Foto:
Foto:
Slovenski zastavonoša bo rokometaš Beno Lapajne.

Poudarek spektakla bo na zgodovini človeštva in Grčije, osrednja motiva pa bosta bitje človeškega srca in tek, ki predstavlja prvi olimpijski šport. V prvem delu bodo v zraku lebdeli dvojniki kipov iz grške zgodovine, akrobat, oblečen v boga ljubezni Erosa, pa se bo spustil nad stadion, kjer bosta plesala zaljubljenca.


Kaj pričakujete od iger v Atenah? - povejte svoje mnenje na forumu


Travnata površina olimpijskega stadiona bo pokrita z bazenom, ki bo napolnjen z vodo. Sredi bazena se bo pojavil kentaver, pol človek, pol konj, ki bo streljal posebne puščice. Ko bodo padle v vodo, se bodo pojavili olimpijski krogi.

Na kopiji stare antične ladje bo priplul deček, ki bo po izkrcanju stekel proti visokim gostom. Takrat bodo dvignili tudi grško zastavo. V drugem delu bodo na treh velikih kipih iz grške zgodovine predvajali slike o evoluciji človeštva.

Sledil bo mimohod reprezentanc, ki ga bodo "začinili" glasbeniki, med katerimi bosta islandska pevka Björk in najboljši didžej na svetu Tiesto. Slovenska ekipa bo na vrsti 172.

Nastopajoči se bodo povzpeli v zrak, v rokah pa bodo imeli svetilke, ki bodo izgledale kot žarki svetlobe. Nad drevesom v sredini arene bo lebdel velik kovinski obroč, ki se bo prelomil in postal vrtinčast tridimenzionalni svet, proti kateremu bodo viseli ljudje.

Na prireditvi bosta nastopili tudi maskoti letošnjih iger Atena in Foibos. Atena je grška boginja modrosti, Foibos pa je eno od imen boga svetlobe in glasbe Apolona.

Seveda se bo trlo znanih osebnosti iz sveta politike, filma in glasbe. Svojo prisotnost so že potrdili Tony Blair, Jacques Chirac, Silvio Berlusconi, Vladimir Putin ... George Clooney, Julia Roberts, Angelina Jolie, Madonna, Britney Spears ...