Anna Carin Olofsson Zidek se po tekmi ni pretirano razburjala, glasnejši je bil njen trener. Foto: Reuters
Anna Carin Olofsson Zidek se po tekmi ni pretirano razburjala, glasnejši je bil njen trener. Foto: Reuters
Jean Philippe Leguellec
Jean Philippe Leguellec se je na progo podal kar pol minute pred predvidenim štartom. Foto: Reuters
Sankaška proga
Organizatorji so morali spremeniti štart sankaške proge. Foto: EPA
Rolba
Težave ne manjkajo niti na olimpijskem ovalu. Foto: EPA
Plamenica
Bakla sredi mesta je ograjena s posebno varnostno ograjo. Foto: EPA

Kdor si je ogledal moško tekmo, se je le zmedeno spraševal, kako je mogoče, da Jean Philippe Leguellec že po enem kilometru tekme teče skupaj s trojico biatloncev (med katerimi je bil tudi Klemen Bauer), ki naj bi pred njim štartali z več kot polminutno prednostjo. Vprašanje je kmalu dobilo odgovor - organizatorji so Kanadčana na progo spustili 30 sekund prezgodaj!

Napaka pri kar petih tekmovalcih
A to ni bila edina napaka, saj so na progo narobe spustili še štiri tekmovalce. Švedinjo Anno Carin Olofsson Zidek so na progo poslali 14 sekund prepozno, Nemko Simone Hauswald in Ukrajinko Valj Semerenko po sedem sekund prepozno, na moški tekmi pa so se ob Leguellecu zmotili še pri Američanu Jeremyju Teelu, ki se je na progo podal 22 sekund prekmalu.

Pichler: "Vpliv na psihološko pripravo"
Organizatorji so končnim izidom resda prišteli in odšteli pravilne sekunde, a ljubitelji biatlona se ne morejo znebiti občutka, da je na samo tekmo padel črn madež, ki sicer najverjetneje ni vplival na razplet dogodkov, lahko pa bi pustil veliko večje posledice. Na to je namignil tudi trener švedske reprezentance Wolfgang Pichler, ki je bil nejevoljen zaradi svoje varovanke Oloffsonove, ki je v cilj prišla 25 sekund za bronasto Marie Laure Brunet, po korekciji pa je zaostanek skopnel na 11 sekund: "Mislim, da bi bila povsem drugačna tekma, če bi lahko štartala pravilno, saj večje razlike vplivajo tudi na psihološko pripravo, posledično pa na način teka in streljanja." Sama tekmovalka po tekmi ni želela dvigati prahu in je priznala, da je bila mlada Francozinja tokrat pač boljša.

Biatlonska zveza priznala napako
"To je bila povsem naša napaka," se je s pepelom posul Norbert Baier, tehnični delegat mednarodne biatlonske zveze, ki je dodal: "Ne smemo se izgovarjati na drugega, priznati moramo napako. Upam, da se v prihodnje to več ne bo dogajalo. To je zame najbolj črn dan v tem športu."

Težave se kar nabirajo
Omenjena napaka seveda ne gre na račun organizatorjev olimpijskih iger, a očitno je, da se številne napake, težave, nesreče in različne organizacijske nevšečnosti kar lepijo na igre v Vancouvru. Naštejmo le nekaj primerov.

Smrt gruzijskega športnika
Vse se je pravzaprav začelo že pred odprtjem iger, ko je na treningu sankačev pri veliki hitrosti s proge zletel Gruzijec Nodar Kumaritašvili in pristal v nezaščitenem železnem nosilcu ob progi ter umrl. Prireditelji in sankaška zveza sta pozneje krivdo prevalili na 21-letnega pokojnika.

Spremenjena proga premešala karte
Organizatorji so se nato odzvali in znižali štarta tako moške kot ženske proge. S tem se je povsem spremenila karakteristika steze, ki naj bi vplivala na razpleta obeh tekmovanj. Branilec naslova in prvi favorit Armin Zöggler je tako hitro spoznal, da bo ostal brez možnosti za tretjo zaporedno zlato medaljo: "Štart je postal veliko bolj položen, to pa je šlo povsem na roke Nemcev. Moj cilj je tako postal le še lov na bron." Še bolj neposredna je bila Natalie Geisenberger, ki je spremenjeno progo označila za otročje lahko. Nemka je pozneje osvojila bron.

Zaradi rolb rekordno dolgi premori
Svojevrstne težave pa so videli tekmovalci na ledenem ovalu, kjer nastopajo hitrostni drsalci. Organizatorjem sta se namreč pokvarili kar dve rolbi, zaradi česar izjemno dolgo niso mogli primerno očistiti ledu. Nastali so rekordno dolgi premori, zaradi katerih sicer ne moremo reči, da so usodno vplivali na razplet, so pa prav gotovo vplivali na psihoško pripravo tekmovalcev na nastop. Organizatorji so si pred četrtim dnem tako izposodili čistilec ledu celo iz Calgaryja. Nova naprava je delovala brezhibno, kar je tako zabavalo gledalce v dvorani, da so sposojeno rolbo pozdravili z bučnim aplavzem.

Berlinski zid v Vancouvru
Eden največjih simbolov olimpijskih iger je nedvomno ogenj. A tudi ta je ponagajal organizatorjem. Na slovesnosti ob odprtju je ogenj prižgalo pet kanadskih športnikov, v resnici so bili le štirje, hitrostna drsalka Catriona LeMay Doan je le nemočno opazovala svojo podporno konstrukcijo za nosilec ognja, ki ni zagorel. Konstrukcijo si v mestu želijo ogledati številni turisti, a so se organizatorji odločili, da zaradi varnosti pred konstrukcijo z ognjem postavijo posebno ograjo. "Kot da bi berlinski zid prestavili v Vancouver," je bila ena od slikovitih komentarjev na to potezo.

Odpovedi tekem in vstopnic
Ob vseh težavah pa ne sodeluje niti vreme, ki organizatorje spravlja v obup. Dež in sneg sta usodno vplivala na razplet biatlonskega šprinta, zaradi snega, dežja in megle so odpadle že tri tekme v alpskem smučanju. Zaradi slabega vremena pa so morali organizatorji preklicati karte za 4.000 sedežev, ki naj bi bili zaradi zmehčane proge preveč nestabilni. Za vse deskarske prireditve to pomeni skoraj 30.000 preklicanih kart.

Igre tečejo naprej
Toda olimpijske igre tečejo nemoteno naprej in prav gotovo bodo poskrbele še za marsikatero pozitivno zgodbo - olimpijsko zgodbo, ki bo odmevala še dolgo po koncu tekmovanj na zahodu Kanade.