Magdalena Neuner je pričakovala zlato, a se je veselila tudi srebra. Kuzmine in Dorinove ni bilo v krogu favoritinj. Foto: EPA
Magdalena Neuner je pričakovala zlato, a se je veselila tudi srebra. Kuzmine in Dorinove ni bilo v krogu favoritinj. Foto: EPA
Anastazija Kuzmina
Anastazija Kuzmina je poskrbela za veliko presenečenje na uvodu biatlonskih tekmovanj. Foto: EPA
Teja Gregorin
Teja Gregorin je bila na cilju popolnoma izmučena, na zasledovalni tekmi pa bo merila še višje. Foto: STA
Andreja Mali
Andreja Mali je bila pred osmimi leti v Salt Lake Cityju še smučarka tekačica in je v šprintu osvojila odlično 7. mesto. Foto: Reuters

Težka smučina ni preveč namučila strelk, ki so v brezvetrju kot za stavo podirale tarče. Med prvo deveterico sta bili le dve biatlonki, ki sta zgrešili en strel, a ravno ti sta skrojili razplet prve biatlonske tekme v Whistlerju. Kuzmina in Magdalena Neuner sta se za zmago udarili v zadnjem krogu. Slovakinja je nemško zvezdnico, ki je stoje zgrešila en strel, ugnala le za 1,5 sekunde. Bron je presenetljivo dobila Francozinja Marie Dorin, ki je zadela vseh deset strelov.
Od operacijske mize do olimpijske zlata
Kuzmina je Rusijo zapustila pred dvema letoma in se preselila v slovaško reprezentanco, z rusko pa je ostala v dobrih odnosih. “Vedela sem, da sem lahko visoko. V Kanado sem prišla dobro pripravljena, imam hitre smuči in zdaj sem na vrhu,” je dejala Kuzmina, ki je še januarja razmišljala drugače: “Poškodba je bila resna. Morala sem na operacijo v Avstrijo, a sem hitro okrevala. A še pred tedni nisem niti pomislila, da bi lahko prišla do raja.”
"Turbo Lena" tolažila rojakinje
Neunerjeva je bila zadovoljna s srebrno medaljo, izjemno formo pa je potrdila na zadnjih tekmah svetovnega pokala, ko je v Anterselvi dobila dve tekmi. “Za prvi olimpijski nastop je drugo mesto odličen dosežek. Imela sem nekaj treme, toda hitro sem se je znebila in bila zbrana do konca. Zame je en zgrešen strel dober rezultat, s takim streljanjem sem lahko vedno v vrhu,” se je smejalo prikupni "Turbo Leni", ki je na cilju tolažila svoje rojakinje. Simone Hauswald, Andrea Henkel in Kati Wilhelm so grešile na strelišču in se zvrstile šele med 25. in 30. mestom. Švedski favoritinji Helena Jonsson (12.) in Anna Carin Olofsson-Zidek (20. mesto) sta prav tako odpovedali.

Teja popravila uvrstitev iz Torina
Pri Slovenkah sta ničlo ustrelili Gregorinova in Andreja Mali, medtem ko je Dijana Ravnikar zgrešila en strel stoje. Svetovna podprvakinja iz Južne Koreje z individualne tekme je z izvrstnim zaključkom pridobila nekaj mest in na koncu za pet mest izboljšala 14. mesto iz šprinta v Torinu 2006.

Za mesto izboljšala dosežek Koblarjeve
"Že pred tekmo sem rekla, da bom zadovoljna, če v mojem nastopu ne bo rezerve. Naredila sem svoj maksimum na strelišču in ustrelila ničlo, tudi na progi mi je šlo dobro od nog. Ne vem, ali bi bila lahko hitrejša še za kakšno sekundo. Tekaška forma mogoče ni na najvišji ravni, lahko bi bila boljša, toda jaz sem z njo zadovoljna. Imam odlično izhodišče za zasledovalno tekmo, kjer želim ostati v tem krogu, znana pa sem, da sem iz tekme v tekmo boljša" je dejala 29-letna Ihanka in se že ozrla na naslednjo tekmo: "Zdaj grem bolj sproščeno naprej. Na zasledovalni tekmi si želim vsaj zadržati to mesto." Gregorinova je z 9. mestom za mesto izboljšala najboljši slovenski ženski olimpijski dosežek v šprintu, ki ga je imela z 10. mestom iz Salt Lake Cityja 2002 Andreja Koblar Grašič.
Z najboljšo slovensko biatlonko je bil zadovoljen tudi trener Tomaš Kos: “Uspel ji je maksimum. Odlično je streljala, bila na strelišču hitra, v teku sicer rezerve vedno obstajajo, toda pohvaliti jo moramo tudi za predstavo na smučeh. Zaostanki so majhni, tako da ima možnosti, da na zasledovalni tekmi še napreduje. Čeprav je deževalo, so bile danes razmere najboljše, od kar smo tu, bile so poštene in za vse enake.”

Tadeja Brankovič-Likozar je stoje zgrešila kar skupno štirikrat (trikrat stoje) in ostala brez nastopa na torkovi zasledovalni tekmi.

Šprint (Ž), 7,5 km:              *
1. A. KUZMINA SLK 19:55,6 (1)
2. M. NEUNER NEM +1,5 (1)
3. M. DORIN FRA 10,9 (0)
4. A. BULIGINA RUS 12,1 (0)
5. E. HRUSTALEVA KAZ 24,8 (0)
6. M.-L. BRUNET FRA 27,7 (0)
7. O. ZAJCEVA RUS 27,8 (0)
8. D. DOMRAČEVA BLR 31,8 (0)
9. T. GREGORIN SLO 33,6 (0)
10. A.-K. FLATLAND NOR 34,1 (1)

...
31. A. MALI SLO 1:37,0 (0)
37. D. RAVNIKAR SLO 1:54,1 (1)
75. T. BRANKOVIČ-L. SLO 3:17,7 (4)

* - zgrešeni streli/kazenski krogi

Vrstni red v svet pokalu (15/25):

1. H. JONSSON ŠVE 565 točk
2. A. HENKEL NEM 479
3. M. NEUNER NEM 474
4. S. HAUSWALD NEM 467
5. A. OLOFSSON ZIDEK ŠVE 456
...
9. T. GREGORIN SLO 386
44. D. RAVNIKAR SLO 81
47. A. MALI SLO 76
53. T. BRANKOVIČ LIK. SLO 56