseženi v najkrajšem možnem času. Pogovarjajo se tudi o kolektivnih športih in o tem, kakšna naj bo medsebojna razdalja. Po Kacinovih besedah se tudi v drugih državah že govori o morebitnih datumih, ko naj bi se nadaljevala ligaška tekmovanja.

Navodila in priporočila so namenjena vsem registriranim športnikom, udeležencem organizirane vadbe in opredeljujejo postopke pred in med treningi ter po njih. V drugem delu pa so posebej opredeljeni še pogoji za kolektivne in individualne panoge, plavanje ter posebna določila za upravljavce in uporabnike športnih objektov. Podrobnejše ukrepe za ponovne treninge in tekmovanja so na direktoratu za šport MIZŠ usklajevali z ministrstvom za zdravje in NIJZ-jem med prvomajskimi prazniki in v ponedeljek. Osnutke omilitve ukrepov so predtem na poziv Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) pripravile slovenske panožne zveze.

Predlog: Trening za vseh 60.000 registriranih športnikov
Na MIZŠ-ju so pripravili dva sklopa načrtov za sproščanje športa, ustavljenega od sredine marca zaradi pandemije novega koronavirusa, tako treningov kot tekmovanj. Ministrstvo predlaga, da bi lahko trenirali vsi registrirani športniki, ki jih navaja 32. člen zakona o športu, teh je okrog 60.000, ter na vseh športnih objektih in površinah za šport, tako v dvoranah kot v naravi, razen tistih, ki so sestavni del vzgojno-izobraževalnih dejavnosti, kot so šole.

Telesni stik med športniki ni dovoljen

Vlada pripravlja ukrepe za sprostitev športa

Pri izvajanju vadbe bodo morali športniki in trenerji ter drugi, ki sodelujejo pri vadbi, ohranjati predpisano medsebojno razdaljo. Telesni stik med športniki ne bo dovoljen, tako tudi ne skupinska vadba nogometa, košarke in drugih kolektivnih športov. Stik med športniki bo dovoljen izključno v delu tehničnega treninga, vendar vedno z istim partnerjem, kot je to, denimo, v judu, je dejal državni sekretar za šport v kabinetu predsednika vlade Marjan Dolinšek.

Športniki bodo morali izpolnjevati vsa navodila pristojnih zdravstvenih institucij za preprečevanje okužb, za nadzor bodo morale nacionalne panožne zveze imenovati odgovorne osebe in podatke posredovati MIZŠ-ju.

Postopna uvedba tekmovanj, a za zdaj še brez datumov
Pri uvedbi tekmovanj bo šlo prav tako za postopno ponovno uvedbo in ta čas datumsko še ni opredeljen. Najprej jih bo mogoče pripraviti v individualnih panogah, ki imajo veljavne tekmovalne sisteme in jih je potrdil OKS, ter ob upoštevanju zdravstvene in epidemiološke stroke. Gledalcev v prvi fazi gotovo ne bo, prav tako bo omejeno skupno število prisotnih športnikov v tekmovalnem prostoru.