Na moškem smuku so si medalje razdelili trije izkušeni tekmovalci. Foto: EPA
Na moškem smuku so si medalje razdelili trije izkušeni tekmovalci. Foto: EPA
Didier Defago
Didier Defago je že zjutraj čutil, da bo to zanj veliki dan. Foto: EPA
Aksel Lund Svindal
Aksel Lund Svindal je za sedem stotink zgrešil zlato. Foto: Reuters
Bode Miller
Bode Miller je na novinarski konferenci povedal, da je zelo zadovoljen z bronom. V njegovi zbirki še vedno manjka zlata olimpijska medalja. Foto: EPA

Favorit za zlato Cuche se je moral zadovoljiti le s šestim mestom, njegov rojak Defago pa je uresničil dolgoletne sanje. Izkušeni smukač ni imel zagotovljenega mesta v močni švicarski ekipi. "Zelo mi je pomagalo, da nisem bil samodejno uvrščen v ekipo. Na treningih sem moral dati vse od sebe. Ko sem se zjutraj zbudil, sem imel odličen občutek, ki se je še izboljšal ob ogledu proge. Vse se je poklopilo, imel sem hitre smoči, zadel sem tudi pravo linijo," je povedal 32-letni Defago, ki je lani slavil v Wengnu in Kitzbühelu, letos pa je v smukaškem seštevku na šestem mestu.

Domov želel oditi s težjo prtljago
"Vse sem podredil olimpijskim igram. Hotel sem oditi domov s težjo prtljago. Moja najlepša dneva v življenju še vedno ostajata rojstvi mojih otrok. Hčerka Alexane ima dve leti, sin Timeo pa devet mesecev," je še dodal vselej mirni Defago.

Ves trud se je poplačal
"Počutim se noro. Ne morem verjeti. Poplačan je ves trud, ki sem ga vlagal. Poplačan sem za vse poškodbe, ki sem jih imel. Poplačan sem za vse krivice, ki so se mi kdaj pa kdaj dogajale. Zdaj sem olimpijski prvak in to je tisto, kar sem si želel. Vedel sem, da sem v krogu favoritov, da pa bom zmagal, nisem niti pomislil. Pred tekmo bi bil zadovoljen z vsako kolajno, celo z uvrstitvijo med prvih pet,” je bil olimpijski prvak nenavadno zgovoren.

"Vsi so me videli z zlato medaljo okrog vratu, zdaj pa jo ima moj prijatelj Defago. Skupaj bova proslavila njegov uspeh," je prave besede po grenkem porazu našel Cuche.

Bode pohvalil Defaga
"Morda ni dobil največ tekem od vseh tekmovalcev na štartu, a Defago ima izjemne sposobnosti. Nima slabih točk, tehnično je odlično podkovan," je dejal bronasti Bode Miller, ki je bil v Torinu pred štirimi leti veliki zvezdnik iger, na koncu pa je domov odšel brez medalje. V Salt Lake Cityju leta 2002 je osvojil dve srebrni medalji, a za dvakratnega dobitnika velikega kristalnega globusa in zmagovalca 32 tekem svetovnega pokala je to premalo. Njegov veliki cilj je zlata medalja, ki jo je na smuku zapravil v spodnjem delu, zgoraj je bil fenomenalen.

Vsi so bolje pripravljeni kot na SP-ju
"Na teh igrah nisem veljal za favorita, uspela mi je zelo dobra vožnja. Zelo sem se zabaval. Olimpijske igre so res nekaj posebnega, zato sem se tudi odločil, da nadaljujem kariero. Vsi so izjemno pripravljeni, precej bolje kot na lanskem svetovnem prvenstvu. Zelo dobro je, da sem začel igre z medaljo," je povedal Bode, ki bo med glavnimi favoriti tudi na torkovi superkombinaciji.

Svindala niso ustavile številne poškodbe
Aksel Lund Svindal je po številnih poškodbah zablestel v pravem trenutku. "Spomladi sem imel operacijo ramena, zato nisem mogel smučati do avgusta. Oktobra sem si zlomil kost na nogi in moral sem počivati do decembra, nato sem še zbolel. Na božični dan sem si rekel, da je prepozno za vidnejši uspeh v svetovnem pokalu, vse misli sem usmeril proti olimpijskim igram," je sezono, polno težav, opisal 27-letni Norvežan.

"Bil sem zelo nervozen pred štartom. To mi je dalo pozitivno energijo, mislil sem na vsako malenkost. Vse od decembra se nisem počutil tako dobro. Nekako sem potreboval, da me nekdo 'brcne v rit', olimpijski občutki so nekaj posebnega in blagodejno vplivajo name. Težko je opisati počutje, ko na semaforju vidiš številko ena na olimpijskih igrah," je bil vesel Svindal, ki je leta 2007 postal svetovni prvak v smuku in veleslalomu, lani pa še v superkombinaciji.

Velika vrnitev po hudem padcu
Dvakratni zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala se je vrnil po hudem padcu v Beaver Creeku decembra 2007, ko je bilo nadaljevanje kariere pod velikim vprašajem. "So trenutki v življenju, ko smučanje spoloh ni več pomembno. Takrat sem najprej razmišljal o odhodu iz bolnišnice in o tem, kako bom spet lahko hodil. Takrat sem si dejal, da sem bom vrnil v svetovni vrh, sploh nisem podvomil vase."

Vsi trije smukaški junaki bodo tekmovali tudi na torkovi superkombinaciji. Smuk bo ob 19.00, slalom pa ob 22.30.


Štartna lista, superkombinacija, smuk:

1 A. WEIBRECHT ZDA
2 M. LARSSON ŠVE
9 K. JANSRUD NOR
10 A.-L. SVINDAL NOR
12 D. DEFAGO ŠVI
16 B. RAICH AVT
17 I. KOSTELIĆ HRV
18 S. ZURBRIGGEN ŠVI
19 B. MILLER ZDA
20 N. ZRNČIĆ DIM HRV
21 C. JANKA ŠVI
22 R. BAUMANN AVT
25 T. LIGETY ZDA
29 A. ŠPORN SLO
31 A. GORZA SLO
33 A. JERMAN SLO
40 A. KRIŽAJ SLO