Foto:
Foto:
Madžar Robert Fazekas je postal olimpijski prvak v metu diska.
Zmagovalko je v cilju objela rojakinja Tirunesh Dibaba, ki je osvojila bron.
Rus Aleksej Nemov miri nezadovoljne gledalce.
Min Seung Rju je preprečil kitajsko prevlado v namiznem tenisu.
Avstralski kolesarji peljejo častni krog.
Kaori Ičo (desno) je popravila napako svoje sestre in osvojila zlato medaljo.
Milen Dobrev je premagal ruska tekmeca.

V teku na 400 metrov je bil najhitrejši 20-letni Američan Jeremy Wariner. Z okroglimi 44 sekundami je postavil osebni rekord. Trenira ga Clyde Hart, ki je Michaela Johnsona vodil do zlata v Atlanti in Sydneyju.

Trojna zmaga za ZDA
Belopolti Wariner je letos s 44,37 postal ameriški prvak. Tokrat je začel zadržano, v zadnji 200 metrih pa silovito pospešil in suvereno zmagal. Srebro in bron sta prav tako odšla v ZDA, z Otisom Harrisom in Derrickom Brewom. Johnson je za televizijo BBC dejal, da je Wariner neverjetno zrel za 20-letnika in da je njegov dostojen naslednik. Izidi.

Fazekas prek 70 metrov
Disk je najdlje vrgel Madžar Robert Fazekas. Litovec Vigilijus Alekna je v prvem poskusu z 69,89 izboljšal olimpijski rekord Nemca Larsa Riedla, Fazekas pa je že v naslednjem metu odgovoril s 70,93 metra. Tudi bron je odšel na Madžarsko, osvojil ga je Zoltan Kovago (67,04). Riedel, petkratni svetovni prvak, je po tretjem poskusu odšepal s poškodbo dimelj. Izidi.

Pameten tek Etiopke
Na 5.000 metrov je s potrpežljivim tekom zmagala 20-letna Meseret Defar iz Etiopije. Komaj 43 kilogramov težka dolgoprogašica je tekmicam ušla 250 metrov pred ciljem. Irka Sonya O'Sullivan, srebrna iz leta 2000, je kmalu zaostala in pritekla zadnja skozi cilj. Izidi.

Lebedeva poražena v troskoku
V ženskem troskoku je bila z afriškim rekordom 15,30 metra najdaljša Kamerunka Francoise Mbango Etone. Favoritinja, Rusinja Tatjana Lebedeva, je bila tretja. To je bil njen prvi letošnji poraz. Izidi.

Grkinja navdušila v hoji
Prve so atletski nastop končale tekmovalke v hitri hoji na 20 kilometrov. Za val navdušenja je poskrbela 22-letna Grkinja Athanasia Tsoumeleka. Izidi.

Gledalci na strani Nemova
Tekmovanje v gimnastiki je končano. V preskoku je z oceno 9,737 naslov ubranil Španec Gervasio Deferr. Na bradlji je Ukrajinec Valerij Gončarov dokazal svojo superiornost.

Na drogu je zmagal Italijan Igor Cassina (9,812). Dobitnik 12 olimpijskih medalj, Rus Aleksej Nemov, je bil šele peti. Gledalci so zaradi domnevno prenizke ocene Nemovu z žvižgi za deset minut prekinili tekmovanje. Sodniki so mu oceno nekoliko popravili navzgor, vendar to Nemovu ni veliko pomagalo.

Romunka Catalina Ponor je bila najboljša tako na parterju kot na gredi. 17-letnica je po ekipnem uspehu osvojila tri zlate medalje. Izidi.

Korejec preprečil kitajsko "metlo"
Južnokorejec Min Seung Rju je v finalu namiznega tenisa premagal Hao Vanga in s tem Kitajski preprečil osvojitev še četrtega namiznoteniškega zlata v Atenah. Izidi.

V softballu kraljujejo ZDA
Končan je že finale v softballu, kjer so še na tretjih zaporednih olimpijskih igrah slavile ZDA. V finalu so s 5:1 premagale Avstralijo. Američanke so v finalu oddale edino točko. V devetih tekmah turnirja so dosegle razmerje 51-1. Izidi.

Pedala najhitreje vrteli Avstralci
V ekipni zasledovalni tekmi kolesarjev so bili na stezi najhitrejši Avstralci. Svetovni prvaki, ki so v kvalifikacijah zrušili svoj svetovni rekord, so v finalu zlahka ugnali Britance in osvojili prvo zlato medaljo za Avstralijo po 20 letih. Izidi.

SČG za 11. mesto z Angolo
Veliko razočaranje Aten so košarkarji Srbije in Črne gore. Svetovni prvaki so se po porazu s Kitajsko (66:67) poslovili od četrtfinala. Ustavil jih je NBA-zvezdnik Jao Ming, ki je dosegel 27 točk. Več.
Merlenijeva za zgodovino
Prva rokoborka, ki je na olimpijskih igrah osvojila medaljo, je Ukrajinka Irini Merleni (do 48 kg).

V kategoriji do 55 kg je slavila Japonka Saori Jošida, do 63 kg pa njena rojakinja Kaori Ičo. Kaori je sicer mlajša sestra Čiharu, ki je v finalu izgubila proti prej omenjeni Ukrajinki. Izidi.

Bolgar močnejši od Rusov
Milen Dobrev iz Bolgarije je največ dvignil med tekmovalci, lažjimi od 94 kilogramov, in sicer 407,5 kilograma (sunek 187,5, poteg 220 kg). Dva kilograma in pol je zaostal Rus Kadžimurad Akajev, deset kilogramov pa njegov rojak Edvard Tjukin. Poskus 35-letnega Grka Akakiosa Kakiašvilija, da bi prvi osvojil štiri zlate kolajne v dviganju uteži, se je neslavno končal brez rezultata. Izidi.

Nadaljevalo se je tekmovanje v preostalih moštvenih športih. V moški odbojki in vaterpolu ter v ženskem rokometu so znani četrtfinalisti. V finalu nogometnega turnirja se bodo v četrtek pomerile ZDA in Brazilija.