Olimpijske igre bodo Japonci in MOK skušali izvesti v letu 2021, a še vedno se bodo imenovale Tokio 2020. Foto: Reuters
Olimpijske igre bodo Japonci in MOK skušali izvesti v letu 2021, a še vedno se bodo imenovale Tokio 2020. Foto: Reuters

"Tudi cepivo najbrž ne bo rešilo težav," je dejal visoki uradnik MOK-a John Coates in napovedal, da bo MOK scenarije za igre začel pripravljati oktobra. Coates je predsednik avstralskega olimpijskega komiteja in je bil med letoma 2013 in 2017 podpredsednik MOK-a, katerega vpliven član je še vedno.

Igre brez gledalcev?
"Iger še enkrat ne moremo prestaviti. Domnevamo, da cepiva ne bo oziroma ga ne bo dovolj za ves svet,"
meni Coates in dodaja, da bi brez široko dostopnega cepiva prišlo do velikih problemov pri selitvi več kot deset tisočih ljudi z vsega sveta.

Sorodna novica Ali je možno prestaviti OI v Tokiu na leto 2022? "Ne!"

"Na Japonsko mora priti 11.000 športnikov, 5000 uradnikov in trenerjev, več kot 20.000 predstavnikov medijev, 4000 članov organizacijskega odbora, 60.000 prostovoljcev. To je ogromno ljudi. Pojavlja se kup vprašanj, kako vse to organizirati. Kako bo s karantenami, olimpijsko vasjo, stiki med novinarji in športniki. Kje so tukaj še gledalci," se sprašuje Coates.

Nove prestavitve ne bo
Že pred mesecem je predsednik organizacijskega odbora Tokio 2020 Joširo Mori jasno povedal, da če se pandemija ne bo umirila oz. zdravstveni položaj na Japonskem in po svetu ne bo dopustil izvedbo poletni olimpijskih iger ne bo nove prestavitve na leto 2022.

Japonski organizatorji in Mednarodni olimpijski komite so se konec marca dogovorili, da bodo olimpijske igre v Tokiu naslednje leto potekale od 23. julija do 8. avgusta 2021 oz. točno eno leto, kot je bilo predvideno, da bi se morale to poletje odviti igre v japonski prestolnici.