Bo v prihodnje Jakov Fak streljal in tekel pod hrvaško ali slovensko zastavo? Žogica je zagotovo na hrvaški strani, ki mora izpolniti obljubljeno. Foto: EPA
Bo v prihodnje Jakov Fak streljal in tekel pod hrvaško ali slovensko zastavo? Žogica je zagotovo na hrvaški strani, ki mora izpolniti obljubljeno. Foto: EPA
Jakov Fak
Fak je mož za velike tekme - v športu, kjer največ štejejo izkušnje, ima že pri 22 letih dve medalji z največjih tekmovanj. Foto: EPA
Jakov Fak
Fak je pravi biatlonski samorastnik, ki je s trdim delom prišel med najboljše mladince, nato pa ga je pod okrillje vzel slovenski trener Uroš Velepec. Foto: Reuters
Uroš Velepec in Jakov Fak
Slovenski reprezentančni trener Uroš Velepec si ne želi vpletanja politike in poudarja, da je Hrvat enakovreden član ekipe. Foto: STA

Hrvaški in Mednarodni olimpijski komite ter hrvaška vlada so v zadnjih treh letih in dveh mesecih v hrvaškega biatlonca Jakova Faka, ki je na olimpijskih igrah v Vancouvru v desetkilometrskem sprintu osvojil bron, vložili 360.000 kun (50.000 evrov).

Podroben pogled razpolovi hrvaški vložek
Index.hr je do te vsote, ki jo na primer v mesecu in pol v Hajduku zasluži Anas Sharbini, prišel s seštevanjem sredstev, vloženih v Fakov razvoj, in nagrad, ki so mu jih oz. še bodo izplačali od januarja 2007 do konca letošnjega februarja. Pri tem je vredno poudariti, da bo 22-letni Hrvat za bron z biatlonskega šprinta prejel 12.500 evrov, hkrati pa je kot štipendist MOK-a v zadnjem letu prejel 12 tisoč evrov, torej je bil hrvaški vložek vanj do iger v zadnjih 38 mesecih prejel v resnici le 25.500 evrov.


In kaj ponuja Hrvaška po Indexu? (prevod osrednjega dela članka z Index.hr)

Naj nam Jakov in hrvaška javnost oprostita za tole kopanje po kotičkih njegovih žepov, vendar ko se govori, da ‘vrhunski športniki na Hrvaškem nimajo pogojev’ in ko je aktualen Fakov prestop na temno (pardon, slovensko) stran, je treba predložiti podatke, koliko medijsko najbolj izpostavljen športnik dobi na Hrvaškem.

In kot bi rekli v TV-prodaji, “a to še ni vse”, saj “ta neverjetna ponudba” vključuje tudi častniško službo v hrvaški vojski, kar je običajna praksa v državah, ki na ta način dodatno ščitijo prihodnost in eksistenco vrhunskih športnikov. Seveda se Faku ni treba odločati tako kot enako preskrbljenim romunskim strelcem, ali se bodo postavili na stran Securitateja ali neoboroženega revolucionarnega naroda, njegova odločitev je nekoliko lažja – Hrvaška ali Slovenija.

Poleg tega se končujejo dela na biatlonski stezi v Mrkopalju oziroma natančneje "steza je 70-odstotna dokončana in zdaj jo bomo mi dogradili do konca", ki bo Fakov poligon. Medtem so Jakov in njegova družina, ki imajo že vrh glave različnih odposlancev, nagovarjanj in tudi takšnih besedil, že napovedali, da bodo o vsem dobro razmislili po koncu ZOI-ja in letošnje sezone.

“Zgodbe o zamenjavi državljanstva se ni omenjalo, dokler ni dobil brona v Koreji. Nobenega razloga, da Fak ne bi ostal na Hrvaškem, kam pa bi šel in zakaj? Jasno je, da je zelo povezan s Slovenci in on bo treniral s Slovenci v Sloveniji, pa tudi na Norveškem, če bo treba,” je izjavil predsednik hrvaškega olimpijskega komiteja Zlatko Mateša.

“Ne vidim, v čem je problem, saj so tudi naši smučarji trenirali v tujini, ker se je to pokazalo za najboljši način, Fak pa bo treniral tam, kjer bo rekel njegov strokovni štab,” razmišlja Mateša, ki je še dodal, "o tem, ali se bo Fak zaposlil v hrvaški vojski, odloča samo on. Če meni, da je to zanj najboljša rešitev, je stvar rešena. Kar se financ tiče, je Fak v vseh naših olimpijskih programih. Denar zato definitivno ne bi bil razlog za njegov odhod, verjemite, da mu Slovenija ne more ponuditi nič več od nas.”


Neizpolnjene obljube po Koreji
Zelo podobnih obljub je bil "lovec na smučeh" iz Gorskega kotarja deležen že po lanski senzacionalni bronasti medalji na svetovnem prvenstvu, a so ga odgovorni pri Hrvaškem olimpijskem komiteju do poletja že tako razočarali, da je bil "99,9-odstotno" prepričan, da bo po olimpijski sezoni prestopil pod slovensko zastavo. Pri tem je bil 22-letnik iz Mrkopalja tudi že pripravljen na to, kakšen bo odziv hrvaške javnosti.

Najbolj je bil mladenič z nenavadnim priimkom razočaran, da ni dobil vsaj službe v hrvaški vojski, kar je standard v biatlonskem svetu, saj navsezadnje šport izvira iz iger norveške vojske, nacionalne vojske pa v vseh velesilah zagotavljajo osnovne pogoje za razvoj tega športa. Tudi v Sloveniji je ravno po zaslugi vojske v preteklih mesecih na Rudnem polju na Pokljuki zrasel sodoben biatlonski center.

Druga priložnost za biatlon na Hrvaškem
Ne glede na bolj ali manj tajni dogovor med obema zvezama in športnikom o prestopu, je po Fakovem najnovejšem uspehu malo verjetno, da bodo Hrvati tako zlahka iz rok izpustili enega najobetavnejših biatloncev na svetu. Po drugi strani ima Fak z grožnjo prestopa tudi izredno močan adut v pogajanjih za izboljšanje razmer za biatlon na Hrvaškem, ki je bil pri južnih sosedih pred 17. februarjem 2009 tako rekoč nepoznan šport. Bo Hrvaška v primeru Jakova Faka uspešno opravila popravni izpit?