Tigerju Woodsu se je ob zadnjem udarcu od srca zvalil velik kamen. Foto: EPA
Tigerju Woodsu se je ob zadnjem udarcu od srca zvalil velik kamen. Foto: EPA
Lee Westwood po zadnjem udarcem ni mogel skriti razočaranja. Evropa brez zmagovalca na US Opnu ostaja vse od leta 1970, ko je slavil Britanec Tony Jacklin. Foto: EPA
Tiger Woods se je za koleno držal predvsem pri dolgih drivih. Foto: EPA
Rocco Mediate je bil med tistimi igralci, ki je najbolj komuniciral z občinstvom, to pa ga je nagrajevalo z glasnim vzpodbujanjem. Foto: EPA

Pred zadnjim četrtim dnevom enega od štirih največjih turnirjev v golfu je v vodstvu začel Tiger Woods, ki je imel pred Britancem Leejem Westwoodom udarec, pred Roccom Mediatom pa dva udarca prednosti. A najboljši golfist na svetu je zadnji krog začel izjemno slabo, tako je prvi dve luknji skupaj odigral tri nad parom in vodstvo predal 35-letnemu Westwoodu.

Vsak je vodil nekaj časa
Na igrišču Torrey Pines v San Diegu je sledila izjemno napeta serija, v kateri je nekaj časa vodil vsak od trojice. 45-letni Mediate je igral v predzadnji seriji, preostala dvojica pa v zadnji seriji. Mediate je imel pred zadnjimi tremi luknjami en udarec prednosti. Vse tri je končal s parom luknje in skupaj z 283 udarci (en udarec pod parom igrišča) čakal na končni razplet.

Westwood za las zgrešil birdie
Woods in Westwood sta tako na zadnji luknji (s parom 5) potrebovala birdie, s katerim bi izsilila podaljšek. Oba sta s prvim udarcem zašla v peščeno oviro, a sta se mojstrsko rešila. S tretjim udarcem sta žogico poslala na zelenico. Britanec je naskakoval birdie z dobrih petih, Woods pa s štirih metrov. Westwoodov udarec je končal nekaj centrimetrov od luknje, kar je pomenilo, da se je s parom igrišča poslovil od lova na svoj prvi major, a s 3. mestom vseeno dosegel uspeh kariere na turnirjih velike četverice.

Čakanje se je izplačalo
Sledil je le še zadnji udarec Tigra Woodsa. 32-letni Američan si je vzel kar nekaj časa, a nato v slogu največjih mojstrov zadel relativno neugoden udarec in izsilil ponedeljkov podaljšek. US Open je edini od večjih turnirjev, na katerem podaljšek igrajo prav na vseh 18 luknjah. Na tem turnirju je bila zadnjič odločitev o zmagovalcu prestavljena na ponedeljek leta 2001, ko je Retief Goosen ugnal Marka Brooksa.

Dvoboj med Davidom in Goljatom?
Ponedeljkov obračun na papirju res izgleda kot obračun mačke z mišjo. Woods je z nekaj krajšimi prekinitvami številka ena svetovnega golfa že več kot 10 let, Mediate je na lestvici šele 157., nastop na glavnem delu turnirja pa si je priboril v kvalifikacijah, zdaj pa ostaja v igri, da s 45 leti postane najstarejši zmagovalec na tem turnirju. Na drugi strani je Woods psihično izjemno močan. Do svojih 13 "majorjev" je vedno prišel potem, ko je po treh dneh vodil. Na profesionalnih turnirjih je podaljšek igral 15-krat in dobil kar 14-dvobojev, od tega dva na majorjih.

Woods v San Diegu slavil že šestkrat
"Neverjetno, prav vedel sem, da bo zadel," je v smehu razlagal Mediate, ki je v družbi prijateljev na zaslonu opazoval zadnji udarec na turnirju. "Nič, pripraviti se moram na novih 18 lukenj, upam, da mi bo uspelo." Tiger Woods, ki igra prvič po operaciji kolena, je imel zadnji dan kar nekaj težav z bolečinami v kolenu, saj se je pogosto prijemal za ta del telesa. "Raje bi videl, da bi zmagal danes, ampak se bom jutri toliko bolj potrudil," je bil kratek Woods, ki je na tem igrišču slavil že šestkrat, nazadnje januarja letos, ko se je tu igral tradicionalni turnir Buick.

Slavko Jerič