Jani Klemenčič. Foto: BoBo/Borut Živulović
Jani Klemenčič. Foto: BoBo/Borut Živulović

Izdelali so jo v jeklarni na Ravnah na Koroškem. Ročaj je izdelan iz bukovega lesa, ki simbolizira modrost in samozavest, objema pa ga pet olimpijskih krogov, ki so simbol povezovanja.

Bakla, oblikovana kot krona in z vgravirano silhueto Triglava, je izdelana iz nerjavečega jekla, ki simbolizira trdnost in trajnost. Plamen v kroni bakle pa širi toploto in svetlobo, simbol upanja.

Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com
Sorodna novica V Olimpiji prižgan ogenj, ki ga čaka 17 tisoč kilometrov v 101 dnevu

Ambasador bakle Jani Klemenčič

Prvič je slovenska olimpijska bakla po državi potovala leta 2021 pred igrami v Tokiu. Letos je njen ambasador nekdanji veslač Jani Klemenčič. Bronasti v četvercu brez krmarja na OI v Barceloni leta 1992 je nasledil judoistko Urško Žolnir Jugovar.

"Ponosen sem, da so me izbrali za nosilca bakle, da niso pozabili na mojo olimpijsko medaljo, čeprav je bilo to že davno. Na Bledu, kjer sem nosil baklo pred tremi leti, mi je ostalo v spominu zelo veliko otrok, ki so jo spremljali," je dejal Klemenčič.

Na predstavitvi bakle je dodal, da so slovenski športniki doslej osvojili že zelo veliko olimpijskih medalj in da je to mogoče včasih postalo preveč samoumevno.

"Slutimo, da bodo OI v Parizu izjemne za Slovenijo, obetamo si najštevilnejšo udeležbo v zgodovini. Prepričan sem, da bodo vsi naši športniki ponosno zastopali Slovenijo in se bomo veselili njihovih uspehov," je povedal predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Franjo Bobinac.

OKS predstavil slovensko baklo in slovensko hišo

Obiskala bo tudi zamejstvo

Bakla bo potovala po vseh slovenskih občinah in zamejskih območjih ter širila olimpijski duh, popotovanje pa bo končala na Trgu olimpijcev v Mojstrani oziroma na stičišču Slovenije, Avstrije in Italije.

Predtem se bo ustavila tudi na Gornjem Seniku na Madžarskem, na Opčinah nad Trstom, na Reki in pod Ljubeljem na avstrijski strani Karavank.

Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Slovenska hiša v Parizu 100 metrov oddaljena od francoske

Od bakle se bodo v Sloveniji poslovili 13. julija, potem jo bodo odpeljali v slovensko hišo v Parizu. V bližini bo še približno 15 drugih olimpijskih hiš, 100 metrov bo oddaljena francoska, nedaleč stran bo tudi osrednje navijaško središče OI.

Slovensko hišo, kjer se bo predstavilo slovensko gospodarstvo, kultura in kulinarika, bodo obiskali tudi vodilni Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) in predsednica države Natašo Pirc Musar.

Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Baklo bo nosilo približno 10.000 ljudi

V OKS-ju obljubljajo številne zabavne dejavnosti in nagradne igre tako za krajane kot za obiskovalce in nosilce bakle. Svojo pot bo bakla premagovala na različne načine ter z zanimivimi prevoznimi sredstvi v rokah približno 10.000 nosilcev. Med njimi bodo nekdanji vrhunski slovenski športniki, olimpijci in paralimpijci.

Med OI bo OKS po Sloveniji pripravil olimpijski festival za mlade v Kopru, Celju, Zagorju, na Ptuju, v Velenju in Ljubljani.

Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com