Takole turobno vzdušje je bilo danes v Atenah. Foto: Reuters
Takole turobno vzdušje je bilo danes v Atenah. Foto: Reuters

Na skromni slovesnosti, ki je bila zaradi strahu pred širjenjem covida-19 zaprta za javnost, so na Panatenskem stadionu prevzeli plamenico.

Malo znana nekdanja japonska plavalka Naoko Imoto, ki živi v Grčiji, je na prizorišču prvih olimpijskih iger moderne dobe leta 1896 prevzela olimpijski ogenj, ki so ga prižgali prejšnji teden v antični Olimpiji. Za to, da bo ona pospremila plamenico na Japonsko, je izvedela le malo pred prireditvijo.

V času pandemije novega koronavirusa je tudi zračni promet močno omejen, tako da so se organizatorji spomnili na Naoko Imoto, ki tako ali tako živi v Grčiji.

V odsotnosti gledalcev je grški gimnastični olimpijski prvak Lefteris Petrounias odtekel krog s plamenico, olimpijska prvakinja v skoku s palico Katerina Stefanidi pa je prižgala ogenj na Panatenskem stadionu.

Vodja grškega olimpijskega komiteja Spiros Capralos je ob tem dejal: "Upamo, da bo olimpijski plamen pogasil svetovno zdravstveno krizo, ki je nastala zaradi novega koronavirusasa."

Olimpijska bakla naj bi na Japonsko pripotovala v petek. Njena pot pa se bo predvidoma začela 26. marca v okrožju Fukušima, ki so ga je leta 2011 prizadeli potres, cunami in nesreča jedrskega reaktorja.

Vodstvo Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) skupaj z organizatorji tokijskih iger še vedno vztraja, da bodo igre v Tokiu potekale v predvidenem terminu, čeprav so pozivi k odpovedi oziroma predstavitvi iger vse glasnejši.