Prvi mož japonskih prirediteljev Joširo Mori je na vprašanje japonskega dnevnika Nikkan Sports, ali je možno OI prestaviti na 2022, če bi bilo to nujno, odločno in kratko dejal "Ne!" ter dodal: "V tem primeru bodo OI odpovedane."

Mori je pojasnil, da so bile OI doslej odpovedane le v času obeh svetovnih vojn, poroča francoska agencija AFP. "Tudi zdaj bojujemo vojno, a z nevidnim sovražnikom. Če bomo virus uspešno zajezili in imeli zdravstvene razmere pod kontrolo, bomo gostili OI v miru naslednje poletje. Človeštvo računa na nas."

Če se pandemija ne bo umirila, olimpijskih iger ne bo

Dva pogoja: nadzor pandemije na Japonskem in po svetu
Japonski strokovnjak za infekcijske bolezni Kentaro Ivata je 20. aprila dejal, da bi morala biti za izvedbo iger izpolnjena dva pogoja. Prvi je nadzor nad covidom-19 na Japonskem, drugi pa nadzor nad boleznijo tudi drugje po svetu, ker bodo na igre prišli športniki in gostje iz najrazličnejših držav z vsega sveta. Nekateri zdravstveni strokovnjaki menijo, da bi bile lahko OI le v primeru, če bi bilo prej odkrito in nato tudi na voljo učinkovito cepivo v zadostnih količinah.

Prestavljene poletne olimpijske igre so zdaj predvidene med 23. julijem in 8. avgustom 2021, Mednarodni olimpijski komite (MOK) in japonske organizatorje pa ta čas obremenjuje tudi iskanje virov za dodatne stroške ter medsebojni dogovor delitve le-teh.