Jernej Slivnik, ki tekmuje na Elanovih smučeh, je v Pekingu osvojil 13. mesto v veleslalomu, na slalomski tekmi pa je odstopil. Foto: Sportida
Jernej Slivnik, ki tekmuje na Elanovih smučeh, je v Pekingu osvojil 13. mesto v veleslalomu, na slalomski tekmi pa je odstopil. Foto: Sportida

Slivnik se je na zmehčani progi (temperature so v zadnjih dneh poskočile na 10 stopinj) v zgornjem delu dobro znašel na načeti progi, napaka pa mu je nato vzela lep rezultat.

"Lahko rečem, da je bila prva vožnja kar solidna. Razmere so bile težke že od začetka. Druga vožnja pa je bila težka za vse, ki smo smučali v monoskiju, že sama postavitev in sneg sta to oteževala. Ko greš na sto odstotkov in vse tvegaš, pa je še toliko težje," je povedal Slivnik.

Nastop Jerneja Slivnika v finalu

Pred tremi dnevi je Jernej Slivnik veleslalomsko tekmo končal na 13. mestu. Prvak v njegovi kategoriji sedečih smučarjev je spet postal Norvežan Jesper Pedersen, kar je že njegova četrta zlata medalja na teh igrah. Danes je zmagal s kar šestimi sekundami prednosti pred Nizozemcem Nielsom de Langejem.

Pedersen je zlato medaljo osvojil tudi v veleslalomu, superveleslalomu in kombinaciji, v smuku pa je bil srebrn. Po številu medalj ga je sicer premagala ameriška smučarska tekačica Oksana Masters, ki je zbrala sedem medalj, a eno zlato manj kot Norvežan.

Na večerni slovesnosti je padel zastor nad največjim tekmovanjem za športnike invalide.

Čez štiri leta igre v Cortini in Milanu

Z zaključno slovesnostjo so se v Pekingu končale zimske paraolimpijske igre. Največje tekmovanje za športnike invalide v zimski izvedbi je na Kitajskem potekalo med 4. in 13. marcem, Slovenijo je predstavljal le alpski smučar Jernej Slivnik. Naslednje zimske igre bodo v italijanskih Cortini in Milanu leta 2026.

Skupno so podelili 78 kompletov medalj; 39 v moški konkurenci, 35 v ženski, štiri v mešani konkurenci. Na igrah so tekmovali v šestih športnih panogah, alpskem smučanju, smučarskem teku, biatlonu, deskanju, hokeju ter curlingu.

Slivnik odstopil v drugi vožnji olimpijskega slaloma

Kitajska najuspešnejša, Ukrajina kar druga

Največ medalj je osvojila gostiteljica Kitajska - 61 odličij, od tega 18 zlatih. Izjemno se je izkazala Ukrajina s kar 11 zlatimi, 10 srebrnimi in 8 bronastimi odličji, s čimer je zasedla drugo mesto na lestvici reprezentanc, tik pred Kanado (8-6-11 za 25 kolajn).

Paraolimpijske igre je zaznamovala ruska invazija na Ukrajino, zaradi česar so iz iger tik pred začetkom izključili reprezentanci Belorusije in Olimpijskega komiteja Rusije.

Posnetek 2. vožnje