Slovenske odbojkarice sede so bile lani na EP-ju v Caorleju srebrne, zdaj pa so odločene, da si priborijo četrti nastop na paraolimpijskih igrah. Foto: dostopno
Slovenske odbojkarice sede so bile lani na EP-ju v Caorleju srebrne, zdaj pa so odločene, da si priborijo četrti nastop na paraolimpijskih igrah. Foto: dostopno

Ob Slovenkah se bodo za zadnjo preostalo olimpijsko vstopnico na turnirju v mestu Dali na jugozahodu Kitajske med 4. in 10. aprilom potegovale še Nemke, Ukrajinke, Japonke, Iranke in Tajke.

Na kvalifikacijskem turnirju v pokrajini Junan bodo slovenske odbojkarice skušale priti do četrtega nastopa na največjih tekmovanjih za športnike invalide, potem ko so na paraolimpijskih igrah že nastopile leta 2004 v Atenah, 2008 v Pekingu in 2012 v Londonu.

V slovenski vrsti pod vodstvom Simona Božiča so na Kitajskem kapetanka Lena Gabršček, Tija Vrhovnik, Klara Vrabič, Mira Jakin, Valentina Brik, Suzana Ocepek, Jana Ferjan, Barbara Kocmur, Vesna Pogačar in Saša Kotnik Hren.

Na lestvici najbližje Nemke, Ukrajinke in Japonke

Med ekipami, ki še niso na igrah, ima na tem turnirju Slovenija status najvišje uvrščene na mednarodni lestvici, saj je trenutno šesta. Nemke so osme, Ukrajinke devete, Japonke 11., Iranke 14. in Tajke 26. Ravno z Nemčijo pa Slovenija tudi igra uvodno tekmo turnirja, tako da bo hitro jasno, kako blizu ali daleč je nastop v Parizu.

Na odbojkarskem paraolimpijskem turnirju v Parizu bo sodelovalo le osem ekip, sedem udeleženk je že znanih: poleg gostiteljice Francije še Brazilija, ZDA, Kitajska, Italija, Kanada in Ruanda. V Daliju bodo tekmovale tudi Kitajke, a njihovi izidi ne bodo šteli.

Mlada ekipa, ki večinoma še ni nastopala na igrah

Priprave so slovenske igrale v Italiji, kjer so odigrale tudi prijateljske tekme z domačo ekipo, ta je lani v finalu evropskega prvenstva premagala prav Slovenijo in si kot celinski prvak zagotovila nastop v Parizu.

"Super smo trenirali, dobro smo delali. Verjamemo, da bo to dovolj in pravi recept za zmago. Imamo mlado ekipo, večina sploh še ni izkusila tega paraolimpijskega duha, zanje bo izkušnja še bolj posebna. Obetajo se super igre. Upam in verjamem, da bomo tudi me del njih," je za krovno zvezo za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite pred začetkom tekmovanja dejala kapetanka Lena Gabršček.


ODBOJKA SEDE (Ž) – OLIMPIJSKE KVALIFIKACIJE

Dali, Kitajska

Spored kvalifikacijskega turnirja:

Četrtek ob 8.00:
SLOVENIJA – NEMČIJA

Petek ob 3.00:
UKRAJINA – SLOVENIJA

Sobota ob 5.00:
SLOVENIJA – JAPONSKA

Nedelja ob 5.00:
IRAN – SLOVENIJA

Ponedeljek ob 3.00:
SLOVENIJA – TAJSKA

Torek, 9. aprila, ob 8.00:
KITAJSKA – SLOVENIJA

FINALE, sreda, 10. aprila, ob 03.00:
(obračun prve in druge ekipa turnirja za eno olimpijsko vstopnico)