Japonski organizatorji in Mednarodni olimpijski komite so se dogovorili, da bodo olimpijske igre v Tokiu naslednje leto potekale od 23. julija do 8. avgusta. Foto: Reuters
Japonski organizatorji in Mednarodni olimpijski komite so se dogovorili, da bodo olimpijske igre v Tokiu naslednje leto potekale od 23. julija do 8. avgusta. Foto: Reuters

Kar nekaj športnikom se prepovedi tekmovanj iztečejo pravočasno za prestavljene igre, ki bodo zdaj med 23. julijem in 8. avgustom 2021. Veliko je takih, ki se ne strinjajo, da bi ti lahko tekmovali na igrah, a kaže, da ni pravne poti, ki bi jim nastop lahko preprečila, piše DPA.

Nemški protidopinški aktivist Fritz Sörgel bi raje videl, da bi kazni zamrznili, ko tekmovanje ni mogoče, kot je primer v tem času pandemije novega koronavirusa: "Kazni bi se morale nanašati na čas tekem in treningov."

Wada: Kazni so kronološke, in ne vezane na tekmovanja

A podobne poskuse Mednarodnega olimpijskega komiteja je vedno izpodbilo Mednarodno športno razsodišče v Lozani. S tako imenovanim pravilom Osaka je MOK želel doseči, da športniki, ki so odslužili polletno ali daljšo kazen zaradi dopinga, ne morejo nastopiti na naslednjih olimpijskih igrah. A to pravilo je uspešno izpodbila Ameriška atletska zveza v primeru svojega tekača na 400 metrov LaShawna Merritta.

CAS pravi, da bi pravilo lahko začelo veljati, če bi bilo del kodeksa Svetovne protidopinške agencije, in ne olimpijske listine. A Wada se je namesto za takšno pravilo odločila podaljšati kazni z dveh na štiri leta. "Wada je kot krovna protidopinška organizacija pojasnila, da so po zdajšnjih pravilih dopinške kazni kronološke, in ne vezane na določeno tekmovanje," pravijo pri MOK-u in poudarjajo, da so večkrat poskušali uveljaviti to pravilo, a jim tega na koncu ni dovolil CAS.

Na ducate športnikov bi lahko tekmovalo naslednje leto v Tokiu, letos pa ne bi smeli. Vodja atletskega odbora za integriteto Brett Clothier je dejal, da je to neugodna situacija, a pravno točna. Med atleti je takšna tudi turška tekmovalka na srednjih progah Gamze Bulut, katere kazen se bo iztekla 20. maja. Tako ne bi smela nastopiti na letošnjih igrah, bo pa lahko prihodnje leto. Bulutova je leta 2012 dobila olimpijsko zlato na 1500 m, potem ko so njeno rojakinjo Asli Cakir Alptekin diskvalificirali zaradi dopinga. A pozneje je tudi Bulutova ostala brez nje zaradi dopinga.

Težko sprejeti "vrnitev" tistih, ki so padli na dopingu

Kar nekaj podobnih primerov je tudi v drugih športih, vključno s plavanjem, kjer se kazni iztekata južnoafriškemu in ameriškemu dobitniku štafetnih olimpijskih odličij Rolandu Schoemanu in Conorju Dwyerju. Ta se je lani sicer upokojil po izrečeni 20-mesečni kazni, a bi se zdaj kaj lahko premislil in vrnil. Eden članov nemške plavalne zveze Thomas Kurschilgen pravi, da dopinško čisti športniki vedno težko "požrejo" vrnitev "dopinških kriminalcev".

Predsednik Svetovne atletike Sebastian Coe je dejal, da je to nekaj, kar morajo proučiti, a predsednik Wade Witold Banka je nedavno izjavil, da protidopinške organizacije ne morejo izbirati, kdaj naj športniki prestajajo kazen. "Tako kot športnik ne more izbirati, kdaj bi rad sam prestajal kazen," je poudaril.