Rok Mordej se vrača po odsluženi kazni. Foto: NZS.si
Rok Mordej se vrača po odsluženi kazni. Foto: NZS.si

Dobovec resda potrebuje le točko, a je vseeno v vseh pogledih pred izjemno zahtevno nalogo.

Dobovec je s šestimi osvojenimi točkami izenačil lanski dosežek v Ligi prvakov v Litvi. Vendar pa je lani drugo zmago priigral na tekmi zadnjega kroga, ki je bila zgolj prestižnega pomena glede na to, da je vse možnosti za napredovanje zapravil že s pričakovanim uvodnim porazom z Madridom in Ricardinhem.

Letos pa z dvema zmagama prihaja v zadnji krog, v katerega prinaša tudi prvo mesto na razpredelnici, saj ima boljšo razliko v golih od gostiteljev turnirja, ruskih podprvakov, ekipe KPRF. S tem so dovoljenje sanje, kot že nekaj let pravijo za slovenske klube tako rekoč nedosegljivemu cilju, ki ga predstavlja spomladanski finalni turnir za prvaka stare celine.

Ta je v tem trenutku oddaljen samo točko, le remi morajo Dobovčani priigrati v kultni CSKA Areni, celo brez zadetkov bo dovolj. Ampak priložnost je lepa samo na prvi pogled, v ozadju se skriva razmerje moči, ki govori v korist ruskega podprvaka. Zagotovo bo napadel na polno, prve minute bodo v vseh pogledih najtežje, če bo Dobovec zdržal uvodni pritisk, bo ta vse večji za gostitelje.

V ekipo slovenskih prvakov se po odsluženi kazni vrača kapetan in steber obrambe Rok Mordej. "Verjetno bodo oni imeli več žogo v nogah, ampak tudi mi bomo poskušali igrati. Ne bomo nabijali žoge. Poudarek bo seveda na obrambi, a ne smemo pozabiti na napad," je povedal Mordej.

Doslej je bila izmed slovenskih klubov v vsej 19–letni zgodovini tega tekmovanja tako blizu samo Litija, ki je leta 2013 v Laškem izzivala Barcelono. Za napredovanje je potrebovala zmago. V taboru Dobovca se ne slepijo s tem, da je kakšna posebna prednost v tem, da tokrat za prvo mesto na turnirju potrebujejo le remi.

Podobnega mnenja kot Mordej je tudi Kristjan Čujec: "Mislim, da bomo samo z obrambno igro težko zdržali nalete. Večkrat se je izkazalo, da je napad najboljša obramba. Težko je govoriti o njihovih šibkih točkah, saj do zdaj na turnirju niso bile vidne."

Vložek bo velik, ponuja se priložnost, kakršne slovenski dvoranski nogomet še ni imel. Priložnost generacije ali kar vseh generacij, ki so kdaj koli v dresu številnih slovenskih klubov izzivale največje v Evropi. Morda tudi ena zadnjih, glede na to, da je sedanja, morda ji bomo nekoč rekli zlata generacija, blizu slovesa od aktivnega igranja.

Tekma se bo začela ob 17.45 po slovenskem času. Trener Kujtim Morina ima na razpolago vse igralce, ki bodo imeli nekaj podore tudi na tribunah. Te bodo seveda dihale z domačo ekipo, kar bo primerna spodbuda zanjo, a tudi dodatno breme, če se ji bo kaj zalomilo. Kakor koli, Dobovec gre na tekmo z vozovnico za spomladanski turnir za prvaka. Če jo bo zadržal, bo to senzacija, a vseeno tudi zaslužena nadgradnja dolgoletnih prizadevanj, da bi enkrat nekomu le uspelo premagati ekipo iz ene od štirih najuspešnejših držav.

LIGA PRVAKOV
ELITNI DEL, Moskva, skupina A

1. krog:
DOBOVEC PIV. KOZEL - HALLE-GOOIK (BEL) 3:1 (0:1)
Turk 33., Fetić 38., Čujec 40.; Carpes 5.
KPRF (RUS) - MOSTAR 7:2 (4:0)

2. krog:
MOSTAR - DOBOVEC PIV. KOZEL 1:6 (0:3)
Vešić 36.; Čeh 2., 11., Matošević 4., 31., Čujec 35., Vešić 35./ag
KPRF - HALLE-GOOIK 2:1 (1:1)

3. krog, petek ob 14.45:
HALLE-GOOIK - MOSTAR
Ob 17.45:
DOBOVEC PIV. KOZEL - KPRF
Zmagovalec skupine se bo uvrstil na sklepni turnir najboljše četverice.