Veliko veselje Slovencev po koncu tekme. Foto: www.alesfevzer.com
Veliko veselje Slovencev po koncu tekme. Foto: www.alesfevzer.com

V skupini 6 kvalifikacij za nastop na EP-ju 2022 so v zadnjem krogu varovanci Tomislava Horvata potrebovali točko, a so z zmago zanesljivo potrdili šesti zaporedni nastop na zaključnem turnirju stare celine.

Slovenija je do zdaj šestkrat igrala na evropskih prvenstvih (2003, 2010, 2012, 2014, 2016 in 2018).

Kristjan Čujec in Igor Osredkar sta blestela v dvorani Tri lilije. Foto: www.alesfevzer.com
Kristjan Čujec in Igor Osredkar sta blestela v dvorani Tri lilije. Foto: www.alesfevzer.com

Horvatovi izbranci so Latvijce v teh kvalifikacijah premagali že na prvi medsebojni tekmi, bilo je 1:0. V Laškem pa 58. reprezentanca sveta prav tako ni mogla presenetiti na lestvici precej višje uvrščene Slovenije (17.).

Hitro vodstvo Latvije ni zmedlo Slovencev
Latvija je povedla že po 33 sekundah, ko je zadel Germans Matjušenko. Slovenci so že slabo minuto in pol pozneje vodili. V razmiku 15 sekund sta padla dva gola. Izenačil je Kristjan Čujec, nato pa je avtogol zabil Miks Babris. Le dobri dve minuti pozneje je za izenačenje z drugim zadetkom poskrbel Matjušenko.

Izid polčasa sta v 18. in 20. minuti za mirnejši odmor postavila Denis Totošković in Matej Fideršek. V prvem polčasu je slovenska izbrana vrsta dvakrat stresla okvir vrat, Latvijci pa enkrat.

Denis Totošković je bil natančen z levico za 3:2. Foto: www.alesfevzer.com
Denis Totošković je bil natančen z levico za 3:2. Foto: www.alesfevzer.com

Čujec na začetku drugega polčasa potrdil zmago
V drugem polčasu je po 79 sekundah Čujec, odigral je 125. tekmo za reprezentanco, zadel še drugič. Latvijcem je upanje vlil Janis Pastars v 31. minuti, kaj več pa jim ni uspelo.

Izid se ni več spremenil, Slovenija pa je v kvalifikacijski skupini 6 zasedla drugo mesto. Po šestih tekmah je slovenska izbrana vrsta zbrala 12 točk, šest več od tretje Latvije. Vodilna Španija ima po petih zmagah 15 točk.

Na EP se bo uvrstilo osem zmagovalcev kvalifikacijskih skupin in šest najboljših drugouvrščenih ekip. Za zadnje prosto mesto pa se bosta v dveh tekmah pomerila še sedma in osma drugouvrščena ekipa iz posameznih skupin. Prvenstvo bo na Nizozemskem med 19. januarjem in 6. februarjem 2022.

Do tega trenutka so si nastop na EP-ju poleg Slovenije in Španije prislužili še Hrvaška, Rusija, Azerbajdžan, Bosna in Hercegovina, Kazahstan, Italija, Gruzija ter gostiteljica Nizozemska.

Slovenci odbili začetni nalet Latvijcev za pot na EP

Skupina 6, Laško:
SLOVENIJA - LATVIJA 5:3 (4:2)
Čujec 2., 22., Babris 2./ag, Totošković 18., Fideršek 20.; Matjušenko 1., 5., Pastars 31.

ŠPANIJA - ŠVICA 14:0 (7:0)

Lestvica: Španija 18, Slovenija 12, Latvija 3, Švica brez točk.