Ole Einar Björndalen je po srebrni medalji na individualni tekmi osvojil drugo odličje v Whistlerju. Skupaj ima z olimpijskih iger 11 kolajn (6+4+1). Le eno več ima najuspešnejši zimski športnik, smučarski tekač Björn Dählie (8+4+0). Foto: EPA
Ole Einar Björndalen je po srebrni medalji na individualni tekmi osvojil drugo odličje v Whistlerju. Skupaj ima z olimpijskih iger 11 kolajn (6+4+1). Le eno več ima najuspešnejši zimski športnik, smučarski tekač Björn Dählie (8+4+0). Foto: EPA
Christoph Sumann in Simon Eder
Christopha Sumanna je ob prihodu v cilj prvi pozdravil Simon Eder. Foto: EPA
Andreas Birnbacher (levo)
Andreas Birnbacher (levo) je z dvema kazenskima krogoma zapravil možnost za vrhunski izid Nemčije. Branilci naslova so bili na koncu peti. Foto: EPA
Klemen Bauer
Klemen Bauer je predal na 18. mestu. Foto: STA

Šesto zlato olimpijsko kolajno v karieri si je pritekel in pristreljal Ole Einar Björndalen, ki je nastopil kot zadnji v norveški štafeti. Norvežani so ponovili uspeh iz Salt Lake Cityja pred osmimi leti, ko je Björndalen kar štirikrat stopil na najvišjo stopničko.
Slovenci so že v prvi predaji zamudili priložnost za dober rezultat. Za cilj so si postavili osmo mesto, a bili kmalu od njega oddaljeni svetlobna leta. Peter Dokl je na prvem streljanju popravljal dvakrat, na drugem pa je moral celo v kazenski krog in predal na predzadnjem, 18. mestu. Vodili so Rusi tik pred Avstrijci in Nemci. Slovenci so zaostajali tri minute, za njimi pa so bili le nekonkurenčni Latvijci.
Upi Nemcev izpuhteli po nastopu Birnbacherja
Drugi je v slovenski štafeti tekel Klemen Bauer. Na drugem strelskem nastopu je moral odteči dva kazenska kroga. Na prvem mestu so bili ob drugi predaji že Norvežani, v osmih sekundah pa so se za njimi zvrstili Avstrijci, Švedi in Čehi. Nemci, ki so vodili po tretjem streljanju, so na četrtem krepko zaostali in padli na 10. mesto, saj se je moral Andreas Birnbacher dvakrat zavrteti v kazenskem krogu. Tudi Bauer je Vasji Rupniku predal kot 18., skoraj pet minut za Norvežani.

Ti so prav tako vodili ob tretji predaji, le dve desetinki sekunde so zaostajali Avstrijci, tretji pa so bili Rusi (+22,0). Rupnik ni pridobil nobenega mesta (+6:30).
Sumann Ustjugova prehitel na ciljni črti
Björndalen je kot zadnji član norveške štafete brez težav zadržal vodstvo Skandinavcev do konca. Prednost pred zasledovalci je povečal na več kot pol minute. Avstrijec Christoph Sumann je kljub kazenskemu krogu na predzadnjem streljanju (s prvimi petimi streli je kar štirikrat ustrelil mimo!) z odličnim tekom ujel olimpijskega zmagovalca na tekmi s skupinskim štartom Jevgenija Ustjugova in ga na ciljni črti tudi ugnal. Ločili sta ju samo dve desetinki sekunde.
Četrto mesto so zasedli Švedi, peto pa Nemci, ki so tako v Vancouvru ostali brez odličja v moški konkurenci! Janez Marič je prehitel Kazahstanca in Sloveniji zagotovil končno 17. mesto z več kot osemminutnim zaostankom.
Velepec: "V dobro štejem, da fantje niso obupali"
"V bistvu smo že po prvi predaji izgubili vsakršno upanje za kakšno vidnejšo uvrstitev, saj je bilo v močnem sneženju zaostanek treh minut in pol težko zmanjšati. Kljub temu so se fantje borili po vseh močeh, kar jim štejem v dobro. Niso obupali, niso se predali, ampak so se kljub temu, da smo bili praktično ves čas na repu, borili in skušali napredovati,” je nastope svojih varovancev ocenil glavni trener slovenske reprezentance Uroš Velepec.

Štafeta, 4 x 7,5 km (M):             
1. NORVEŠKA 1:21:38,1 (0+7)
Hanevold/Boe/Svendsen/Björndalen
2. AVSTRIJA +38,6 (1+8)
Eder/Mesotitsch/Landertinger/
Sumann
3. RUSIJA 38,8 (0+4)
Čerezov/Šipulin/Čudov/Ustjugov
4. ŠVEDSKA 1:23,9 (1+10)
5. NEMČIJA 1:37,9 (2+7)
6. FRANCIJA 1:38,1 (1+9)
7. ČEŠKA 2:17,1 (0+9)
8. UKRAJINA 2:47,0 (0+4)
9. ŠVICA 2:58,7 (0+9)
10. KANADA 3:12,6 (0+7)
...
17. SLOVENIJA 8:14,3 (3+16)
Dokl/Bauer/Rupnik/Marič

( ) - kazenski krogi + poprave