Jernej Slivnik je za zmagovalcem zaostal za 16 sekund. Foto: Sportida
Jernej Slivnik je za zmagovalcem zaostal za 16 sekund. Foto: Sportida

Olimpijski prvak je pričakovano postal Norvežan Jesper Pedersen.

Že po prvi vožnji je bil v kategoriji sedečih smučarjev vodilni Pedersen pred Nizozemcem Jeroenom Kampschreurjem in Italijanom Renejem de Silvestrom. Slivnik je imel osmo izhodišče.

V finalu je v že zelo slabih snežnih in vremenskih razmerah edini slovenski predstavnik v Pekingu imel precej težav in enkrat tudi zdrsnil, tako da je izgubil veliko časa. Na koncu je za zmagovalcem zaostal za 16 sekund.

"V prvi vožnji sem se zelo dobro počutil, v drugi sem želel iti še višje, zato sem šel še bolj 'na gas'. Žal sem naredil napako, a vseeno je bilo to dovolj za 13. mesto, kar je nekako lep začetek, prvi rezultat v veleslalomu na igrah. Želel sem si višje, a tu je še slalom," je prvi letošnji paraolimpijski nastop ocenil Slivnik.

Slivnik po napaki v finalu ostal brez deseterice v veleslalomu

"Vreme bo vsak dan slabše, vse bolj bo toplo. Bomo videli, kako bo zdržal sneg. Zna biti kar težko, upam, da mi bo šlo tako, kot si želim," pa je o pričakovanjih pred drugo tekmo na igrah dejal mladi Hrušičan.

V boju za vrh je najprej odlično odpeljal De Silvestro in si s prevzemom vodstva že zagotovil medaljo. Nato pa je Kampschreur naredil napako in zdrsnil ter ostal brez medalje, vodilni po polovici Pedersen pa je upravičil status favorita in z veliko prednostjo osvojil zlato medaljo, že tretjo na teh igrah. Bron pa je pripadel domačinu Ziluju Liangu.

"Jernej je prvo vožnjo opravil po pričakovanjih, mogoče je vozil nekoliko zadržano. Videl je, da se da še stopnjevati. Poskusil je, žal se je zgodil zdrs in velika izguba časa. Ve, da je sposoben več, verjamem, da bo lahko v prihodnosti še višje," je prvi paraolimpijski nastop Slivnika ocenil trener Roman Podlipnik.

"Razmere so bile enake za vse, je spomladansko vreme, toplo, 10 stopinj na startu in temu primerna je bila tudi proga, ki pa je bila na splošno zelo dobra," je dodal Podlipnik.

Visoke spomladanske temperature, ki te dni na zdaj paraolimpijskih prizoriščih dosegajo tudi 10 stopinj Celzija, so vplivale na drugo Slivnikovo tekmo. Po prvotnem razporedu iger bi moral biti slalom na sporedu v soboto, zdaj so ga prestavili za en dan in bo tako na vrsti zadnji dan iger, in sicer v nedeljo, ko bo v Pekingu tudi sklepna slovesnost letošnjih iger.

Finalni nastop Jerneja Slivnika
Prva vožnja Jerneja Slivnika