Tragedija se je zgodila tik pred odprtjem olimpijskih iger v Vancouvru, zato je uvodna slovesnost minila v turobnem ozračju. Foto: EPA
Tragedija se je zgodila tik pred odprtjem olimpijskih iger v Vancouvru, zato je uvodna slovesnost minila v turobnem ozračju. Foto: EPA

Po uradnih ugotovitvah je bila nesreča, ki se je zgodila 12. februarja, posledica "usodnega niza napak", ki jih je storil sankač in s katerimi je povzročil, da je zletel s proge. "To, kar se je pripetilo Nodarju, je bila nepredvidljiva nesreča. Po temeljiti preiskavi dogodka ugotavljamo, da za nesrečo ni bil kriv en vzrok, temveč niz prepletenih dogodkov, ki so pripeljali do tragedije," je poudaril generalni sekretar zveze Svein Romstad.

Usoden 16. zavoj
Ključni poudarek, ki ostaja in ki ga je sankaška zveza ponavljala že od vsega začetka preiskovanja tragične smrti mladega gruzijskega sankača, je, da je Kumaritašvili med vožnjo pri izhodu iz 16. zavoja storil več napak, ki so pripeljale do tega, da je s sankami zletel s proge. Sankača je dobesedno katapultiralo in se je z glavo zaletel v nosilec strehe, kar se v sankaškem športu še ni zgodilo. Udarec je povzročil hudo poškodbo lobanjskega dna, kar je bil vzrok za sankačevo smrt.

Povišan varnostni zid
V sankaški organizaciji na koncu poročila še ugotavljajo, da nikakor niso mogli pred to nesrečo predvideti, da bi se kaj takega sploh lahko zgodilo, varnostni zid pa je bil narejen in povišan, da bi nudil zaščito sankačem ter da bi preprečil, da bi tekmovalci zleteli s proge, vendar ob upoštevanju "normalnih okoliščin". "Noben športnik ne bi mogel prevzeti nadzora nad sankami v primeru, ko je nastal učinek 'katapulta'. Konstrukcijski izračuni na progi niso bili narejeni za preprečitev nesreč, ki bi nastale v neznanih in nepredvidenih okoliščinah," še piše v poročilu.

Sankaška zveza na koncu poročila poudarja, da bo storila vse, kar je v njeni moči, da se take tragične nesreče ne bi več zgodile.