Foto:
Foto:
V Buenos Airesu je bilo po tekmi seveda veselo.
Iračani in Italijani so se pred tekmo skupaj postavili pred fotografe. Azzurri so si nadeli črne trakove v spomin na italijanskega novinarja Enza Baldonija, ki so ga v četrtek brutalno ubili v Iraku.

Južnoameriški obračun smo si lahko ogledali ob jutranji kavi, prav uživali pa nismo. Argentina je sicer bila boljša, vendar ni bila tako učinkovita kot na prejšnjih tekmah.

Z dvema igralcema več ob koncu tekme Argentina ni uspela dokončno streti žilavih Paragvajcev. Tekmo je v 18. minuti odločil 20-letni Carlos Tevez, ki je z izjemo ene tekme v Atenah vedno dosegel gol.

Brez dvoma pa gre naslov v prave roke, saj je bilo končno argentinsko razmerje v golih 17:0. V deželi, kjer je nogomet po priljubljenosti daleč spredaj, so prav gotovo dostojno proslavili naslov, čeprav sonce še ni vzšlo, ko je sodnik odpiskal konec tekme.

"Poseben občutek je postati olimpijski zmagovalec. Nisem jokal, vendar to še ne pomeni, da nisem zelo zadovoljen", je povedal selektor Marcelo Bielsa.

Gre celo za prvo zlato olimpijsko medaljo Argentine po veslaškem slavju leta 1952. Uspeh nogometašev je tudi obliž na vrsto razočaranj v zadnjih letih.

Srebro Paragvaja je njihova sploh prva olimpijska medalja doslej.

Latinska Amerika ni imela nogometnega olimpijskega prvaka že od leta 1928.

Finale:
ARGENTINA - PARAGVAJ 1:0 (1:0)
Tevez 18.
RK: Martinez 66., Figueredo 82./oba Paragvaj

ARGENTINA: Lux, Ayala, Coloccini, Mascherano, Heinze, Tevez, C. Gonzalez, Rosales, Delgado (76./Rodriguez), D'Alessandro, Gonzalez.

PARAGVAJ: Barreto, Martinez, Manzur, Gamarra, Gimenez, Bareiro, Figueredo, Torres, Esquivel (76./J. Gonzalez), Barreto (72./Cristaldo), Cesar Enciso (63./Diaz).

Bron za Italijo
Bronasto kolajno je osvojila italijanska moška nogometna reprezentanca, potem ko je v tekmi za tretje mesto premagala Irak z 1:0. Odločilni gol je že v osmi minuti dosegel Alberto Gilardino. Iračani so sicer ostali brez medalje, kljub temu so si v Atenah priborili veliko simpatij.