Foto:
Foto:
Hicham El Guerrouj do Aten ni imel zlate olimpijske kolajne, v Grčiji pa si je pritekel dve.
Jurij Boržakovski je nekoliko presenetljivo pritekel prvi v cilj na 800 metrov.
Jelena Slesarenko je v višino skočila 206 cm in osvojila zlato kolajno.
Mark Lewis Francis je Veliki Britaniji v zadnji predaji pritekel zmago v  moški štafeti 4 x 100 metrov.

Holmesova je postala šele tretja ženska v zgodovini olimpijskih iger z dvojčkom na srednjih progah. Pred tem je to uspelo Rusinjama Tatjani Kazankini leta 1976 in Svetlani Masterkovi leta 1996.

34-letna atletinja je zlato osvojila podobno kot tisto na 800 metrov, saj je pospešila v zadnjih 300 metrih in z novim britanskim rekordom 3:57,90 prehitela svetovno prvakinjo Tatjano Tomašovo in Romunko Mario Cioncan. Maročanka Hasna Benhasi, srebrna s ponedeljkove preizkušnje, ko je za las ugnala Jolando Čeplak, je bila zadnja dvanajsta.

"Ne morem verjeti in sem brez besed. Zmaga na 800 metrov mi je dala veliko samozavesti, spet pa sem morala teči, kolikor so me nesle noge," je povedala Holmesova, ki je ponovila tudi dosežek rojaka Alberta Hilla iz leta 1920.

El Guerrouj ponovil Nurmija
V teku na 5.000 metrov je Maročan Hicham El Guerrouj (13:14,39) dobil dvoboj prvakov na 1.500 in 10.000 metrov z Etiopijcem Keneniso Bekelejem, ki se je brez prevelikega razočaranja zadovoljil s srebrom. El Guerrouj je ponovil dvojček legendarnega Finca Paava Nurmija z iger leta 1924 v Parizu.

"Bal sem se, da bo ritem prehiter zame, vendar je moja strategija delovala," je vtise strnil zmagovalec, ki je v uvodnih krogih tekel za Etiopijci in Kenijci, ob koncu pa tekmece "zmlel v prah".
Boržakovski a la Čeplak
Rus Jurij Boržakovski je z izjemnim šprintom slavil na 800 metrov (1:44,45). Viceprvak z lanskega svetovnega prvenstva v Parizu je tik pred ciljno črto švignil mimo svetovnega rekorderja Danca Wilsona Kipketerja in svetovnega prvaka v dvorani Južnoafričana Mbulaenija Mulaudzija.

Kipketer, legenda teka na 800 metrov, je na koncu popustil podobno kot Maria Mutola in se je moral zadovoljiti z bronasto kolajno. "Zmago posvečam ženi in otroku," je dejal Boržakovski.

Razočaranje za Vlašićevo
V skoku v višino je olimpijska zmagovalka postala Rusinja Jelena Slesarenko (206 cm). 22-letna atletinja je naskakovala tudi svetovni rekord na 210 cm, a je bila trikrat neuspešna.

Dvakratni svetovni prvakinji Južnoafričanki Hestrie Cloete so tako kot v Sydneyju nadeli srebrno medaljo. Že na 193 centimetrov je izpadla ena izmed favoritinj za kolajno Hrvatica Blanka Vlašić in končala šele na enajstem mestu.

Američani po letu 1996 spet poraženi
V moški štafeti 4 x 100 metrov je šele drugič zlata kolajna pripadla Veliki Britaniji (38,07). Mark Lewis Francis je v zadnji predaji zadržal prednost pred Američanom Mauriceom Greenom. V cilju ju je ločila le stotinka sekunde.

"Vsem, ki so negativno govorili o nas, smo zaprli usta. To je največja stvar, ki se mi je primerila v življenju. Ko sem prejel palico, sem vedel, da bomo zmagali," je bil vzhičen britanski junak. Britanci so edinkrat doslej v tej preizkušnji osvojili zlato leta 1912, ko je bila v Stockholmu štafeta na sporedu prvič.

Američanke so na 4 x 400 metrov (3:19,01) ubranile naslov iz Sydneyja, prav tako njihovi rojaki (2:55,91).

Presenečenje v metu kopja
22-letni Norvežan Andreas Thorkildsen je v metu kopja z osebnim rekordom 86,50 m svoji državi primetal prvo moško zlato v tej disciplini po letu 1956. Trikratni olimpijski zmagovalec Čeh Jan Železny je bil deveti (80,59).