Slovenci že odštevajo ure do obračuna z Rusijo. Foto: Drago Perko/futsal.si
Slovenci že odštevajo ure do obračuna z Rusijo. Foto: Drago Perko/futsal.si
Dvorana
V Budimpešti je vse pripravljeno na začetek prvenstva. Foto: Drago Perko/futsal.si
Futsal
V slovenski izbrani vrsti vlada pozitiven duh. Foto: Drago Perko/futsal.si
Dvorana
Tla v dvorani v Budimpešti so nekoliko nenavadne, črne barve. Foto: Drago Perko/futsal.si
Futsal reprezentanca začenja proti Rusom

V slovenskem taboru si ne delajo utvar, vnaprej pa se tudi ne predajajo. "Danes smo opravili zadnji trening, popoldne pa gremo na ogled prve tekme prvenstva. Jutri bomo malce v karanteni, se spočili in nato odšli na tekmo. Za zdaj ni bilo posebnosti, opravili smo tri treninge, malo smo se privadili na dvorano, podlaga pa je malce drugačna, kot so je fantje vajeni v domačem prvenstvu," je iz Budimpešte sporočil selektor Andrej Dobovičnik.

Ta se zaveda kakovosti Rusov, vloga favorita je gladko na njihovi strani: "Rusi so absolutni favoriti. Kar koli pričakovati v smislu zmage ali nekega ugodnega izida, je zelo optimistično. Pa vendarle so fantje odločeni, da bodo dali vse od sebe. Če nam bodo Rusi ponudili kakšno priložnost, verjamem, da jo bodo fantje znali izkoristiti."

Obramba dva koraka pred sredinsko črto
Do dobrega izida na uvodni tekmi slovenske reprezentance ob njenem drugem nastopu na evropskem prvenstu (po letu 2003) bo treba priti s čvrsto obrambo. "Predvsem od obrambe bo odvisno, kako se bo razpletlo. Moramo biti čvrsti. Postavili se bomo malce pred polovico, vsekakor pa ne preblizu našega gola zaradi vrhunskih ruskih igralcev. Posebej Cirila, ki ga bomo skušali spraviti čim dlje od gola. Drugače pa bomo obrambo bazirali na svojo polovico, dva koraka pred sredinsko črto. Upam, da bomo čim dlje zdržali," je dodal Dobovičnik, ki večjih težav z zdravstvenim stanjem svojih igralcev nima.

Podobno razmišlja tudi kapetan Benjamin Melink: "Kar zadeva samo organizacijo, hotel, dvorano, je vse na visoki ravni. Lahko smo zadovoljni. Treniramo po načrtu. Proti Rusom bo pomembna obramba. Če ne bomo delali prevelikih napak in če nam bodo Rusi pustili kakšno priložnost iz protinapadov, lahko tudi presenetimo. Ampak ne smemo biti preveč požrešni. Zavedamo se, kako kakovostni so Rusi. Moramo biti potrpežljivi in garati v obrambi."

Črna podlaga
Melink meni, da črna igralna površina ne bo moteč faktor. "Na podobnih podlagah smo že igrali, res pa je mogoče večja sprememba ta črna barva. Ampak ta ne bo vplivala na igro. V slovenskih ligah smo res navajeni igrati na parketu, toda menim, da je za vse igralce ta podlaga boljša," je dejal igralec državnega prvaka Puntarja.

Drugo tekmo bo Slovenija odigrala v petek ob 18.00, ko se bo pomerila s Srbijo. Iz vsake izmed štirih skupin se v četrtfinale uvrstita po dve ekipi.
1. KROG

MADŽARSKA - AZERBAJDŽAN 1:3 (1:3)
ITALIJA - BELGIJA 4:0 (1:0)

Sreda ob 20.00:
RUSIJA - SLOVENIJA (Budimpešta)
ŠPANIJA - BELORUSIJA

2. KROG

Četrtek:
AZERBAJDŽAN - ČEŠKA
BELGIJA - UKRAJINA

Petek ob 18.00:
SLOVENIJA - SRBIJA (Budimpešta)
BELORUSIJA - PORTUGALSKA
3. KROG

Sobota:
UKRAJINA - ITALIJA
ČEŠKA - MADŽARSKA

Nedelja:
PORTUGALSKA - ŠPANIJA
SRBIJA - RUSIJA

Futsal reprezentanca začenja proti Rusom