Glavna tema nedavne generalne skupščine Mednarodnega olimpijskega komiteja so bile olimpijske igre v Tokiu, ki so prestavljene na naslednje leto. Perko je povedal, da ga izvedba tekmovanj sploh ne skrbi, saj računa, da bo na samem prizorišču iger prihodnje poletje v Tokiu vse teklo bolj ali manj gladko.

Generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Blaž Perko. Foto: www.alesfevzer.com
Generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Blaž Perko. Foto: www.alesfevzer.com

"Izvedba tekmovanj me še najmanj skrbi. Ko bomo tam, bo verjetno vse teklo kot po maslu. Toda, kako in kdaj bomo lahko šli tja, predvsem pa pred tem, kako bo s kvalifikacijskimi tekmovanji, to je večja skrb," je o olimpijskih dilemah leto dni pred igrami povedal Perko.

"Številne kvalifikacijske tekme so obstale na sredini, se še niso končale ali pa se sploh še niso začele. Veliko je vprašanj, povezanih z nadaljnjim razvojem koronavirusne pandemije, s številnimi omejitvami, karantenami, prevozi, kako vse uskladiti. Nekatera tekmovanja so se že začela, svetovnega pa še ni nobenega, so zgolj tekme v okviru držav ali zgolj v ožjih regijah na celinah," je kot glavne skrbi OKS-ja v povezavi s Tokiem 2020 navedel Perko.

Sorodna novica Foto: Slovenski olimpijci predstavili kolekcijo za OI Tokio 2020

Generalni sekretar slovenskega komiteja je poudaril, da je skupščina prinesla tudi nekaj spodbude. "Tudi tokrat so se Mok in organizatorji zavezali, da bodo OI res izpeljali. Organizacija OI bi bila dokaz, da je šport pomemben del družbe in da ga želimo kot takega ohranjati v pozitivni vlogi tudi v teh kriznih časih. To je bilo poudarjeno večkrat tudi v preteklosti pri mednarodnih organizacijah, od Združenih narodov (ZN) in Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) naprej."

Mok bo finančno pomagal nacionalnim olimpijskim komitejem
Perko je pozdravil odločitev Moka, da v teh težkih časih nameni pomoč tudi nacionalnim olimpijskim komitejem. "Že pred časom je Mok vzpostavil denarni premostitveni sklad v višini 800 milijonov dolarjev oziroma 740 milijonov evrov, od tega večino za olimpijske igre v Tokiu, 140 milijonov evrov pomoči pa je namenil tudi nacionalnim olimpijskim komitejem in mednarodnim zvezam. Bach (Thomas, predsednik Moka, op. STA) je dejal tudi, da bodo slednjim do konca namenili še dodatna sredstva," je povedal generalni sekretar OKS-ja.

Dejal je, da bo posebna skupina Moka do konca leta pripravila dodatna priporočila komitejem o delovanju v pandemiji. "To je prav tako dobrodošlo. Glede finančne pomoči OKS-ja s strani Moka pa bomo videli, kaj to pomeni, nimamo še vseh podatkov za rebalans proračuna. Prav tako bomo prilagodili naše delovanje, če bodo nadaljnje omejitve glede pandemije, tudi kar zadeva potovanja, tekmovanja in drugo, kot smo v slovenskem športu že," je pojasnil Perko.

Bach se je zahvalil številnim državam po svetu, ki so dodatno podprle šport med pandemijo. "Na drugi strani pa je spomnil na vpletanje politike v šport ter na rasizem, kar se je tudi s športnimi dogodki v preteklosti razširjalo po svetu, tudi z OI. Bach je sicer opozoril na možnost političnih bojkotov OI tudi v prihodnje, čemur se je treba izogniti, ker to ne prinaša nič dobrega. Prav tako je opozoril na možnost ponovitve negativnih pojavov, kar je treba preprečiti, da se ne ponovijo zlorabe OI za politično propagando, kot je bilo v času nacizma med OI 1936 v Berlinu," je leto dni pred igrami še dodal generalni sekretar OKS-ja.

Poletne olimpijske igre Tokio 2020 bodo med 23. julijem in 8. avgustom 2021. Prvotno bi morale biti na sporedu med 24. julijem in 9. avgustom letos, a so bile zaradi pandemije novega koronavirusa prestavljene za leto dni.