Tanja Šmid je že objavila konec kariere. Foto: www.alesfevzer.com
Tanja Šmid je že objavila konec kariere. Foto: www.alesfevzer.com

Kazen je Šmidovi na podlagi 32. člena pravilnika danes uradno izrekla tudi organizacija Sloado. Poleg tega bo morala Šmidova za stroške testiranja in upravljanja rezultatov plačati še 750 evrov. Plavalka, ki je pravila kršila konec februarja na odprtem plavalnem prvenstvu v Beogradu, je krivdo že priznala in sporočila, da je končala športno pot.

Po prvotnem šoku in razkrivanju ozadja je Šmidova konec marca poudarila, da za svoje dejanje, čeprav nenamerno, prevzema vso odgovornost in se opravičuje javnosti. Poleg tega se je v izjavi odpovedala pravici do analize vzorca B.

Šmidova se je v preteklih letih mučila s poškodbo rame, prve dobre izide vnovič dosegla lani in bila z lanskim dosežkom na mitingu v Kranju na poti do drugega olimpijskega nastopa po Londonu 2012 v Rio de Janeiro, ki bi bil tudi zadnji na športni poti.

Pri slovenski rekorderki na 200 metrov prsno, ki je plavanju posvetila skoraj 20 let svojega življenja, so v odvzetem vzorcu ugotovili snov GV 1516, ki je uvrščena na seznam prepovedanih snovi.

Kazen potrdila tudi Mednarodna plavalna zveza
Šmidova je bila v zadnjem desetletju stalna članica slovenske reprezentance, najuspešnejšo sezono pa je imela leta 2010, ko je na evropskem prvenstvu Sloveniji priborila srebrno medaljo. Sprejeto odločbo o kazni je že potrdila tudi Mednarodna plavalna zveza.