V ameriškem nogometu ima podajalec lahko najvišji indeks podaj 158,3 (za to mora vsaj desetkrat metati žogo, ne sme vreči prestrežene podaje, zaključiti mora 77,5 % vseh podaj, več kot 11,87% podaj mora biti za zadetek, vsak met pa mora ekipi v povprečju prinesti vsaj 12,5 jarda). Do zdaj je to uspelo 35 podajalcem, največkrat Peytonu Manningu (4). Foto: EPA
V ameriškem nogometu ima podajalec lahko najvišji indeks podaj 158,3 (za to mora vsaj desetkrat metati žogo, ne sme vreči prestrežene podaje, zaključiti mora 77,5 % vseh podaj, več kot 11,87% podaj mora biti za zadetek, vsak met pa mora ekipi v povprečju prinesti vsaj 12,5 jarda). Do zdaj je to uspelo 35 podajalcem, največkrat Peytonu Manningu (4). Foto: EPA

Nekateri tekmovalci se s športom ukvarjajo zaradi zmag in osvajanja medalj na največjih tekmovanjih, drugi zaradi osebnega razvoja in zdravja, tretji zaradi svetovnih rekordov in večne slave, spet nekateri pa zaradi lova na popolno igro.

Večina športov ne omogoča uradno popolnosti
V vseh športih ne moremo govoriti o popolni igri, ker jo je enostavno nemogoče definirati. Matematično bi lahko rekli, da ima košarkar z metom 2/2 popolnejšo tekmo od nekoga, ki je iz igre metal 12/13, čeprav je jasno, da je drugi igral bolje in imel pomembnejšo vlogo. Na drugi strani pa obstajajo športi, ki omogočajo popoln nastop. Optimalno oceno je moč dobiti bodisi s pomočjo sodniških ocen bodisi z doseženim najvišjim možnim številom točk.

V nadaljevanju članka sledi pregled popolnih iger v nekaterih športih. Katere dosežke bi sami dodali? Vabljeni k naštevanju 'popolnih' tekem tudi v drugih športih (izjemne predstave košarkarjev, nogometašev, smučarjev, tenisačev ...)

Deskanje na snegu - 100 točk v "superžlebu"
V nedeljo je na X-igrah v Aspnu deskar Shaun White s spektakularnim nastopom v "superžlebu" kot prvi tekmovalec v tej disciplini prejel popolno oceno 100 točk. Američan ima že danes legendarni status, saj je na ekstremnih igrah, ki so v ZDA zelo popularne, skupaj osvojil 14 zlatih medalj (12 na zimskih igrah).

Gimnastika - (nekoč) čista desetka
V gimnastiki so nekoč ocene podeljevali do 10, danes ocene niso več navzgor omejene. Prva telovadka, ki je na olimpijskih igrah prejela popolno oceno, je bila Nadia Comaneci. Romunska športnica je na igrah v Montrealu 1976 prejela kar sedem popolnih ocen. V posnetku je njen nastop na dvovišinski bradlji. Na "popolnost" niso bili pripravljeni organizatorji, saj so oceno izpisali kot 1,00. Na olimpijskih igrah (1976-1992) je bilo sicer dosojenih skupaj 82 desetic.

Umetnostno drsanje - 6,0
Na olimpijskih igrah v Sarajevu 1984 je zastal dih ljubiteljem umetnostnega drsanje. Britanca Jayne Torvill in Christopherja Deana sta za svojo predstavo prejela 12 najvišjih možnih ocen (6,0) ter šest ocen po 5,9. Za umetniški vtis sta prejela same popolne ocene.

Snooker - 147 točk
V drugi skupini pa so športi, ki zaradi svojih pravil omogočajo tako imenovane popolne igre. Na MMC-jevi spletni strani smo pred časom že predstavili popolno igro v snookerju (tekmovalec lahko naniza 147 točk). Največ takih iger je do zdaj nanizal Ronnie O'Sullivan (11), lani je to dvakrat uspelo tudi Kitajcu Ding Džunhuiju. Od leta 1982 je bilo na uradnih tekmovanjih skupaj zabeleženih 86 takih iger.

Bowling - 300 točk
Vrhunec igre bovlinga predstavlja vsota 300. Tekmovalec v eni igri podira 10 okvirjev, za vsakega ima na voljo po dve krogli. Če v dveh poskusih podre vseh deset kegljev ("spare"), bo v skupni seštevek prejel še število kegljev, ki jih bo podrl s prvim metom naslednjega okvirja. Če pa z enim samim metom podre vse keglje ("strike"), lahko v skupni seštevek za ta met prišteje še število podrtih kegljev v dveh naslednjih metih. V primeru samih "strikov" to pomeni, da je vsak met vreden 30 in ne 10 točk (10 + 10 + 10). Do konca leta 2011 je bilo na uradnih tekmovanjih, ki so bila predvajana na TV-ju, 21 popolnih iger. V posnetku je to uspelo Američanu Jasonu Belmonteju.

Pikado - 501 v devetih metih
Ena bolj popularnih iger v pikadu je 501, to je vsota točk, ki jih morajo tekmovalci čim prej zadeti (pri tem mora zadnji met nujno biti dvojna vrednost). Ker ima vsak tekmovalec v eni seriji na razpolago po tri puščice, lahko to najhitreje opravi z devetimi meti. V posnetku je ta dosežek uspel Nizozemcu Raymondu van Barneveldu, ki mu je na svetovnih prvenstvih uspelo nanizati dve popolni igri. Po eno tako igro sta na svetovnih prvenstvih dosegla le še Paul Lim (1990) in Adrian Lewis (2011).

Bejzbol - metalec ne dovoli niti ene baze
V bejzbolu govorimo o popolni igri, ko metalec v vseh devetih menjavah ne dovoli nasprotni ekipi, da bi osvojila vsaj eno bazo, to pomeni, da mora izločiti 27 odbijalcev. V najmočnejši ligi na svetu MLB je bila ta igra dosežena 20-krat, nazadnje je to 29. maja 2010 uspelo Royu Halladayu (Philadelphia).

Kriket - šest šestic
Igralec v kriketu v eni seriji šestkrat udarja žogo, če ta zapusti polje igrišča, njegova ekipa prejme šest točk. Popolna igra pomeni, da igralec v eni seriji vseh šest žog pošlje izven meja igrišča. To je na svetovnem prvenstvu do zdaj uspelo le Južnoafričanu Herschellu Gibbsu leta 2007 proti Nizozemski.

Zlati niz - osvojeni niz brez izgubljene točke
V tenisu se za popolno igro šteje osvojeni niz brez ene same izgubljene točke. V profesionalnem tenisu je to do zdaj uspelo le Američanu Billu Scanlonu, ki je leta 1983 v Delrayu Beachu premagal Brazilca Marcosa Hocevarja s 6:2 in 6:0.