Slovenci, ki so v medsebojnem seštevku boljši od Latvije, morajo zdaj za osvojitev prvega mesta v skupini v nedeljo v Kopru ugnati Estonijo, kar ne bi smela biti pretežka naloga. Varovanci Veselina Vujovića so si sicer že pred zaključkom kvalifikacij zagotovili napredovanje na evropsko prvenstvo, ki bo januarja 2020 v Avstriji, na Švedskem in Norveškem.

Slovenski rokometaši so doživeli prvi poraz v kvalifikacijah, ki pa na njihovo srečo ni usoden. Krog pred koncem kvalifikacij so točkovno izenačeni z Latvijo, a so boljši v medsebojnih dvobojih, saj so doma zmagali s 27:21. Žreb skupin za evropsko prvenstvo bo 28. junija na Dunaju. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenski rokometaši so doživeli prvi poraz v kvalifikacijah, ki pa na njihovo srečo ni usoden. Krog pred koncem kvalifikacij so točkovno izenačeni z Latvijo, a so boljši v medsebojnih dvobojih, saj so doma zmagali s 27:21. Žreb skupin za evropsko prvenstvo bo 28. junija na Dunaju. Foto: www.alesfevzer.com

Latvijci odločno v tekmo, Slovenci bledi

Zadnjih sedem minut tekme Latvija – Slovenija

Latvijci so odločno začeli srečanje v Valmieri. V 10. minuti so z bombo 215 cm visokega Dainisa Krištopansa povedli s 5:2. Slovenci so imeli predvsem v napadu kar nekaj težav. Krištopans je s svojim tretjim golom v 20. minuti zabil za 9:7. Slovenija je pritiskala za izenačenje, a je Latvija uspešno držala zadetek ali dva prednosti. Po prekršku Aleksa Vlaha v napadu in izgubljeni žogi je Krištopans z zadetkom čez celotno igrišče zadel za 12:9 (25.), tako da je moral selektor Veselin Vujović vzeti minuto odmora. Ta ni pomagala, razigrani vratar Arturs Kugis je ubranil nov slovenski napad, na drugi strani pa je Uvis Strazdins z desnega krila zadel za 13:9. Polčas se je končal s 14:10, Slovenci so bili bledi. Krištopans je dosegel pet golov.

Dva zaporedna gola Dolenca za vodstvo Slovenije

Slovenci niso imeli rešitev za 215 cm visokega Dainisa Krištopansa, ki jim je dal 13 golov. Krištopans je z Vardarjem osvojil Ligo prvakov. Foto: EPA
Slovenci niso imeli rešitev za 215 cm visokega Dainisa Krištopansa, ki jim je dal 13 golov. Krištopans je z Vardarjem osvojil Ligo prvakov. Foto: EPA

Slovenci so drugi del začeli precej bojeviteje in odločneje. In to se je hitro pokazalo tudi na izidu, saj so v 34. minuti po prodoru Mihe Zarabca, ki v prvem polčasu ni igral, znižali na 15:14. Zarabec je na mestu organizatorja igre precej poživil slovensko igro. Malo pozneje je Jure Dolenec izenačil na 15:15 (36.), že v naslednjem napadu pa poskrbel še za prvo vodstvo (16:15).

Slovenci nadoknadili minus tri
A sledile so spet slabše slovenske minute, tako da je Latvija v 41. minuti povedla z 18:16. Kugis je še naprej odlično branil. Pri 20:17 (48.) je moral Vujović vzeti minuto odmora. Ta je pomagala, saj so Blaž Blagotinšek, Mario Šoštarič in Blaž Janc poskrbeli za izenačenje (20:20). V slovenskih vratih se je razigral tudi Rok Zaponšek.

Krištopans in Kugis nerešljivi uganki

Slovenski rokometaši poraženi v Latviji

Pet minut pred koncem je bilo 22:22. Dolenec je s sedemmetrovke zadel za +1. Dolenec je malo pozneje ponovil vajo, tako da je semafor tri minute pred koncem kazal 24:23, hkrati pa so imeli Slovenci še igralca več na igrišču. Neustavljivi Krištopans je z 12. golom izenačil na 24:24, malo pozneje pa je Kugis ubranil "zicer" Mačkovšku, nato pa še Zarabcu.

Kugis ubranil Dolencu sedemmetrovko za izenačenje

Latvija je imela minuto pred koncem napad za zmago. Odgovornost je pol minute pred sireno prevzel Krištopans in kljub primežu Boruta Mačkovška in Darka Cingesarja znova zadel. To je bil njegov 13. gol. Na drugi strani je Zarabec izsilil sedemmetrovko, a jo je Dolenec zapravil oziroma ga je "Kugis" prebral in ubranil njegov poskus. Slavje Latvijcev, ki so se s tem uvrstili na evropsko prvenstvo, se je začelo.

Vujović: Nismo si zaslužili neodločenega izida
"Tekmo smo začeli in končali slabo. Nismo si zaslužili neodločenega izida, Latvijci so na tekmi pokazali več želje, mi pa smo pogrnili na celotni črti. V prelomnih trenutkih dvoboja smo v napadu zapravili tri čiste strele, Krištopans pa nam je kljub temeljiti pripravi zabijal gole s 15 metrov. To ni konec sveta, mi smo se uvrstili na evropsko prvenstvo, a naša pot do morebitnega nastopa na olimpijskih igrah bo zdaj veliko bolj zapletena. Bojim pa se, da mojih igralcev nastop v Tokiu sploh ne zanima,"
je bil upravičeno kritičen selektor slovenskih rokometašev Veselin Vujović.

Dolenec: Krištopans zabijal z vseh mogočih položajev
Jure Dolenec
, ki je bil z osmimi goli prvi slovenski strelec, pa je dejal: "V teh kvalifikacijah so se zgodila že številna presenečenja, danes smo v to past kljub resnemu opozorilu z nedavne tekme z Nizozemsko padli tudi mi. Od prvega do zadnjega moramo biti nezadovoljni z našo predstavo in se nad njo globoko zamisliti. V drugem polčasu smo sicer bili za odtenek boljši, a Latvijce je reševal Krištopans, ki je zabijal z vseh mogočih položajev."

V nedeljo ob 18.00 Slovenci v Kopru z Estonci
Varovanci Veselina Vujovića bodo kvalifikacije sklenili v nedeljo s tekmo proti Estoniji, ki bo v koprski dvorani Bonifika ob 18.00. Prenos na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.

ROKOMET (M)
KVALIFIKACIJE ZA EP

SKUPINA 4

Valmiera:
LATVIJA - SLOVENIJA 25:24 (14:10)

Latvija: Kugis, Purins, Versakovs 4 (4), Strazdins 2, Jurdzs 2, Kurzemnieks, Krištopans 13, Ermanis, Meiksans, Dude 1, Lilienfelds 1, Klesniks, Leja 2, Tuminskis, Pavlovics.

Slovenija: Zaponšek, Kastelic, Blagotinšek 3, Verdinek, Henigman 2, Janc 1, Dolenec 8 (4), Cingesar, Gaber 2, Zarabec 2, Šoštarič 2, Vlah, Ovniček, Mačkovšek 2, Mlakar 2, Suholežnik.

Sedemmetrovke: 4/5; 4/5

Izključitve: 2 min; 2 min

Četrtek:
ESTONIJA - NIZOZEMSKA

Nedelja ob 18.00 (Koper):
SLOVENIJA - ESTONIJA

NIZOZEMSKA - LATVIJA

Vrstni red: Slovenija in Latvija 8, Nizozemska 2, Estonija 0 točk.

Na evropsko prvenstvo se uvrstijo najboljši dve reprezentanci in še štiri najboljše tretjeuvrščene iz osmih skupin. Slovenija se je na evropsko prvenstvo že uvrstila.