Foto:
Foto:
Na 3000 metrov z zaprekami popolno zmagoslavje Kenijcev.
Komaj 19-letni Rus Mihail Ignatjev se je okitil z zlato medaljo.
V Bagdadu so napeto spremljali, kaj se dogaja z njihovimi nogometaši.

Ena najzanimivejših torkovih preizkušenj na atletskem stadionu je bil tek na 1.500 metrov. Prvič na OI je zmagal Hicham El Guerrouj.

Maročan je v zadnjih metrih bil hud boj s Kenijcem Bernardom Lagatom, a s časom 3:34,18 vendarle osvojil še edino lovoriko, ki mu je manjkala. V Atlanti je padel krog pred ciljem, v Sydneyju pa je bil boljši Kenijec Noah Ngeny. Izidi.

"Zelo sem vesel. Počutim se kot trimesečni otrok. Za mano je zelo težko leto. Ta medalja je za maroškega kralja in za mojo hčerkico, ki ju imam rad," je povedal El Guerrouj, ki mu je kralj Mohammed VI. po telefonu čestital takoj po zmagi. "V Sydneyju sem bil poražen, ker sem preveč treniral. Tokrat sem imel rezervo," je dodal.

Rekord Išinbajeve 20 minut čez polnoč po lokalnem času
Rusinja Jelena Išinbajeva je z novim svetovnim rekordom 4,91 metra dobila že izgubljeno bitko v skoku s palico. Zmaga ji je pripadla na višini 4,80 m, kjer je imela samo en poskus, saj se je po podrti letvici na 4,70 in 4,75 v prvem poskusu odločila, da na teh višinah ne bo več skakala. Njena največja tekmica Svetlana Feofanova je osvojila srebro, potem ko je bila na 4,75 metra uspešna v drugem poskusu.

V "steeplechaseu" so po zaslugi Ezekiela Kemboija, Brimina Kipruta in Paula Koecha vse tri medalje odšle v Kenijo.

V teku na 110 metrov z ovirami je Američanka Joanna Hayes z odličnim časom 12,38 izkoristila padec svetovne prvakinje Perdite Felicien iz Kanade, na 400 metrov pa je Bahamčanka Tonique Williams Darling še enkrat več letos ugnala Mehičanko Ano Guevara, ki ni poznala poraza v prejšnjih dveh sezonah.

Deseteroboj je dobil Čeh Roman Šebrle. Bronasti Kazahstanec Dmitrij Karpov, ki je vodil do osme discipline, je zlato zapravil v kopju, ko je kljub osebnemu rekordu vrgel 15 metrov manj od svetovnega rekorderja.

Preostale končne odločitve
V kolesarstvu na stezi so podelili tri komplete medalj. V vožnji na točke je zmagal 19-letni Rus Mihail Ignatjev, v moškem šprintu Avstralec Ryan Bayley, v ženskem pa 38-letna Kanadčanka Lori-Ann Münzer, ki je osvojila sploh prvo olimpijsko zlato v kolesarstvu za deželo javorjevih listov.

Rus Dmitri Berestov je zmagal v dviganju uteži v kategoriji do 105 kilogramov. Svetovni prvak Said Saif Saad iz Katarja je ostal brez kolajne, saj se je poškodoval.

Američanki Misty May in Kerri Walsh sta v finalu odbojke na mivki ugnali brazilski veteranki Sheldo Bede in Adriano Behar. Na turnirju nista izgubili niti niza.

V skokih v vodo s trimetrske deske je Kitajec Bo Peng ponovil zmago svojega rojaka Nia Šionga iz let 1996 in 2000.

Nemci so tretjič zapored dobili ekipno preizkušnjo v preskakovanju ovir s konji.

Paragvaj ustavil Irak
Nogometaši Argentine so si z zanesljivo zmago s 3:0 nad Italijo zagotovili nastop v sobotnem finalu. Za gavče so zadeli Carlos Tevez (16.), Luis Gonzalez (69.) in Mariano Gonzalez (84.).

Za zlato se bodo pomerili s Paragvajem, ki je s 3:1 končal pravljico Iračanov. Slednji bodo v petek naskakovali šele drugo medaljo za svojo državo na OI. Edino doslej so prejeli leta 1960 v Rimu v dviganju uteži.

Za zlato medaljo v ženskem vaterpolu se bosta pomerili reprezentanci Italije in Grčije, v baseballu pa Avstralija in Kuba. Rokometni polfinalisti so Madžarska, Hrvaška, Nemčija in Rusija (več tukaj), odbojkarske polfinalistke pa Kitajska, Rusija, Kuba in Brazilija.