Prizor z ene od ulic v Tokiu, ki bo med 23. julijem in 8. avgustom gostil poletne olimpijske igre. Foto: www.alesfevzer.com
Prizor z ene od ulic v Tokiu, ki bo med 23. julijem in 8. avgustom gostil poletne olimpijske igre. Foto: www.alesfevzer.com

"Danes smo se odločili, da območjem, kjer do 31. maja veljajo izredne razmere, dodamo tudi Hokaido, Okajamo in Hirošimo," je sporočil japonski premier Jošihide Suga. V teh treh prefekturah število novih primerov okužbe z novim koronavirusom zelo hitro narašča, je opozoril.

Z razširitvijo izrednih razmer bodo strožji ukrepi za zajezitev širjenja virusa veljali v 19 od skupaj 47 prefektur na Japonskem, kjer živi približno 70 odstotkov vsega prebivalstva.

Več kot 350.000 podpisov za odpoved OI v Tokiu

Pozivi k vnovični preložitvi iger
Na Japonskem so obenem vse glasnejši pozivi k odpovedi ali vnovični preložitvi olimpijskih iger, ki so jih zaradi pandemije z lanskega preložili na letošnje poletje. Peticijo s pozivom za odpoved olimpijskih iger je podpisalo več kot 350.000 ljudi.

Peticijo je skupaj s 351.000 podpisi nekdanji kandidat za guvernerja Tokia Kenji Ucunomija predal mestnim oblastem in organizatorje iger pozval, naj "dajo prednost življenju". Ne olimpijske igre, prednostna naloga mora biti zaščita življenj ljudi pred novim koronavirusom, je opozoril.

Guvernerko Tokia Juriko Koike je pozval, naj si prizadeva za preklic iger. Peticijo so poslali tudi Mednarodnemu olimpijskemu komiteju in Mednarodnemu paraolimpijskemu odboru ter lokalnim organizatorjem in japonski vladi. Raziskave kažejo, da je večina prebivalstva naklonjena odpovedi ali vnovični preložitvi olimpijskih iger.

Cepili le približno tri odstotke prebivalstva
Japonska se v zadnjem času spopada s povečanim številom okužb z novim koronavirusom, stroka pa opozarja, da je zdravstveni sistem na robu zmogljivosti. Kampanja cepljenja proti covidu-19 je na Japonskem med najpočasnejšimi na svetu, doslej so cepili le približno tri odstotke prebivalstva.

Olimpijske igre v Tokiu so predvidene med 23. julijem in 8. avgustom.