Slovenska junaka zadnjega dne: Benjamin Savšek in Luka Božič. Foto: Nina Jelenc
Slovenska junaka zadnjega dne: Benjamin Savšek in Luka Božič. Foto: Nina Jelenc

Premoč sta morala priznati le Slovaku Alexandru Slafkovskemu. Oba Slovenca sta bila na domači progi sicer hitrejša, a pot do vrha jima je preprečil en dotik, Slovak pa je progo opravil brez napake.

Olimpijski prvak Benjamin Savšek je bil najhitrejši v polfinalu. Foto: Nina Jelenc
Olimpijski prvak Benjamin Savšek je bil najhitrejši v polfinalu. Foto: Nina Jelenc

Usodna protitočna vrata
Slovenska asa sta napako napravila v protitočnih vratih, Luka Božič se je dotaknil šestih vrat, Benjamin Savšek pa trinajstih. Odličen slovenski dan je dopolnil Anže Berčič, ki se je prav tako uvrstil v finale, a je izpustil ena vrata, kar ga je prikovalo na zadnje mesto v finalu.

"Ta konec tedna sem kazal lepe vožnje, tudi v finalu sem napadal. Sicer nisem najbolje zadovoljen, saj spodaj nisem vozil najbolje," je svoj nastop povzel Božič.

"Res je, na sredini sem storil napako, tam se mi je nekoliko podrla tudi sama vožnja, ampak sem vesel, da sem se do konca sestavil in kljub dotiku priveslal do tretjega mesta. Kot zadnji nikoli ni prijetno tekmovati, zato sem zadovoljen, da sem premagal tudi ta pritisk. In tudi pritisk domačih navijačev, ki so bili izjemni. Kako sem zadnja leta pogrešal ta občutek tekme pred domačimi navijači. Res lahko rečem, da je za mano lepa tekma," nad tretjim mestom ni bil razočaran tacenski sosed.

Malce grenkega priokusa za Božiča, Savšek pa zadovoljen s tretjim mestom

Finale kanuistov

MestoTekmovalecDržavaČas/zaostanek
1.Alexander SlafkovskySlovaška86,27 (0)
2.Luka BožičSlovenija+0,17 (2)
3.Benjamin SavšekSlovenija+0,56 (2)
10.Anže BerčičSlovenija+55,10 (52)

Franklin najhitrejša že v polfinalu
Med kanuistkami je drugič v sezoni zmagala Mallory Franklin. Britanka je dober nastop napovedala že v polfinalu, kjer je bila najhitrejša. Najbolj se ji je približala Američanka Evy Leibfarth (+1,75), Nemka Elena Lilik pa je na tretjem mestu zaostala že skoraj pet sekund.

Slovenske barve je dobro branila Eva Alina Hočevar, ki je dvema dotikoma končala na sedmem mestu. V polfinalu sta nastopili še Alja Kozorog, ki je tekmovanje končala na 18. mestu, in Lea Novak (20.).

Finale kanuistk

MestoTekmovalkaDržavaČas/zaostanek
1.Mallory FranklinVelika Britanija96,52 (0)
2.Evy LeibfarthZDA+1,75 (0)
3.Elena LilikNemčija+4,99 (0)
7.Eva Alina HočevarSlovenija+13,06 (4)

Kancler za las ob stopničke
Ob koncu programa svetovnega pokala v kajaku in kanuju na divjih vodah v Tacnu so se pomerili še tekmovalci v ekstremnem slalomu. Največ spretnosti je od Slovencev pokazal Tine Kancler, ki se je uvrstil v finale, v katerem pa je zasedel zadnje, četrto mesto. Zmagal je Šved Isak Öhström.

Pri dekletih se je v novi olimpijski disciplini izkazala Eva Terčelj, zasedla je šesto mesto, Ajda Novak je bila 25., zmagala je Britanka Kimberley Woods.

Božič in Savšek na stopničkah v Tacnu