Aleš Pajovič je s 689 goli najboljši strelec slovenske reprezentance. Foto: MMC RTV SLO
Aleš Pajovič je s 689 goli najboljši strelec slovenske reprezentance. Foto: MMC RTV SLO
Aleš Pajovič
Tako kot pred dvema letoma na Norveškem bo imela poljska obramba opraviti z Alešem Pajovičem. Foto: EPA
Pogovor z Alešem Pajovičem

Pajovič se je sicer šele pred kratkim vrnil po petmesečni odsotnosti zaradi poškodbe zapestja, a verjame, da lahko do začetka evropskega prvenstva (19. januarja) ujame pravi ritem. V pripravljalni bazi v Podčetrtku se reprezentanca dobro počuti, vidni pa so tudi že "prijemi" selektorja Zvonimirja Serdarušića. "Igral se bo boljši rokomet kot doslej," napoveduje Pajo, ki je v ponedeljek dobil še eno priznanje. Ob 60. obletnici rokometne zveze je bil izbran v najboljšo slovensko ekipo vseh časov.

Ste med najizkušenejšimi reprezentanti. S kakšnimi občutki in pričakovanji začenjate tokratne priprave?
Imamo super ekipo, novega trenerja, nov zagon in tudi nov sistem igre, ki že kaže rezultate. Igral se bo boljši rokomet. V Podčetrtku imamo vse, kar potrebujemo. Novo dvorano in super hotel. Upam, da bodo trije tedni dovolj, da se uigramo maksimalno in potem odigramo, kar se da dobro.

Poškodba zapestja je bržkone že preteklost. Kako bi ocenili vašo formo?
Odsoten sem bil pet mesecev. Pozna se mi še malo. Bolečin v zapestju sicer nimam, a rokometni ritem še ni ta prav, vendar upam, da do prvenstva bo.

Od leta 2004, ko ste na domačem igrišču osvojili srebrno medaljo, Slovenija ni več dosegla kakšnega odmevnega izida na velikem tekmovanju. Kaj je po vašem manjkalo?
To je težko reči. So vzponi in padci. Zdaj je čas, da se spet dvignemo.

Tokrat ste se po dolgem času vabilu odzvali vsi najboljši slovenski rokometaši. Motiviranosti in želje vam torej ne manjka. Kakšen rezultat bi vas zadovoljil?
Osebno vsak športnik stremi k najvišjemu cilju, to je k zlati medalji ali vsaj k medalji. Zavedamo se, da imamo v skupini težke nasprotnike, zato moramo najprej priti iz nje, nato pa se bomo pogovarjali o nadaljnjih rezultatih.

Na zadnjem evropskem prvenstvu ste bili do zadnje tekme drugega dela celo v igri za polfinale, nato pa končali kot deseti. Ima Slovenija kakovostno ekipo za polfinale ali je to vendarle pretiran cilj?
Ne. Mislim, da imamo kvalitetno ekipo, posameznike in trenerja. Če bomo to znali povezati, lahko razmišljamo o medalji.

Kako bi po moči razporedili slovenske nasprotnike Švedsko, Nemčijo in Poljsko?
Vse tri ekipe so približno v istem rangu, zelo kvalitetne. Vsaka ima svojo značilno igro. Malce pomlajena Nemčija se dviguje, Švedska se vrača tako kot mi, medtem ko je Poljska že par let v vrhu Evrope.

Se lahko zgodi, da Slovenija izgubi vse tri tekme?
V športu se lahko zgodi vse. Jaz sicer upam, da bo ravno obratno - da bomo vse tri zmagali.

ales.vozel@rtvslo.si

Pogovor z Alešem Pajovičem