Renato Vugrinec je bil ob 60. obletnici Rokometne zveze Slovenije izbran v najboljšo slovensko ekipo vseh časov. Foto: MMC RTV SLO
Renato Vugrinec je bil ob 60. obletnici Rokometne zveze Slovenije izbran v najboljšo slovensko ekipo vseh časov. Foto: MMC RTV SLO
Renato Vugrinec
Renato Vuginec (prvi z leve), Jure Natek in Dragan Gajič so na treningu pozorno poslušali navodila selektorja Serdarušića. Foto: MMC RTV SLO
Intervju z Renatom Vugrincem
Rokometaši nadaljujejo s pripravami

34-letni Ptujčan je po neuspehu v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo na Hrvaškem slekel reprezentančni dres, a ga je novi selektor Zvonimir Serdarušić prepričal, da se vrne v izbrano vrsto. "Predstavil mi je zelo moderen koncept igre, v katerem vidi tudi mene," pravi "Vugi", ki pred januarskim turnirjem ne želi dajati visokoletečih napovedi. "Ker gre za turnirski sistem, je vse mogoče: tako dobiti vse tri tekme kot tudi izgubiti," ostaja na trdnih tleh 196 cm visoki desni zunanji igralec.


V reprezentanco ste se vrnili, potem ko ste že napovedali slovo. Kaj je bil vzrok vaše odločitve? Selektor Serdarušić ali kaj drugega?
Srečal sem se s selektorjem, ki mi je razložil njegovo vizijo in v njej videl tudi mene. On je torej največji faktor, ki je pripomogel k moji odločitvi o nadaljevanju reprezentančne kariere.
V državnem prvenstvu ste praktično v vsakem krogu med najboljšimi strelci pivovarjev, kar priča o tem, da ste v dobri formi. Lahko podobne strelske predstave pričakujemo tudi na evropskem prvenstvu?
To je ekipni šport. Zagotovo je, da bom skušal čim bolje pomagati reprezentanci. Imamo 21 enakovrednh igralcev in vsak lahko odigra dobro. Gre za veliko število tekem v kratkem času. Vsakdo bo dobil priložnost, in če jo bo maksimalno izkoristil, se bomo zagotovo veselili.

Že prej ste dejali, da sta se s Serdarušićem pogovorila. Kaj on pričakuje od vas in kaj pričakujete vi od njega? Kakšno vlogo boste imeli v tej reprezentanci?
Kot sem že rekel, gre za velikega strokovnjaka, ki se je že uveljavil v Evropi. On mi je predstavil zelo moderen koncept igre, v katerem vidi tudi mene.

Pričakujete, da boste prva izbira na desnem zunanjem položaju?
Ne pričakujem ničesar. Skušam zgolj vsak trening oddelati maksimalno.

Na kupu ste zbrani vsi najboljši, kar jih slovenski rokomet v tem trenutku premore. Mar to pomeni, da lahko v Avstriji pričakujemo tudi najboljšo uvrstitev na velikih tekmovanjih po letu 2004?
Zagotovo javnost veliko pričakuje, tudi vsak vrhunski športnik si zada visoke cilje. Pri nas je enako, čeprav se z izidi v tem trenutku še ne obremenjujemo. Do prvenstva ni veliko časa. Sistem, ki ga selektor uveljavlja, bomo skušali čim bolje izpopolniti, potem pa bomo videli, kam, kako in kaj.

Švedska, Nemčija in Poljska so slovenske nasprotnice v Innsbrucku. Kdo je najmočneji in kdo najšibkejši?
Gre za tri vrhunske in enakovredne reprezentance. Nekatere v zadnjih letih krojijo evropski vrh. Je pa res, da sta se tako nemška kot tudi švedska reprezentanca dokaj pomladili. Gre za moštva, ki sodijo v krog favoritov za osvojitev evropskega prvenstva, in mislim, da je to ena najtežjih skupin. Kljub temu nismo brez možnosti.

Nemški vratar Johannes Bitter je pred kratkim dejal, da lahko v skupini C vsaka izmed štirih reprezentanc osvoji prvo mesto. Menite, da je šlo zgolj za vljudnost, ali je to realna ocena?
Bitter je bil moj soigralec v Magdeburgu in vem, da je mislil resno. Enako mislim tudi jaz.

Je polfinale utopija ali lahko realnost?
Na to vprašanje je težko odgovoriti. Ker gre za turnirski sistem, je vse mogoče: tako dobiti vse tri tekme kot tudi izgubiti. Na takšnih turnirjih velikokrat prihaja do presenečenj. Naša naloga je, da se dobro pripravimo, nato pa na glavo.

ales.vozel@rtvslo.si

Intervju z Renatom Vugrincem
Rokometaši nadaljujejo s pripravami