Veslač Iztok Čop je zaradi krčenja sredstev za šport pesimističen pred olimpijskimi igrami v Londonu. Foto: MMC RTV SLO/Ž. K.
Veslač Iztok Čop je zaradi krčenja sredstev za šport pesimističen pred olimpijskimi igrami v Londonu. Foto: MMC RTV SLO/Ž. K.
Janez Kocijančič
Predsednik OKS-a Janez Kocijančič opozarja, "da se zelo hitro lahko znajdemo v časih, kot so bile OI leta 1976 v Montrealu, kjer je najboljšo slovensko posamično uvrstitev dosegel lokostrelec Bojan Postružnik, ki je bil deveti". Foto: MMC RTV SLO
Bodo varčevalni ukrepi prizadeli tudi športnike?

Spomnimo, vlada je v sklopu varčevalnih ukrepov s 1. marcem ustavila financiranje 127 trenerjev v nacionalnih panožnih športnih šolah, s čimer je med športnimi delavci in športniki samimi povzročila precej nemira.

Čop: Ukrep pomeni polom na OI
"Olimpijske igre v Londonu so že čez nekaj mesecev in novica, ki je do mnogih od nas prišla na treningih ali tekmah v tujini, je zelo negativno 'udarila' ter vnesla veliko nemira. Sprememba sistema, ki je edini tovrstni pri nas, bo dolgoročno negativno vplivala na razvoj športa. Zaustavitev treningov za nekaj tednov pomeni popoln polom na OI v Londonu. Ti ukrepi pomenijo, da vlada ukinja vrhunski šport," je ukrep ocenil zlati olimpionik Iztok Čop.

Kocijančič: Upam, da bo 111 športnikov ostalo v javni upravi
Predsednik OKS-a Janez Kocijančič je izrazil pričakovanje, da bo slovenski šport enakopravno nosil bremena gospodarske in finančne krize, nato pa pozval vlado, naj ponovno zaposli trenerje. Kocijančič tudi upa, da bo 111 športnikov ostalo zaposlenih v javni upravi: "Pozivamo pristojno ministrstvo in vlado, da nadaljujejo s tem programom, sicer bomo najboljše trenerje izgubili. To bi bil dolgoročni udarec za slovenski šport. Pričakujemo tudi, da bo ostalo 111 športnic in športnikov ter trenerjev zaposlenih v javni upravi (ministrstvu za obrambo, notranje zadeve in finance - carina), kjer trenutno še ni sprememb."

OKS za 10 odstotkov znižal dohodke zaposlenim
Ker slovenska vlada (še) ni potrdila projekta Slovenska hiša na OI v Londonu, so v trženju OKS-a ustavili vse dejavnosti na tem področju. Prav tako so se v OKS odločili, da zmanjšajo porabo na vseh področjih, saj bodo denimo iz Fundacije za šport (FŠO) verjetno prejeli 25 odstotkov manj sredstev kot lani, zmanjšanje pa je po rebalansu državnega proračuna pričakovati tudi iz javnih virov. Zato bodo še bolj zaostrili varčevalne ukrepe, ki so bili sprejeti leta 2008. Tako so poleg znižanja stroškov za delovanje člani izvršnega odbora sprejeli sklep, da se do nadaljnjega za 10 odstotkov znižajo plače in pogodbeni zneski vseh zaposlenih v OKS.

Bodo varčevalni ukrepi prizadeli tudi športnike?