Petru Kauzerju letos ni šlo vse po načrtih, a je na domači tekmi pokazal svoje mojstrstvo. Foto: BoBo
Petru Kauzerju letos ni šlo vse po načrtih, a je na domači tekmi pokazal svoje mojstrstvo. Foto: BoBo
Anže Berčič
Anže Berčič je drugič v karieri dobil tekmo za svetovni pokal. Foto: BoBo
Berčič in Kauzer slovenska junaka v Tacnu
Tri slovenske zmage v Tacnu

Berčič je v polfinalu dosegel četrti čas, v finalu pa je blestel predvsem v spodnjem delu proge in si pred Nemcem Antonom Franzem nabral 1,28 sekunde prednosti. Na zmagovalni oder je stopil še Hrvat Matija Marinić (+1,66).

Berčič slavil še drugič zapored
"Uspela mi je dokaj dobra vožnja. Vesel sem, da sem zmagal doma. Konkurenca je bila res močna. Na tej progi treniram celo življenje, zato sem zmage še toliko bolj vesel," se je po svoji drugi zmagi v svetovnem pokalu veselil Berčič, ki si je konkurenco pokoril že v začetku julija v Seu d'Urgellu.

Savšek takoj po startu naredil napako
V polfinalu je bil daleč najhitrejši Benjamin Savšek, ki pa je v finalu hitro naredil napako, nato pa še izpustil vrata in se moral zadovoljiti z 9. mestom. Tretji kanuist Luka Božič je osvojil 14. mesto.

Kauzer edini finalist z "napako"
Peter Kauzer
, ki od svetovnega prvenstva 2011 naprej med elito ni več posegel po zmagovalnem odru, je dobesedno pometel s konkurenco, saj je prvega zasledovalca Nemca Fabiana Dörflerja premagal za 3,04 sekunde, tretjega Hannesa Aignerja pa kar za 5,59 sekunde! Kauzer je imel več dela v polfinalu, kjer se je dotaknil enih vrat in se napredovanja veselil s 6. časom.

Motivacijo našel ob svoji družini
"To ni bila popolna vožnja, še vedno so bile napake. Bila je ena normalna vožnja, še vedno bi se lahko šlo približno dve sekundi hitreje. V kajaku je velika konkurenca, že ena sama napaka te oddalji od finala. Vesel sem, da sem prekinil sušo. Po prvem delu sezone sem se nekako spravil k sebi. Ob svoji hčerki in punci sem našel dovolj motivacije," je žarel Kauzer, ki je poskrbel za prve slovenske kajakaške stopničke v svetovnem pokalu v tej sezoni.

V finalu je nastopil še Simon Brus (v polfinalu je dosegel tretji čas), ki je izpustil dvoja vrata in končal na repu finalistov. Martin Albreht je osvojil 11. mesto, Janoš Peterlin pa 19.

Nina Bizjak osvojila 14. mesto
Med kanuistkami sta nastopili dve Slovenki, ki pa sta ostali brez finala. Nina Bizjak je tekmo končala na 14. mestu, Alja Kozorog pa je izpustila šest vratic in osvojila 18., zadnje, mesto.

Zmaga tudi v ekipni vožnji
Uspeh so kanuisti in kajakaši dopolnili tudi v popoldanskih ekipnih vožnjah. Kanuisti v postavi Berčič, Savšek in Božič so bili najhitrejši, kajakaši Kauzer, Albreht in Peterlin pa so osvojili drugo mesto. Zmagali so Nemci.

"Super smo se ujeli, od starta do cilja je lepo steklo. Letos smo že večkrat pokazali, da smo zelo močna kanuistična ekipa, upam, da bo tako tudi na svetovnem prvenstvu in potem naprej. Vrstni red v ekipi ne igra vloge, gre samo za to, da se dobro ujamemo in mislim, da smo letos dobro ujeli ritem," je po nastopu povedal Savšek. Uspehi na ekipnih tekmah, ki letos prvič potekajo tudi v svetovnem pokalu, so dobra napoved za prihajajoče svetovno prvenstvo.

V nedeljo še trije čolni po odmevne izide
V nedeljo sledijo v Tacnu še polfinalne in finalne tekme kajakašic in kanuističnih dvojcev, slovenske barve bodo branili Eva Terčelj, Urša Kragelj in Sašo Taljat ter Božič.

C-1 (M), finale:                   * 
 1. A. BERČIČ      SLO   108,28   (0)
 2. F. ANTON       NEM    +1,28   (0)
 3. M. MARINIĆ     HRV     1,66   (0)
 9. B. SAVŠEK      SLO    57,60  (50)
14. L. BOŽIČ       SLO               
                                     
K-1 (M), finale:                   *
 1. P. KAUZER      SLO    99,87   (0)
 2. F. DÖRFLER     NEM    +3,04   (0)
 3. H. AIGNER      NEM     5,59   (0)
10. S. BRUS        SLO   110,37 (104)
11. M. ALBREHT     SLO               
19. J. PETERLIN    SLO         
 
C-1 (Ž), finale:                   * 
 1. J. FOX         AVS   132,69   (4)
 2. M. FRANKLIN    VB    135,04   (2)
 3. M. JANCOVA     ČEŠ   138,13   (0)
14. N. BIZJAK      SLO               
18. A. KOZOROG     SLO 
        * - kazenske sekunde   
 
 
Berčič in Kauzer slovenska junaka v Tacnu
Tri slovenske zmage v Tacnu