Petra Majdič je bila na Prešernovem trgu sprejeta kot narodna junakinja. Foto: MMC RTV SLO
Petra Majdič je bila na Prešernovem trgu sprejeta kot narodna junakinja. Foto: MMC RTV SLO
Danilo Türk
Danilo Türk je bil navdušen nad dosežkom Petre Majdič. Foto: EPA
Vse se je vrtelo okrog Petre
Türk odlikoval Majdičevo
Veličasten sprejem za olimpijce

Med olimpijskimi igrami sta se Ljubljana in Maribor spremenila v olimpijski mesti, saj so številni gledalci v neposrednih prenosih lahko spodbujali slovenske športnike. Na Prešernovem trgu se je zbrala večina delegacije.
"Ko vidim vse te Slovence, vse te navijače ... Super sem! Še enkrat bi šla čez vse to. Čisto lahko je bilo. Jaz sem tekla tudi za vas. Če bi se vrnila brez medalje, sem vedela, da ne bi bila edina, ki bi bila žalostna," je pred številnimi navijači dejala Petra, ki je domiselno odgovorila na vprašanje, kakšen bi bil naslov film o njej: "Kolk je globoka luknja." Nagradi 5.000 evrov se je odpovedala v dobrodelne namene.
Zimska olimpijska karavana se leta 2014 seli v Soči v Rusiji. Se ji bo pridružila? "Predsednik mi je rekel, da naj se malo umirim. Čeprav je prvi mož države, ne morem zagotoviti, da ga bom upoštevala. /.../ Potem, kasneje, pa bom videla, kaj bo mami rekla. Povedala mi, je, da česa podobnega še enkrat ne bo preživela."

Prešernov trg je že v nedeljo pozdravil dobitnico srebrnih medalj Tino Maze, ki je zaradi tekmovalnih obveznosti že odpotovala v Crans Montano.

Türk Majdičevi izročil zlati red
Predsednik republike Danilo Türk je v predsedniški palači v Ljubljani priredil sprejem za udeležence iger v Vancouvru. Petri Majdič je izročil zlati red za zasluge za izjemni športni dosežek, hrabro dejanje, srčno borbo in bronasto odličje.

Najboljša slovenska smučarska tekačica je v Slovenijo prinesla še prestižno Foxovo nagrado, ki jo je prejela za pogum in požrtvovalnost, ko je odločno premagala vse prepreke, ne glede na bolečino in trpljenje, in se vpisala med junake olimpijskih iger.

Sprejema se ni udeležila Mazejeva, saj je že na prizorišču tekem svetovnega pokala v Crans Montani v Švici, kjer je na prvem treningu smuka zasedla 17. mesto.

Predsednik navdušen nad Petro
"Slovenci smo športen narod, v Sloveniji ima šport visok ugled, ima veliko izjemno privrženih ljudi in izjemno dobre rezultate. Za dvomilijonski narod so vsi športni rezultati izjemno velik dosežek. Pomislimo samo na raznovrstnost teh dosežkov, zelo malo je nacij, ki lahko pokažejo tak rezultat," je dejal predsednik države.

"Z nami je Petra Majdič. Vsi, ki smo spremljali njeno športno epopejo, smo bili srečni, da je doživela potrditev svojih sanj. Petra, mi vas imamo vsi radi, vsi, kar nas je tu, in vsi na Slovenskem, in ker vas imamo radi, bi želeli, da čuvate svoje zdravje," je predsednik osebno naročil odlikovanki, da naj poskrbi za svoje zdravje, da naj ne tekmuje to sezono in da naj ga kdaj obišče, da bi se v osebnem pogovoru pomenila o njenih načrtih, ter da naj se ves čas počuti na Slovenskem med svojimi ljudmi, zaželena in cenjena.

Petro odlikuje jeklena volja
"Iskrena hvala za izkazano čast. V imenu športnikov bom povedala, da nas izjemno veseli, da ste športni človek in da kot prvi človek države spremljate in cenite naše rezultate in stojite za nami, kajti ste vzgled vsem Slovencem. Glede mojega zdravja in nadaljnjega udejstvovanja pa, saj veste, sem Slovenka ... Se pravi, odlikuje nas jeklena volja, in ko si zastavimo cilj, ne glede na to, koliko kvadratnih kilometrov ima naša ljuba država, vedno želimo pokazati, da smo eni najboljših in zmožni tega. Druga stvar. Sem ženska. Obljubim, da se bom poskusila držati tega, ampak ne morem obljubiti, da ne bom trenirala. S svojim dejanjem ste dali polet vsem mlajšim za nadaljevanje športnih poti," je po vročitvi najvišjega državnega odlikovanja dejala Majdičeva.

Sprejema so se poleg olimpijcev in vodstev Olimpijskega komiteja Slovenije smučarske in ostalih športnih zvez udeležili še nekdanji predsednik države Milan Kučan, ministrici za obrambo in notranje zadeve Ljubica Jelušič in Katarina Kresal ter minister za šolstvo in šport Igor Lukšič.

Vse se je vrtelo okrog Petre
Türk odlikoval Majdičevo
Veličasten sprejem za olimpijce