Kristina Šmigun, Charlotte Kalla in Marit Björgen so sezono povsem podredile olimpijskih igram. Odločitev je bila očitno pravilna. Foto: EPA
Kristina Šmigun, Charlotte Kalla in Marit Björgen so sezono povsem podredile olimpijskih igram. Odločitev je bila očitno pravilna. Foto: EPA
Petra Majdič
Petra Majdič je začetek iger podredila nastopu v šprintu. Foto: EPA
Aksel Lund Svindal, Didier Defago, Bode Miller
Razlike na vrhu so bile tako majhne, da bi Aksel Lund Svindal, Didier Defago in Bode Miller lahko na odru za zmagovalce stali v kateri koli kombinaciji. Foto: EPA

Na uvodni ženski tekaški preizkušnji so si odličja na 10 kilometrov prosto razdelile Charlotte Kalla, Kristina Šmigun Vähi in Marit Björgen. Najboljša zadnjih dveh sezon v svetovnem pokalu Justyna Kowalczyk se je morala zadovoljiti s šele petim mestom!

Justyna tekmovala več kot trojica skupaj!
Kaj razkrije koledar letošnjega svetovnega pokala? Tekačice, ki so se ovenčale z medaljami, so letos v svetovnem pokalu skupaj nastopile na vsega 20 posameznih tekmah (Björgen - 8, Kalla - 7, Šmigun - 5), Justyna Kowalczyk pa je izpustila le eno izmed 23 posameznih tekem!

Globočnik: Ni enotnega recepta
"Medalji Kallove in Björgnove nista presenečenje, saj sta sodili v najožji krog favoritinj," je tekmo za MMC ocenil strokovni komentator TV Slovenija Tomas Globočnik. Je bila torej odločitev izpustiti novletno turnejo pravilna? "Težko je biti pameten. Mislim, da je vse odvisno od tekmovalke do tekmovalke, eni skupini tekačic ustreza en pristop, drugi pa drugačen. Vsekakor pa je težko biti celo sezono brez tekmovalnega ritma," še meni Globočnik. Pri moških je bila slika obratna, saj so vsi dobitniki medalj nastopili na novoletni turneji (Dario Cologna in Lukaš Bauer sta jo tudi končala, Pietro Piller Cottrer pa je odstopil).

Majdičeva čaka na sredin šprint
Petra Majdič
na 10 km prosto ni imela nikakršnih možnosti za vrhunski izid (letos je v tej disciplini v svetovnem pokalu osvojila 19., 13. in 13. mesto), zato je modro nastop izpustila. Šprint v klasični tehniki bo na sporedu v sredo.

Najmanjše razlike v moškem smuku
Glavni vrhunec ponedeljkovega dogajanja v Kanadi je bil moški smuk. O razpletu in odzivih smo že pisali, zatorej le dve statististični zanimivosti. Prve tri tekmovalce je ločilo le 9 stotink, kar je najmanj v zgodovini moških smukov na olimpijskih igrah. V tabeli je navedenih osem najtesnejših odločitev.

razlikaigretekmovalci
9 stotink2010Defago-Svindal-Miller
101992Ortlieb-Piccard-Mader
121994Moe-Aamodt-Podivinsky
282002Strobl-Kjus-Eberharter
361984Johnson-Müller-Steiner
471968Killy-Perillat-Dätwyler
521998Cretier-Kjus-Trinkl
611988Zurbriggen-Müller-Steiner

Zadnja leta prevladujejo starejši smukači
Dideir Defago je postal najstarejši olimpijski prvak v tej disciplini. Zanimivo - kar štirje izmed petih najstarejših zmagovalcev so postali na zadnjih štirih olimpijskih igrah, kar le še potrjuje to, da smuk postaja disciplina, kjer blestijo izkušeni tekmovalci.

starostolimpijski prvakigre
32 let, 4 meseci Didier Defago2010
31 let, 10 mesecevJean Luc Cretier1998
31 let, 6 mesecevZeno Colo1952
29 let, 11 mesecevAntoine Deneriaz2006
29 let, 6 mesecevFritz Strobl 2002