Foto:
Foto:
Gail Devers je tretjič postala zlata na svetovnih prvenstvih v dvorani.
Maria Mutola je že v prvem krogu postavila drugi najboljši letošnji izid na svetu.
Ukrajinka Vita Pavliš je bila v suvanju krogle brez konkurence.

Prvak je postal Britanec Jason Gardener (6,49), ki je bil leta 1999 in lani v Birminghamu tretji, srebro je osvojil Američan Shawn Crawford (6,52), bron pa Grk Georgios Theodoridis (6,54). Osovnikar je že v prvem krogu postavil rekord (6,60), enak čas pa mu je uspel tudi v polfinalu, kjer je zmagal v svoji skupini, skupno pa dosegel peti čas. Matic Šušteršič je izpadel že v prvem krogu (6,76; 32. mesto).

"Peto mesto na 60 metrov je več vredno kot lansko četrto na 200 metrov na SP-ju v Birminghamu. Teka na 60 in 100 metrov sta pač kraljevski disciplini. Pred finalom nisem imel treme in sem z užitkom tekmoval. Štart je bil sicer slabši kot v prvih dveh tekih, vendar pa sem izjemno odtekel drugo polovico. Še sam sem malce začuden, kako mi je lahko to uspelo, saj sem se zjutraj zbudil bolan in sem malce pokašljeval. Prav lahko se zgodi, da v soboto zato ne bom mogel teči na 200 metrov. Če pa bom nastopil, potem bom tekel na vso moč, čeprav sem dobil neugodno tretjo progo," je dejal Osovnikar.


Deversova tretjič svetovna prvakinja na 60 metrov
V ženskem polfinalu sta tekli Merlene Ottey in Alenka Bikar, ki pa se jima ni uspelo uvrstiti v finale. Otteyjeva si je z najboljšim časom sezone 7,21 delila skupno osmi čas polfinala z Američanko Torri Edwards, a je v finale po natančnejših meritvah napredovala slednja. Vodstvo slovenske reprezentance se je pritožilo, vendar pritožba ni bila uspešna. Bikarjeva je tekla 7,34 in osvojila končno 17. mesto.

Zlato si je že tretjič pritekla Američanka Gail Devers (7,08), Belgijka Kim Gevaert in Belorusinja Julija Nesterenko pa sta na drugem in tretjem mestu za njo zaostali štiri stotinke. Deversova bi z obrambo naslova na 60 metrov z ovirami osvojila dvojček, kakršen ni uspel še nobeni tekmovalki doslej.

Čeplakova v kvalifikacijah le za Mutolo
Na 800 metrov je Jolanda Čeplak po pričakovanju zmagala v prvi skupini prvega kroga (2:01,48) in se zanesljivo uvrstila v sobotni polfinale, ki bo ob 16.20. Velenjčanka je vodila od štarta do cilja. Hitrejša od nje je bila le Mozambičanka Maria Mutola, ki je v svoji skupini dosegla drugi najboljši letošnji izid na svetu (1:57,72). Še ena favoritinja za odličja Španka Mayte Martinez je zmagala v tretji skupini s časom 2:02,78.

"Zelo dobro sem se počutila pred tekmo, poleg tega pa sem tekla drugič na tem tekališču po Odprtem prvenstvu Madžarske pred dobrim tednom. V začetku sem narekovala zelo hiter tek, ker nisem želela tvegati morebitnih težav zaradi prerivanja ali spotikanja, kot se je nedavno primerilo Mutoli na mitingu v Birminghamu, kjer je padla. Zato sem kontrolirala tek in sem lahko povsem popustila v zadnjih 50 metrih," je dejala Čeplakova, ki je v četrtek pred prihodom v madžarsko prestolnico še vadila na Dunaju.

Prezelj in Romanova ne bosta videla finala
Rožletu Prezlju se ni uspelo uvrstiti v finale skoka v višino. Ljubljančan je višini 2,15 in 2,20 preskočil v prvem poskusu, 2,24 v drugem, obtičal pa je pri višini 2,27, ki jo je preskočilo devet atletov. Tekmovanje je končal na 13. mestu.

V finale se prav tako kljub osebnemu rekordu ni uvrstila Sonja Roman na 1.500 metrov. S časom 4:11,72 je v svoji skupini zasedla četrto mesto, naprej pa so neposredno peljala le prva tri. Še tristo metrov pred ciljem je Velenjčanka vodila, nato pa popustila. Ker je bila njena skupina počasnejša izmed dveh, se ji med devet finalistk ni uspelo prebiti niti po času. Skupno je bila 11.

V kvalifikacijah teka na 400 zaradi poškodbe leve mečne mišice ni nastopil Matija Šestak.

Kroglo najdlje sunila Ukrajinka
Prvo zlato kolajno na prvenstvu je sicer v suvanju krogle osvojila Ukrajinka Vita Pavliš (20,49). 35-letna tekmovalka je bila svetovna prvakinja že pred sedmimi leti, njen tokratni izid pa bi ji najžlahtnejše odličje prinesel na petih od zadnjih šestih šampionatov. Druga je bila Rusinja Svetlana Kriveljova (19,90), tretja pa Kubanka Yumileidi Cumbe (19,31).

Peteroboj je pripadel Portugalki Naide Gomes, ki je s 4,759 točkami postavila letošnji najboljši izid, srebro je z Natalijo Dobrinsko (4.727) potovalo v Ukrajino, tretja pa je bila Litovka Austra Skujyte (4.679).