Foto:
Foto:
Centerski dvoboj sta pod obroči bila Roberto Chiacig in Ruben Wolkowsky.
Emanuel Ginobili je bil na olimpijskem turnirju nosilec argentinske igre.
Šarunas Jasikevičius (na tleh) in njegovi rojaki so ostali brez kolajne.

Gauči so do zmage proti Italiji z 84:69 prišli precej težje, kot bi lahko sklepali iz izida in kot so nekateri pričakovali po senzacionalni zmagi naših zahodnih sosedov proti Litvi v polfinalu.

Trojke držale Italijo v igri
Argentinci so začeli odločno in v drugi četrtini povedli za 12 točk (34:22), vendar so jih Italijani do polčasa z natančnim metom za tri točke skoraj ujeli (43:41). Sredi tretje četrtine so azzurri po trojki Gianluce Basileja prišli v vodstvo s 54:51. Svetovni podprvaki pa so odgovorili z delnim izidom 10:0 za 61:54.Massimo Bulleri je s petimi točkami dal varovancem selektorja Carla Recalcatija še zadnje upanje, ki se je nato razblinilo po prvi trojki Argentine na srečanju.

Za 67:59 jo je sedem minut pred koncem dosegel Alejando Montecchia. Pred tem so Argentinci zgrešili vseh osem metov izza črte, v tem času pa so Italijani zadeli devet trojk. Po novi trojki Montecchie je pet minut pred koncem na semaforju pisalo 71:60, po zabijanju Luisa Scolaja pa 73:60 in zmagovalec je bil odločen.

Italijani so se spet zanašali na met z razdalje (11 trojk), vendar se je kot pomembnejši dejavnik izkazal skok (38:26). Pri prvakih so bili najučinkovitejši Scola 25, Montecchia 17 in Emanuel Ginobili 16, pri Italijanih pa sta Gianmarco Pozzecco in Matteo Soragna dosegla po 12 točk.

Dream team "z zamudo" do brona
V tekmi za tretje mesto so se Američani oddolžili Litvi za poraz v predtekmovanju in osvojili bronasto medaljo (104:96). Moštvi sta se bolj malo posvečali obrambi in sta se večji del tekme izmenjevali v rahlem vodstvu. Šlo je za pravi ostrostrelski šov, saj so Litovci dosegli kar 21 trojk, Američani pa osem.

Za ZDA je Shawn Marion dosegel 22 točk, pri poražencih pa Arvidas Macijauskas 24. Skok so dobili Američani s 40:26. Tekma se je začela z več kot pol ure zamude, ker sta se obe moštvi pojavili v belih dresih. Američani so morali počakati na rdečo opremo.

IZIDI