Anže Kopitar - slovenski as, ki orje ledino v Ligi NHL. Foto: EPA
Anže Kopitar - slovenski as, ki orje ledino v Ligi NHL. Foto: EPA

Sveto pismo izraz mana omenja pri pobegu Izraelcev iz Egipta, ko je Bog popotnikom v jutrih z neba poslal potrebno hrano. Izraz mana je prešel tudi v SSKJ, lahko pa ga uporabimo tudi v športnem izrazoslovju. Predstavljajmo si napadalca v poljubnem ekipnem športu, ki želi doseči gol ali koš, pri tem pa mu položaj občutno olajša soigralec, ki mu pošlje idealno podajo.

V spodnjih videoposnetkih je le nekaj zanimivih in navdušujočih podaj. Katera je vas spravila na noge? Katero bi sami dodali v seznam? Komentirajte pod novico in dodajajte videoposnetke v Moj splet. Ne pozabite - Splet je vaš!

V nadaljevanju članka predstavljamo nekaj res izjemnih podaj, v katerih so velemojstri v različnih športih z domiselnostjo demonstrirali svoj razkošni talent, njihovi soigralci pa so darila izkoristili z uspešnim zaključkom akcije.

Kopitar navdušil s podajo Brownu
Med očitnejše primere sodi slovenski hokejski velemojster Anže Kopitar, ki je prejšnji teden pri zmagi Los Angelesa nad San Josejem s 4:0 na redko viden način zaposlil kapetana Dustina Browna, saj je dvignil plošček, ki je poletel prek domačega branilca in kot mana z neba pristal pred Brownom, ta je ponujeno priložnost izkoristil ter zabil zadnji zadetek na tekmi.


Naveza "Brownitar" navdušila že večkrat
Anže Kopitar in Dustin Brown že peto leto igrata za Kralje, zato ni čudno, da sta že večkrat zrežirala udarne napade, ki so se končali z golom. Spomnimo le na tekmo z začetka sezone, ko so Kralji na gostovanju premagali Vancouver s 4:1. Najlepši zadetek na tekmi je skreiral ravno 23-letni Hrušičan, ki je lepo zaposlil Browna.


Vedno ne gre vse gladko
Ob navezi Brown-Kopitar pa je treba spomniti, da ne gre vedno vse gladko oziroma po načrtu. Spomnimo se 14. marca 2009, ko sta se omenjena igralca v protinapadu sama znašla pred vrati San Joseja, a se zapletla in ostala brez konkretnega strela.


Žoge z neba dežujejo v NFL-ju
Kopitarjeva podaja s prejšnjega tedna morda še najbolj spominja na ameriški nogomet, kjer podajalec z visokimi in natančnimi podajami išče svoje lovilce. Pri ekstremno dolgih podajah se včasih zazdi, da žoga v naročje lovilca pade kot žarek z neba. V spodnjem videoposnetku je podaja Bretta Favra (Minnesota), ki je v 5. tednu letošnje sezone proti New York Jetsom s 37 jardov sijajno zaposlil Randyja Mossa. Vikingsi so tekmo sicer izgubili, podaja pa se je v zgodovino zapisala tudi zato, ker je bila jubilejna 500. Favra v Ligi NFL.

Marija uslišala molitve Jacksonvilla
Pri dolgih podajah v ameriškem nogometu gre pogosto za uigrane akcije, v ekstremnih primerih pa gre zgolj za srečo. "Zdrava Marija" je ime znane akcije, v kateri podajalec proti končni coni nasprotne ekipe vrže dolgo podajo, pri tem pa upa, da bo pristala v naročju katerega izmed njegovih soigralcev, ki so se trumoma podali v napad. V spodnjem posnetku je dogodek z 10. tedna letošnje sezone, ko je Jacksonville z obilico sreče premagal Houston z 31:24. Pri izidu 24:24 so bile na semaforju le še tri sekunde, domači Jaguarji pa so napad začenjali na 50 jardih. Podajalec David Garrard je podal proti končni coni, igralec Houstona Glover Quin jo je nespretno odbil in žoga je srečno pristala v rokah Mika Thomasa. Amen.

Od cirkusa do košarke in "alley-oopa"
Največ atraktivnih podaj je gotovo v košarki, kjer igralec z visoko podajo v bližino obroča soigralcu omogoči, da žogo atraktivno zabije. Tovrstni akciji ljubitelji košarke pravijo "alley-oop", malo manj znan pa je izvor tega izraza. Prihaja iz francoščine, cirkuški akrobati so se namreč pred skokom skozi obroč pogosto zadrli "allez hop". V spodnjem videoposnetku je Goran Dragić (Phoenix) soigralcu Louisu Amundsonu podal kar s svoje polovice igrišča.


Festival zabijanj z lanske sezone
Igralci v Ligi NBA so izjemno atletski in eksplozivni, zato ni čudno, da najboljša tovrstna zabijanja vidimo prav v tem tekmovanju. V spodnjem posnetku je le nekaj atraktivnih alley-oopov.


Znale so že prejšnje generacije
Sledi še pregled prejšnjih generacij, ki so prav tako navduševale polne dvorane v Ligi NBA.


Messi začel strelsko kariero s stilom
V nogometu "podajo z neba" imenujemo 'lob'. Mojstri tovrstnih podaj so nogometaši Barcelone, ki že vrsto let navdušujejo s kreativnostjo na sredini igrišča. Pred leti je tako niti uspešno pletel Ronaldinho. Brazilski as je 1. maja 2005 proti Albaceteju na tak način v napadu zaposlil Lionela Messija. Argentinski mladenič je tudi sam akcijo končal z lobom, kar je bil sploh njegov prvi gol v dresu katalonskega giganta. Prvi od številnih ...

Rokomet - kar pet cepelinov zapored
Za konec še skok v rokometne loge, kjer tovrstno podajo imenujemo "cepelin". Tega pogosto vidimo v tekmah, kjer se merita neenakovredna tekmeca in je dvoboj že zdavnaj odločen. Le sila redko pa v enem samem napadu vidimo več kot eno tako podajo. Rokometaši norveškega Drammna so nekoč v enem napadu podali kar pet zaporednih cepelinov!


slavko.jeric@rtvslo.si