Foto:
Foto:
Urška Žolnir je povsem nepričakovano dobila odličje na olimpijskih igrah.
Prizor z dvoboja za tretje mesto med Urško Žolnir in Mario Helen Chisholm.

Zares izjemen uspeh 22-letne Žalčanke, dvakratne evropske mladinske prvakinje, ki se je na olimpijske igre uvrstila z wild cardom le dva dni pred začetkom iger.

Ni se ustrašila prvakinje iz Atlante
V prvem krogu je bila Žolnirjeva prosta, v drugem pa ji je nasproti stala Kubanka Driulys Gonzales, prvakinja iz Atlante, srebrna iz Sydneyja ter bronasta iz Barcelone. Slovenka se favorizirane nasprotnice ni ustrašila in se z aktivno igro uspešno zoperstavilia Kubanki. Odločilno prednost je Žalčanka priborila 23 sekund pred koncem in mirno zaključila dvoboj v svojo korist.

Pogumno tudi v četrtfinalu
Nasprotnica Slovenke v drugem krogu je bila tekmovalka, zaradi katere Urška skoraj ne bi videla Aten. Gella Vandecaveye je pred meseci že končala kariero in odprla pot Žolnirjevi na igre, nato pa si je premislila in napovedala nastop na olimpijskih igrah. Žolnirjeva je dobila priložnost za nastop na igrah po odpovedi urugvajske judoistke le dva dni pred začetkom iger. Slovenka je ponovno začela pogumno in si hitro priborila prednost. Belgijka je sicer izenačila, a je slovenska tekmovalka z iponom izločila Vandecaveyevo.

Za las ob finale
Gledalci za malimi ekrani, ki so spremljali polfinalno srečanje proti Avstrijki Claudii Heill, so obnemeli v zadnji sekundi dvoboja, ko so sodniki Slovenki dodelili četrto kazen zaradi pasivne igre. Psihološka prednost pred srečanjem je bila na strani Žolnirjeve, saj je v medsebojnih srečanjih vodila s 4:2. To se je videlo tudi na tatamiju, kjer je Urška nastopila zelo odločno, vodila po točkah vse do zadnjih sekund, nato pa je sledila omenjena diskvalifikacija. "Zgodilo se je skoraj nemogoče. Če bi se Urška nasprotnici še enkrat vrgla pod noge ali kaj podobnega, bi bilo vse rešeno. Sicer pa je to posledica neizkušenosti, ki se pojavlja pri mladih slovenskih tekmovalkah, tudi pri Petri Nareks," je bil po polfinalu razočaran tudi trener Marjan Fabjan.

V 10-ih minutah se ji je uspelo pripraviti na boj za bron
Slovenska športnica je bila na tleh, za naslednji dvoboj za bron pa je imela le 10 minut časa priprave. V izenačenem boju za tretje mesto proti Kanadčanki Marii Helen Chisholm je Žalčanka odločila dvoboj 38 sekund pred koncem, ko ji je uspel vazari. "Po porazu v polfinalu sem komaj prišla k sebi. Najraje bi kar odšla iz dvorane in hvala trenerju, ki me je vzpodbujal. Sama nase sem bila jezna zaradi izgubljene priložnosti," so bile besede Urške Žolnir, ki je tako dobila bron in izboljšala najboljšo slovensko uvrstitev v judu doslej, peto mesto Filipa Leščaka z Losa Angelesa leta 1984.

Portret Urške Žolnir:
rojena: 9. oktobra 1981
prebivališče: Žalec
višina: 173 cm
teža: /
poklic: zaposlena na MORS
hobiji: kolesarjenje, košarka

klub: Sankaku Celje
trener: Fabjan Marjan
disciplina na OI: do 63 kg

Največji uspehi:
3. mesto na OI v Atenah 2004
2x mladinska evropska prvakinja
5. mesto člansko SP, Muenchen 2001
zmagovalka turnirja za VN, Sevilla 2001
5. mesto člansko EP, Maribor 2002
1. mesto svetovni A pokal, Sofija 2003
2. mesto svetovni A pokal, Varšava 2004
3. mesto svetovni A pokal, Sofija 2001, 2002, 2004
3. mesto svetovni A pokal, Leonding 2004
2. mesto svetovni A pokal, Leonding 2001, 2002
3. mesto svetovni A pokal, Rim 2002