Juriko Koike verjame v izvedbo iger. Foto: Reuters
Juriko Koike verjame v izvedbo iger. Foto: Reuters

Koikejeva je v po poročanju AFP-ja potrdila, da se bo potegovala za še en mandat, hkrati pa poudarila, da so se mestne oblasti zavezale, da bodo pripravile igre, ki bodo tudi znak zmage človeštva nad novim koronavirusom. Obenem je še enkrat potrdila, da bodo igre v svoji izvedbi skromnejše.

Sorodna novica Tokio vprašljiv tudi v letu 2021? "Tudi cepivo najbrž ne bo rešilo težav."

Igre bi se morale začeti 23. julija 2021
Poudarila je, da bo v projekt vložila 120 odstotkov energije, ni pa povedala, kako prepričana je, da se bo dogodek res odvil po načrtu. Igre so prve v zgodovini olimpizma, ki so prestavljene. Po vzoru drugih prireditev po zemeljski obli so bile prav tokijske igre med prvimi večjimi dogodki v svetu, ki so bile prestavljene, saj je novi koronavirus najprej prizadel Azijo. Nov datum odprtja iger je 23. julij 2021, številni strokovnjaki po svetu pa opozarjajo, da leto dni morda ne bo dovolj, da bo virus res premagan in da so igre zato še vedno pod vprašajem, saj bo do takrat težko zagotoviti varnost udeležencev iger in obiskovalcev.

Umrlo manj kot tisoč ljudi
Tokiu v prid šteje dejstvo, da se je Japonska z virusom zelo dobro spopadla. Doslej je v državi umrlo nekaj več kot 900 ljudi, našteli pa so skoraj 18.000 okužb. Kritiki japonskim oblastem sicer očitajo, da so izvedle relativno malo testiranj, zato je tudi število potrjenih okuženih nizko. Koikejeva poudarja, da so se prebivalci japonske prestolnice zelo odgovorno odzvali na virus, posebej po aprilskem vnovičnem valu, seveda pa je prezgodaj napovedati razplet s krizo v svetu. Ne glede na razvoj dogodkov v Tokiu pripravljajo protikoronske ukrepe v času iger, trdno oporo pa imajo tudi v državnih oblasteh.