Charlotte Kalla prvo tekmo tekačic zapušča najzadovoljnejša. Foto: EPA
Charlotte Kalla prvo tekmo tekačic zapušča najzadovoljnejša. Foto: EPA
Kristina Šmigun Vähi
Kristina Šmigun Vähi bo prihodnji torek dopolnila 33 let. Foto: EPA
Marit Björgen
Marit Björgen bo priložnost za prvo zlato kolajno na OI-jih morala iskati drugje. Foto: EPA
Justyna Kowalczyk
Justyna Kowalczyk je pričakovala več. Foto: EPA
Dario Cologna
Dario Cologna je tako kot Kalla prvič nastopil na olimpijskih igrah. Foto: EPA

Prvo tekaško zlato v Vancouvru je pripadlo Charlotte Kalla, ki je odlično tempirala formo. Pred 10 dnevi je namreč na enaki razdalji v Canmoru prvič letos slavila v svetovnem pokalu.
Švedinja je na 10 km prosto za šest sekund premagala Estonko Kristino Šmigun Vähi, 15 sekund pa je zaostala Norvežanka Marit Björgen. Slovenski predstavnici Vesna Fabjan in Barbara Jezeršek sta tekmo končali zunaj najboljše trideseterice, na 33. in 41. mestu. Petra Majdič ni nastopila, ker se pripravlja na sredin šprint. Vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala in dvakratna svetovna prvakinja iz Liberca 2009, Poljakinja Justyna Kowalczyk, je bila peta.
22-letna Kalla si ne bi mogla zamisliti boljšega olimpijskega debija. Najhitrejša je bila že v prvem izmed dveh krogov. "To je noro! Ne morem verjeti, da imam zlato medaljo. Vso tekmo sem se počutila dobro. Poskušala sem se samo osredotočiti na svoj načrt in biti potrpežljiva. Bilo je fantastično," je povedala zmagovalka Tour de Skija izpred dveh let.
Šmigun: Hvala, Kanada!
Šmigunovi je prav tako uspelo teči izjemno. Njena zgodba je še posebej zanimiva, saj je pred tremi leti prekinila kariero zaradi rojstva hčerke, letos pa se je vrnila, da bi lahko znova okusila olimpijsko slavo. Dvema zlatima kolajnama iz Torina (15 km zasledovalno in 10 km klasično) je dodala novo odličje. "Za mano so nastopile vse najboljše, zato je bilo zelo težko, saj nisem vedela, kako hitra sem. A sem zelo zadovoljna. Hvala, Kanada! V čast mi je, da lahko tečem tudi po rojstvu svoje hčerkice," je dejala Estonka.
Björgnova ostaja brez zlate kolajne na OI-jih. Po dveh srebrih je tokrat osvojila prvi bron.
Fabjan: Mislim, da je tudi to dober rezultat
Fabjanova ni izpolnila cilja, saj se je želela uvrstiti med najboljših 30, a ni obupovala: "Proga je bila izjemno zahtevna - mehka in neugodna. Glede na potek tekme sem lahko zadovoljna. Cilj je bila trideseterica, a mislim, da je tudi to dober rezultat. Že v sredo nas čaka šprint v klasični tehniki, upam, da mi bo tek čim bolj uspel. Poskušala bom izboljšati najboljše rezultate v tej disciplini. Upam, da mi bo uspelo."
Tudi Jezerškova ni bila razočarana: "To je moj drugi najboljši rezultat v sezoni. Ko sem dobivala informacije, da ne zaostajam veliko za 30. mestom, sem v zadnjih dveh kilometrih dala vse od sebe."

Cologna uresničil otroške sanje
Moško tekmo na 15 kilometrov je suvereno dobil Švicar Dario Cologna s 24 sekundami naskoka pred Italijanom Pietrom Pillerjem Cottrerjem. Tretjeuvrščeni Čeh Lukaš Bauer je zaostal 35 sekund. Vodilni v svetovnem pokalu, Norvežan Petter Northug, je povsem odpovedal in zasedel šele 41. mesto. Slovenskih tekačev ni bilo na štartu.
"Od štarta do cilja sem tekel odlično. Počutil sem se zelo dobro. Tako sem srečen. S to zmago so se mi uresničile otroške sanje," je dejal Cologna, zmagovalec svetovnega pokala v sezoni 2008/09. Na polovici proge je zaostajal tri sekunde za na koncu četrtouvrščenim Švedom Marcusom Hellnerjem, nato pa silovito pospešil.

10 km prosto (Ž):
1. C. KALLA ŠVE 24:58,4
2. K. ŠMIGUN VÄHI EST +6,6
3. M. BJÖRGEN NOR 15,9
4. A. HAAG ŠVE 20,9
5. J. KOWALCZYK POL 21,7
6. R.-L. ROPONEN FIN 25,9
7. J. MEDVEDEVA RUS 28,1
8. K. STÖRMER STEIRA NOR 52,1
9. V. ŠEVČENKO UKR 52,7
10. S. MALAHOVA - ŠI. KAZ 55,5
11. A. FOLLIS ITA 55,7
...
15. A.-K. SAARINEN FIN 1:01,1
...
33. V. FABJAN SLO 1:53,2
41. B. JEZERŠEK SLO 2:18,9
 

15 km prosto (M):
1. D. COLOGNA ŠVI 12:46,3
2. P. PILLER COTTRER ITA +24,6
3. L. BAUER ČEŠ 35,7
4. M. HELLNER ŠVE 37,2
5. V. VITTOZ FRA 39,9
6. M. MANIFICAT FRA 51,1
7. T. ANGERER NEM 52,2
8. I. BABIKOV KAN 53,7
9. M. VJALEGŽANIN RUS 55,3
10. G. DI CENTA ITA 59,9
...
41. P. NORTHUG NOR 2:03,2