David Turšič je z Ljubljano osvojil vse tri naslove državnega prvaka. Foto: Boris Gorički
David Turšič je z Ljubljano osvojil vse tri naslove državnega prvaka. Foto: Boris Gorički

Sam bi dal glas Adrianu Petersonu, čeprav mislim, da bodo naziv MVP podelili podajalcu. Vendar pa je bila sezona Petersona resnično neverjetna, vrnitev po hudi poškodbi kolena in doseči več kot 2.000 jardov teka je izjemen dosežek. Svojo ekipo je tako rekoč sam pripeljal v končnico, poleg tega pa je izjemna osebnost, zelo preprost in sproščen. Mislim, da tudi večji del gledalcev v ZDA navija, da bi naziv podelili njemu.

O tem, kdo si bolj zasluži nagrado MVP.
Ljubljana Silverhawks
Ljubljana Silverhawks so lani prvič dobili mednarodno Ligo CEFL. V velikem finalu so v Beogradu premagali tamkajšnje Vukove s 34:21. Foto: Silverhawks/Gal Jakič

Ray Lewis je vsekakor legenda lige in verjetno najboljši linebacker, ki je kadar koli igral v Ligi NFL. Z njim se v nekaterih kriterijih lahko primerja le upokojeni Lawrence Taylor, vendar pa je Lewis moderniziral to pozicijo. Postavil je nove standarde, zdaj morajo biti najboljši linebackerji hitri in sposobni ustavljati tek, prodirati proti podajalcu kot pokriti lovilce. Ray Lewis je popoln paket. Njegove sposobnosti motivacije in vodenja ekipe pa so neprimerljive tudi z igralci, ki igrajo na drugih položajih. Ray Lewis je vsekakor največji motivator, kar jih je igralo v Ligi NFL.

O Rayu Lewisu, ki se bo po koncu sezone upokojil.
Tom Brady
David Turšič med vsemi podajalci najbolj ceni Toma Bradyja: 'V ključnih trenutkih vedno ohrani zbranost. Velikokrat se mu očita, da ima ob sebi enega najboljših trenerjev vseh časov Billa Belichicka, vendar pa se pozablja, da je Belichick predvsem obrambni guru in da v napadu pušča Bradyju izredno svobodo. Tudi statistika Bradyja je primerljiva ali boljša od vseh najboljših podajalcev vseh časov. Tom Brady je rojen zmagovalec.' Foto: EPA

Nekdanji igralci predvsem tožijo ligo, ker se pred desetletji ni veliko naredilo za varnost igralcev, danes tako rekoč ob vsaki bolečini naredijo vsa mogoča testiranja. Tudi sami stadioni so opremljeni z ambulanto, ki ima tako možnost RTG-slikanja kot drugih diagnoz.

David Turšič o tem, da veliko nekdanjih igralcev toži Ligo NFL zaradi poškodb, ki jim po karieri nižajo kakovost življenja.
Andrew Luck
Andrew Luck spada med podajalce, ki je sposoben velike poteze narediti tako po zraku kot po tleh. Foto: EPA

V nedeljo bo na sporedu Super Bowl, finale Lige NFL, v katerem bosta igrala San Francisco in Baltimore. O najmočnejši ligi ameriškega nogometa na svetu smo se pogovarjali z Davidom Turšičem, dolgoletnim igralcem Ljubljana Silvehawksov, ki je prva ekipa ameriškega nogometa v Sloveniji.

Vabljeni k branju pred Super Bowlom:
- Pregled sezone 2012
- Predstavitev Baltimora in San Francisca

Kako ste spoznali ameriški nogomet?
Sam sem ga prvič spoznal ob prenosih Super Bowla na koprski TV in RTV Slovenija, ko je Super Bowl komentiral Jos Zalokar. Podrobneje sem ameriški nogomet srečal leta 1998 na počitnicah v Denverju, ravno po tem, ko so osvojili Super Bowl. Celotno mesto je še nekaj mesecev po naslovu ostalo obarvano v barve Broncosov. Takrat sem tudi začel podrobneje spremljati ligo. Leta 2001 pa sem v Poletu zasledil, da so ameriški nogomet začeli tudi pri nas. Že prvo pomlad sem se jim pridružil star 18 let, takrat sem bil tudi najmlajši v ekipi.

Kako ste dobili igralno mesto?
V začetnih letih ameriškega nogometa v Sloveniji je bila ekipa maloštevilna, tako smo igralci igrali na več igralnih položajih. Tako sem v napadu igral na položaju lovilca, v obrambi pa safetyja. Pozneje, ko je ekipa postala številnejša, sem se osredotočil predvsem na obrambo, saj v igranju na položaju safetyja veliko bolj uživam.

Koliko časa vam vzame trening?
Trenirati je treba petkrat na teden, saj je poleg ekipnih treningov treba tudi veliko časa preživeti v fitnesu in telo fizično pripraviti na napore. Svojo igralno kariero počasi končujem, igral bom še kakšno sezono ali dve, nato pa se bom predvsem posvetil trenerskemu delu.

Na kakšnem nivoju je igra Silverhawksov? Kako bi igrali z najboljšo evropsko ekipo ali NFL-ekipo?
Igra Silverhawkov je za evropske razmere kar na visoki ravni. Ekipa, ki je osvojila CEFL 2012, za najboljšimi evropskimi ekipami ne zaostaja veliko, vsekakor pa spada v najboljših 10 evropskih ekip. Proti vsaki evropski ekipi smo sposobni igrati, seveda proti velikanom, kot so nekatere avstrijske in francoske ekipe, ne bi imeli možnosti za zmago, a igrali bi dokaj enakovredno. Primerjava evropskih ekip z ekipami iz Lige NFL pa je nemogoča, žoge ne bi bili sposobni premakniti niti za jard. Vsaka akcija NFL-ekipe pa bi šla zelo daleč, če ne kar do končne cone. Treba je vedeti, da je ameriški nogomet v ZDA najbolj razširjen šport, skupaj pa spravijo vrhunskih igralcev le za 32 ekip. Evropske ekipe se lahko spopadejo z nekaterimi univerzami, vsekakor pa ne z ekipami Lige NFL.

Kaj vas privlači v tem športu?
Ameriški nogomet je šport, ki poleg vrhunske fizične pripravljenosti zahteva tudi taktično razumevanje. Lahko rečem, da je taktika celo pomembnejša od same pripravljenosti igralcev, zato so tudi trenerski štabi zelo veliki in organizirani po strogi hierarhiji.

Kako ocenjujete ves spektakel, ki se vrti okrog Super Bowla? Če je večino sezone v ospredju nogomet, zdaj veliko pozornosti dobijo oglasi, pevci, himne, patriotska čustva ...
Super Bowl je predvsem dogodek, ki mu v ZDA ni konkurence. Teden pred tekmo in teden po njej so mediji in tudi vsi pogovori med prebivalci vrtijo le okoli tega dogodka. Tudi mediji analizirajo vse od oglasov, ambienta, gledalcev do igralcev in same igre. Morda zaradi vsega tega pompa nekoliko trpi raven same igre, saj so recimo tekme v končnici in v konferenčnih finalih tradicionalno veliko bolj kakovostne. Vendar pa nekako liga za svojo tržno uspešnost potrebuje tudi tak spektakel in ljubitelji moramo to vzeti v zakup.

Na Super Bowl sta se uvrstila Baltimore in San Francisco. Sta to ekipi po vašem okusu?
Sezona je bila ena boljših v zadnjih letih. Predvsem so za to zaslužne univerze, ki v Ligo NFL pošiljajo vedno bolj pripravljene igralce, ki imajo že kot novinci velik vpliv na igro ekip. Pretekli nabor podajalcev, ki so prišli v ligo, je tudi en najboljših vseh časov, to se je tudi poznalo na uspehu ekip, so kar nekako presenetile. Na Super Bowl sta se vsekakor uvrstili pravi ekipi, ki sta pokazali, da za osvojitev naslova potrebuješ tako igro po tleh kot po zraku, in pa odlično obrambo. To sta vsaj v končnici obe ekipi tudi dokazali.

Kakšen razplet napovedujete?
Obe ekipi gojita zelo podobno igro, razlika je predvsem v starosti igralcev. Medtem ko je pri Baltimoru kar nekaj igralcev proti koncu svoje kariere, so pri San Franciscu predvsem na začetku ali pa na vrhuncu svoje kariere. Zmagovalca je težko napovedati, sam bi dal manjšo prednost ekipi iz Baltimora, vendar pa podajalec Joe Flacco ne sme narediti preveč napak.

Trenerja obeh ekip sta brata. Ali v tem vidite kakšen vpliv? Ali ima lanski obračun, ki ga je dobil Baltimore s 16:6, lahko kakršen koli vpliv na razplet?
To, da sta trenerja brata, na samo igro ne bo imelo vpliva, trenerji in ekipe v Ligi NFL se poznajo do potankosti. Zanimivo bo morda v loži, kjer bosta njuni družini. Ne vem, za koga bodo navijali, v vsakem primeru bo zmaga ostala v družini, haha.

Liga NFL se je zadnja leta razvila v ligo podajalcev, a očitno je, da ekipa, ki stavi zgolj na napad po zraku, ne more uspeti. Brez vsaj solidnega teka ne more uspeti.
Ekipe potrebujejo napad tako po tleh kot po zraku, ob tem pa tudi odlično obrambo, ki je primerna za tip napada, ki ga igrajo. Moderni napadi ne potrebujejo več teka, da vzpostavijo igro po zraku. Tek je pomemben, kadar ekipa vodi in je treba porabiti čim več časa ter zadržati vodstvo, kar olajša delo obrambi. Vsekakor je podajalec najpomembnejši igralec, vendar pa letošnji ekipi na Super Bowlu nimata elitnih podajalcev, predvsem sta v končnici delali zelo malo napak in zaključili podaje v odločilnih trenutkih. To je tudi povsem dovolj, če sta tako tek po tleh kot obramba izjemna.

Ray Lewis, legenda Baltimora, se bo po koncu sezone upokojil. Kam v zgodovino ga postavljate?
Ray Lewis je vsekakor legenda lige in verjetno najboljši linebacker, ki je kadar koli igral v Ligi NFL. Z njim se v nekaterih kriterijih lahko primerja le upokojeni Lawrence Taylor, vendar pa je Lewis moderniziral to pozicijo. Postavil je nove standarde, zdaj morajo biti najboljši linebackerji hitri in sposobni ustavljati tek, prodirati proti podajalcu kot pokriti lovilce. Ray Lewis je popoln paket. Njegove sposobnosti motivacije in vodenja ekipe pa so neprimerljive tudi z igralci, ki igrajo na drugih položajih. Ray Lewis je vsekakor največji motivator, kar jih je igralo v Ligi NFL. Zanimivo, da bomo na Super Bowlu lahko videli naslednjega linebackerja, ki je popoln paket, to je Patrick Willis iz San Francisca. Lepo bo videti dva najboljša linebackerja Lige NFL v zadnjem desetletju.

Kdo je po vašem mnenju MVP sezone? Adrian Peterson ali Peyton Manning? Morda kdo drug?
Sam bi dal glas Adrianu Petersonu, čeprav mislim, da bodo naziv MVP podelili podajalcu. Vendar pa je bila sezona Petersona resnično neverjetna, vrnitev po hudi poškodbi kolena ter doseči več kot 2.000 jardov teka je izjemen dosežek. Svojo ekipo je tako rekoč sam pripeljal v končnico, poleg tega pa je izjemna osebnost, zelo preprost in sproščen. Mislim, da tudi večji del gledalcev v ZDA navija, da bi naziv podelili njemu.

Dinamični in mobilni podajalci so nova uspešnica lige. Ali v njih vidite dolgoročno prihodnost? Ali pa bodo žrtve številnih naletov (kar smo videli pri Robertu Griffinu III)? Ima v tem pogledu boljšo dolgoročno prednost podajalec tipa Andrew Luck?
Vsekakor so mobilni podajalci prihodnost te pozicije, vendar pa bo ta mobilnost omejena predvsem na mobilnost v samem žepu in pa občasnimi teki, ki bodo resnično občasni. Tudi sama vrsta napada "read-option" je prihodnost, ampak predvsem z razlogom, da morajo obrambe paziti na tek podajalca, ki pa ne bo zelo pogost. Pozabljamo, da je tudi Luck zelo mobilen podajalec in mislim, da je bil zasluženo prvi izbor na naboru. Coltsi so si zagotovili podajalca za naslednjih deset sezon. To je izredno redko, da ima katera ekipa možnost nadomestiti vrhunskega igralca z mladim talentom, ki je na enaki ravni. Ekipe bodo svoje podajalce, čeprav so mobilni, vedno bolj pazile, saj je izguba podajalca zelo draga, morda bo več teka podajalcev edino v končnicah, ko gre na vse ali nič. Poškodba podajalca namreč lahko ogrozi prihodnost franšize, zaposlenih in predvsem trenerjev.

Sam bi dal glas Adrianu Petersonu, čeprav mislim, da bodo naziv MVP podelili podajalcu. Vendar pa je bila sezona Petersona resnično neverjetna, vrnitev po hudi poškodbi kolena in doseči več kot 2.000 jardov teka je izjemen dosežek. Svojo ekipo je tako rekoč sam pripeljal v končnico, poleg tega pa je izjemna osebnost, zelo preprost in sproščen. Mislim, da tudi večji del gledalcev v ZDA navija, da bi naziv podelili njemu.

O tem, kdo si bolj zasluži nagrado MVP.

Ray Lewis je vsekakor legenda lige in verjetno najboljši linebacker, ki je kadar koli igral v Ligi NFL. Z njim se v nekaterih kriterijih lahko primerja le upokojeni Lawrence Taylor, vendar pa je Lewis moderniziral to pozicijo. Postavil je nove standarde, zdaj morajo biti najboljši linebackerji hitri in sposobni ustavljati tek, prodirati proti podajalcu kot pokriti lovilce. Ray Lewis je popoln paket. Njegove sposobnosti motivacije in vodenja ekipe pa so neprimerljive tudi z igralci, ki igrajo na drugih položajih. Ray Lewis je vsekakor največji motivator, kar jih je igralo v Ligi NFL.

O Rayu Lewisu, ki se bo po koncu sezone upokojil.

Nekdanji igralci predvsem tožijo ligo, ker se pred desetletji ni veliko naredilo za varnost igralcev, danes tako rekoč ob vsaki bolečini naredijo vsa mogoča testiranja. Tudi sami stadioni so opremljeni z ambulanto, ki ima tako možnost RTG-slikanja kot drugih diagnoz.

David Turšič o tem, da veliko nekdanjih igralcev toži Ligo NFL zaradi poškodb, ki jim po karieri nižajo kakovost življenja.