Ljubljana Silverhawks so najboljše slovensko moštvo v ameriškem nogometu. Foto: Nejc Mekiš
Ljubljana Silverhawks so najboljše slovensko moštvo v ameriškem nogometu. Foto: Nejc Mekiš
Graz Giants so bili v Šiški boljši s 17:7. Foto: Nejc Mekiš

Po zaslugi ekipe Ljubljana Silverhawks je ameriški nogomet pri nas pognal korenine in ni zamrl v nekaj letih. To se je zgodilo kriketu, podobno je tudi z baseballom, saj se z njima ukvarja le nekaj zanesenjakov. Nekoliko drugače je z ragbijem, ki v zadnjih dveh letih doživlja razvoj, in krlingom, ki pa ima to težavo, da zanj nimamo zadovoljive dvorane.

S podobnimi težavami se srečujejo tudi srebrni sokoli, če njihovo ime prevedemo iz angleščine. Slovenske okvirje so že zdavnaj prerasli, najpozneje pred štirimi leti, ko so osvojili zmago v regionalni ligi CEFL, v kateri sodelujejo moštva iz nekdanje skupne države – predvsem Srbije –, iz Madžarske in občasni povabljenci od drugod.

Lani so odigrali dve tekmi v ligi prvakov združenja IFAF in vknjižili zmago in poraz. To je bil nov korak za ambiciozno moštvo, ki kljub finančnim omejitvam z zagnanostjo poskuša narediti preboj. O sodelovanju v avstrijski ligi so po tihem šepetali že lani sredi sezone, a tudi sami niso bili prepričani, ali jim to lahko uspe.

Vodstvo tekmovanja so prepričali, povabilo z Dunaja je prišlo, zdaj pa se bodo morali dokazati na igrišču. Ekipe v avstrijski ligi so povsem druga raven od te, ki so je bili vajeni do zdaj. Med njimi so petkratni evropski prvaki Vienna Vikings, proti katerim bodo igrali že naslednjo soboto, pa trikratni zmagovalci evropskega pokala Graz Giants, ki imajo 35-letno tradicijo. Če ste se spraševali, Ljubljana Silverhawks obstajajo že 15 let.

V tem času so napravili veliko korakov, in kar je najbolj presenetljivo, skoraj nobenega nazaj. Vsako leto se v Ljubljani igra boljši ameriški nogomet in tudi gledalcev je vse več. Včeraj jih je bilo na Žaku več kot 500. Mladinska šola omogoča stalen pritok mladih fantov, s čimer je zagotovljena tudi osnova za člansko moštvo. Popularnost tega športa pri nas narašča, za kar skrbijo televizije s prenosi najmočnejše lige na svetu, ameriške NFL.

Cilji Silverhawksov so visoki, vendar dosti više, kot so, v Evropi ni mogoče priti. V Sloveniji se je že marsikdo opekel, ker je pričakoval, da bo trenutno navdušenje trajalo. Da so si prislužili povabilo v avstrijsko ligo, je izvrsten dosežek sam po sebi, vsaka zmaga ga bo še povečala. Pričakovati, da se lahko na dolgi rok kosajo z ekipami, ki imajo milijonski proračun, pa presega pregovorno slovensko trmo.