Peter John Stevens je ostal brez medalje.  Foto: AP
Peter John Stevens je ostal brez medalje. Foto: AP
Finalni nastop Stevensa na 50 m prsno

Stevens je v finalu plaval 26,19, štiri stotinke počasneje kot v polfinalu, v katerem je imel peti čas. Z novim evropskim rekordom je slavil zmago Rus Vladimir Morozov (25,51) pred Turkom Emrejem Sakcijem (25,82) in Nizozemcem Arnojem Kammingo (25,84).

"Finale je bil hitrejši kot na svetovnem prvenstvu. Z izidom nisem povsem zadovoljen, a dobil sem potrdilo za napredek v tej sezoni, v kateri sem zamenjal okolje in trenerja. Moj cilj ostajajo olimpijske igre v Tokiu in zdaj bomo videli, kako bo na 100 m prsno. Mislim, da sem na daljši razdalji lahko boljši, saj delam skoraj le na olimpijski distanci. Hitrost imam in mislim, da lahko podoben izid kot v finalu plavam v petek na obratu. Zelo sem optimističen," je povedal Stevens, ki je bil v skupini plavalcev med drugim in osmim mestom, ločile pa so jih le tri desetinke sekunde.

24-letnik je bil v svoji polfinalni skupini s časom 26,15 drugi. Hitrejši je bil le Belorus Ilija Šimanovič (26,01). V drugem polfinalu so bili od Slovenca hitrejši še trije plavalci.

Finalni nastop Katje Fain na 400 m mešano

Kazen zaradi napačne tehnike pri delfinu
Katja Fain
si je dopoldne zagotovila finale s četrtim časom kvalifikacij. Mariborčanka je plavala 4:35,27, s čimer je osebni rekord popravila za 1,3 sekunde. Zvečer je bila v finalu nekoliko počasnejša (4:35,53), kar je bilo dovolj za šesto mesto. Po prihodu v cilj so jo diskvalificirali, tako da je zasedla končno osmo mesto. Sodniki so jo kaznovali zaradi napačne tehnike nog pri plavanju delfina. Zmagala je Madžarka Katinka Hosszu s 4:25,10.

"Po času sem se tudi v finalu približala jutranjemu dosežku, saj sta bila izida skoraj identična. Želela sem si več, a poznalo se je, da sem zjutraj že plavala 400 m mešano in 800 m prosto. Za boljši izid mi je zmanjkalo malo energije. Pri diskvalifikaciji pa očitno je nekaj narobe, in to bova skušali s trenerko popraviti, da se ne ponovi. Šesto mesto bi bila zelo dobra uvrstitev, a se ni izšlo," je finale ocenila 18-letna Fainova.

V finalu tudi Odrova
Svoje cilje je uresničila Tjaša Oder, ki je z 8:19,34 dosegla osebni rekord na 800 m prosto in s šestim mestom tudi želeno uvrstitev v finale. S trenerjem se zavedata, da so rezerve velike, saj je Odrova znana kot izrazito hitrejša tekmovalka v popoldanskem terminu, obenem pa je vnovič slabo plavala na obratih.

V Glasgowu začetek EP-ja v plavanju

Odlična vrnitev Baua
Za prvovrstno presenečenje je poskrbel Mariborčan Martin Bau, ki se je poleti s triatlona vrnil v plavanje, v Glasgowu pa je s 3:41,98 dosegel nov slovenski rekord na 400 m prosto. Obenem je bil osmoljenec prvenstva, saj je dosegel rezultat, ki je doslej vedno zadostoval za finale, tokrat pa je v izredni gostoti izidov zasedel 11. mesto. Zmanjkale so mu tri desetinke sekunde.

"Super se počutim v vodi že vse od poletja. Vnovič delam s staro trenerko Majo, osebno pa mislim, da sem izid dosegel predvsem zato, ker sem fizično močnejši kot pred štirimi leti, ko sem ga plaval nazadnje. Vmes sem v zadnjih treh letih zamenjal okolje, spreminjal neke zadeve, a se ni izšlo, kot sem si želel. Vesel sem, da sem se vrnil na ta način in da v plavanju spet uživam," je bil vesel Bau, ki si je želel najmanj najboljši izid po olimpijskih igrah v Riu, češnja na torti je bil državni rekord.

Tjaša Vozel pripravljena za mešano štafeto
Začetek v slovenskem taboru je bil zelo prepričljiv. Tjaša Pintar je z osebnim rekordom 31,07 na 50 m prsno začela nastope in bila 26., Tjaša Vozel je bila v isti disciplini nato z najboljšim letošnjim dosežkom 31,26 31. "Že na zadnji univerzitetni tekmi v Tennesseeju sem bila zelo hitra, zato sem bila povabila v reprezentanco še kako vesela. Led je prebit, z osebnim rekordom sem zelo zadovoljna, seveda pa sem si želela tudi dosežek pod 31 sekundami," je povedala Pintarjeva, ki je selektorju Gorazdu Podržavniku z zmago v internem slovenskem dvoboju sporočila, da je pripravljena tudi za nastop v mešani štafeti.

"Na 50-metrski razdalji letos nimam tistega pravega zaveslaja za sprint. Vseeno pa sem zelo zadovoljna. Bila sem najhitrejša letos, kar je lep obet za 100- in predvsem za nedeljsko 200-metrsko razdaljo," je bila vesela tudi Vozlova. Ravenska olimpijka Janja Šegel je bila na 100 m hrbtno z 1:00,41 25.

Trije finali slovenskih plavalcev, a brez medalje,