Roman Pungartnik je še lani tresel mreže v dresu švicarskega Kadettna. Foto: EPA
Roman Pungartnik je še lani tresel mreže v dresu švicarskega Kadettna. Foto: EPA
Roman Pungartnik
Z optimizmom in dobro voljo novim zmagam naproti. Foto: MMC RTV SLO
Zvonimir Serdarušić
Zvonimir Serdarušić se prvič preizkuša v vlogi reprezentančnega selektorja. Foto: MMC RTV SLO
Zoran Lubej
Izkušeni Zoran Lubej se je vrnil v reprezentanco. Foto: MMC RTV SLO
Rokometna reprezentanca se je zbrala na Rogli

38-letni 'Pungi' je sijajno igralsko kariero naredil v dresih Celja Pivovarne Laško, Wilhelmshavenerja, Hamburga, Gummersbacha in Kadetten Schaffhausna. Poleti je sprejel nov izziv, kjer pa ambicije niso nič manjše kot na parketu. Pungartnik je prepričan, da je začrtana pot prava, odgovore pa bo seveda podal čas. Prve že konec tedna, ko se bo Slovenija na pripravljalnem turnirju v Linzu pomerila z Avstrijo, Ukrajino in Švico.


Dobre tri mesece je, odkar ste bili imenovani za direktorja reprezentanc. Je v pisarni težje kot na igrišču?
Ni težje. Če delaš stvari z ljubeznijo, potem ni težko in se da vse normalno speljati.

Prvi uspeh je bil že to, da ste prepričali vse najboljše, da so po dolgem času na voljo selektorju. Ste bili presenečeni, da sta povabilo sprejela, denimo, Lubej in Vugrinec?
Če lahko rečemo temu uspeh, potem to je. Naš cilj je bil, da se vsi povabljeni igralci odzovejo pozivu. Vsak ve, da je igranje za reprezentanco čast. Nobenega ni bilo težko prepričati. Vsi imajo velik motiv in vsi so želeli sodelovati v novi zgodbi, ki jo pišemo.

Reprezentanca se je v nedeljo prvič zbrala pod novim selektorjem. Kakšni so vaši prvi vtisi o vzdušju, poteku priprav?
Na Rogli so vsi, res pa je, da sta en dan kasneje zaradi prvenstvenih tekem prišla Bilbija in Kavtičnik. Vsi smo nestrpno čakali, da se priprave začnejo. Tudi reprezentantje so presenečeni, na kakšen način se zadeve odvijajo. Smo na čisti nuli. Najprej je treba spoznat selektorja in prilagodit igro njegovemu modelu. Vsi so 120-odstotno angažirani. Trudili se bomo, da to prenesemo na igro in na ostali del priprav, ki še sledijo.

Košarkarji so blesteli na evropskem prvenstvu. So morda navdihnili tudi vas, rokometaše?
Zagotovo. Ve se, da Slovenci podoživljamo vse športe z veliko strastjo in navdušenjem. Zagotovo smo se veselili uspehov košarkarjev. Naš motiv je tudi to, da nadaljujemo tam, kjer so oni končali. Z eno borbeno igro in pravim pristopom lahko nadomestimo tiste kvalitete, ki jih v primerjavi z velikimi reprezentancami nimamo. Športno evforijo, za katero so zaslužni košarkarji in rokometaši, bomo skušali še podaljšati. V času krize ljudje potrebujejo šport, da pozabijo na vsakodnevne probleme.

Zdi se, da so z imenovanjem selektorja Serdarušića apetiti zrasli. Mislite, da upravičeno? Dejstvo je namreč, da je 'Noka' vse velike uspehe dosegel v klubskem rokometu, kjer je način dela nekoliko drugačen.
Apetiti so zrasli, kar je pozitivno. Imamo selektorja, ki je osvojil vse, kar se je dalo. A moramo biti tudi malce pazljivi oziroma potrpežljivi. Časa nimamo veliko, evropsko prvenstvo je pred vrati, zato se mora poklopiti veliko faktorjev. Selektor je tisti, ki pokaže ideje, igralci pa jih morajo uresničiti. Zagotovo smo na pravi poti, čas pa bo pokazal svoje.

Ali ima Slovenija odlike za medaljo? Serdarušić je v intervjuju za MMC v začetku oktobra dejal, da je nekaj reprezentanc še kvalitetnejših.
O tem je še prezgodaj govoriti, saj še nismo odigrali nobene tekme pod taktirko Serdarušića. Želje ostajajo, a kot sem dejal, pojdimo korak za korakom, dan za dnem. Bilo bi prepotentno, če bi se postavljali ob bok Francozom, Hrvatom ali Špancem. Smo pa nekje blizu, tako kot smo bili doslej. V preteklosti smo delali prehitre računice, a na koncu smo potegnili kratko.

Kakšen cilj ste si na EP začrtali vi osebno?
Zaenkrat še nisem tako daleč. Pred nami je prijateljski turnir v Linzu, potem pa se bomo počasi začeli pripravljati za december, ko bo na vrsti glavni del priprav. Ne bi bilo dobro, da začnem razmišljati toliko naprej.

Švedska, Nemčija in Poljska so slovenski nasprotniki v prvem delu. Kako bi jih razvrstili po moči in kam bi uvrstili Slovenijo?
Na papirju so vse reprezentance pred nami. Vsi nas imajo za avtsajderje, kar pač mi z veseljem sprejmejo. Zagotovo pa se lahko z njimi kosamo. Bojimo se jih ne, spoštujemo jih pa.

Ogledali ste si tudi že namestitvene kapacitete in dvorano v Innsbrucku, kjer bo Slovenija igrala v prvem delu. Ste bili z videnim zadovoljni?
Več kot zadovoljen. Dvorana je zelo lepa. Sprejme 8.000 gledalcev. Hotel ima vse, kar reprezentanca potrebuje. Domačini v Innsbrucku so ponosni in veseli, da so organizatorji. Najbolj pa jih veseli dejstvo, da so karte že skoraj pošle. Na zvezi se trudimo, da bo v dvorani čim več naših navijačev. Vse tri tekme bodo spektakularne.

ales.vozel@rtvslo.si

Rokometna reprezentanca se je zbrala na Rogli