Minister je povedal, da ima tudi država omejitve, prek katerih tudi pri financiranju športa ne more. Foto: RTV SLO
Minister je povedal, da ima tudi država omejitve, prek katerih tudi pri financiranju športa ne more. Foto: RTV SLO
Planica bo vendarle dočakala sodobni nordijski center. Foto: Reuters
Načrt stadiona v Stožicah
Država bi rada sodelovala pri projektu gradnje stadiona, a Ljubljana se mora prijaviti na razpise za pridobivanje sredstev, je povedal Zver. Foto: MOL
Luka Špik in Iztok Čop
Največ denarja po besedah ministra Zvera država namenja za veslanje in smučanje. Foto: Reuters
Milan Zver o športni problematiki

V intervjuju za MMC je minister za šolstvo in šport spregovoril tudi o težko pričakovani gradnji nordijskega centra v Planici, sodelovanju z mestno občino Ljubljana pri novem stadionu in obdavčitvah športnikov in klubov.

Poznate pobudo olimpijskega komiteja za spremembo davčne zakonodaje, s katero bi olajšali vlaganja v šport?
Te pobude so stare že leta, ne samo v Sloveniji, ampak tudi v Evropi. Zadeva ni tako enostavna. Ta polemika je bila aktualna pred nekaj leti, ko smo urejevali davčni sistem, zdaj pa je takšna pobuda zamujena.

Pobudniki sprememb so povedali, da se le 0,074 % BDP-ja namenja za šport. Športniki pa so eni največjih promotorjev Slovenije, prav tako so velikokrat zgled mladim in njihov idol. Razmišljate, da bi za šport namenili več proračunskega denarja?
To je moja iskrena želja. Rad bi povečal proračun tako na področju športa, mladine, izobraževanja, a država ima določene limite in prioritete. Slovenija veliko daje za šport - država, še več lokalne skupnosti, ker večina športnega življenja biva v lokalnih skupnostih, civilna družba in gospodarstvo. Tako lahko ugotovimo, da Slovenija v investicijskem smislu v športu ni podhranjena, prej nasprotno. Letos smo nekatere postavke dodatno povečali, na primer šport invalidov, panožne športne pogodbe, ko država sofinancira trenerje v posameznih panogah. Država tudi zaposluje vrhunske športnike in je tako močno vpeta v športno zgodbo. Ugovarjam kritikam olimpijskega komiteja glede tega, da država namenja premalo sredstev za šport. Nekateri so še vedno v miselnem krogu starih časov, ko je država financirala vse. Danes je šport stvar civilne družbe in zahteva moderne menedžerske postopke pridobivanja denarja, saj se financira iz mnogih žepov in blagajn. Tudi zdravstvena blagajna bo na primer financirala preglede vrhunskih športnikov, in to je velika stvar. Pomembno je, da imamo sposobne športne delavce, ki jim uspe zagotoviti različne vire prihodkov.

Za kateri šport država namenja največ denarja in kako se razvija "Planiška saga", pa si poglejte v videu.

20 % sponzorskega denarja morajo športne organizacije v davkih dati državi. Se na tem področju obetajo kakšne spremembe?
Država enako obdavči tudi vas in mene in vse druge. Lahko bi se oglasil tudi kakšen šolnik, saj je tudi šolstvo posebno poslanstvo v družbi. Zato ti argumenti ne zdržijo. Z veseljem bi podprl vse, kar je v prid športu, a vsaka stvar ima določene omejitve. Te očitke je omenjal gospod Šešok in ravno on bi moral biti malo bolj agilen, da bi zbral dovolj denarja za športno panogo, ki jo predstavlja. Košarka ima veliko stopnjo ugleda v slovenski javnosti in z malo bolj strokovnim pristopom bi lahko prihranil kar nekaj proračunskega denarja, pa je vendarle morala država pokrivati vrsto projektov, ki se jih je lotila košarkarska zveza. Najprej je treba pomesti pred svojim pragom.

Vrhunski slovenski športniki, ki prejemajo tudi višje zaslužke, selijo svoja stalna prebivališča v države z nižjo stopnjo obdavčitve. Kako to komentirate?
Zelo malo vrhunskih športnikov se seli, saj Slovenci nismo tako zelo obdavčeni. Vladi je uspelo na primer znižati davek na plače. Davčni sistem ni edini problem slovenskega športa, ampak so problemi marsikje drugje.

Decembra lani se je večina lastnikov zemljišč v Planici odločila prodati zemljo za gradnjo nordijskega centra. Takrat ste predvidevali, da bodo marca zemljišča v državni lasti. Kakšno je zdaj stanje?
Te dni potekaja zadnja usklajevanja z lastniki in deležniki, ki jih je zelo veliko. V tem mesecu želimo postati lastniki vseh teh parcel, z večino smo se že dogovorili. Do 18. marca predvidevamo, da bomo podpisali individualne pogodbe, občina pa bo v soboto prenesla svoj lastniški delež na državo. Država bi si tako nabrala skoraj 100-odstotno lastnino nad ozemljem vse do izteka skakalnic. Lastnina je ključna za vse nadaljnje korake. Upam, da se bo po več desetletjih nedefinirane situacije ta zadeva uredila in da bomo dobili nordijski center. Želimo, da bi Planica postala ne le športni, ampak tudi turistični center, ki bo živel vse leto. Na vrhu velikanke nameravamo zgraditi restavracijo in muzej sklakalnega športa. Za odkup zemljišč potrebujemo 2,9 milijona evrov, ki smo jih zagotovili danes s sklepom vlade.

Ste dogovorjeni že z vsemi lastniki zemljišč?
Praktično z vsemi, s tistimi, ki še razmišljajo, pa se bomo v enem tednu poskušali dogovoriti. A četudi ne bodo pristopili k projektu, ima država dovolj parcel, da lahko izpeljemo projekt.

Bo vaše ministrstvo kakor koli podprlo gradnjo novega stadiona v Ljubljani?
Naše ministrstvo je že podprlo projekt novega ljubljanskega stadiona, zelo bi želeli sodelovati pri projektu. A mesto Ljubljana mora pridobiti sredstva, ki so na voljo. Držati se morajo določenih postopkov in pravil, saj ne moramo dati na voljo denar, v smislu, zdaj pa počnite, kaj hočete, ampak se je treba držati ogromno pravil in postopkov. Upam, da nam bo mesto Ljubljana šlo nasproti in da bomo lahko sodelovali.

Ana Svenšek

Milan Zver o športni problematiki