Slovensko reprezentanco (fotografija je arhivska) čaka nastop na evropskem prvenstvu, ki ga bo med 3. in 20. decembrom gostila Danska. Foto: www.alesfevzer.com
Slovensko reprezentanco (fotografija je arhivska) čaka nastop na evropskem prvenstvu, ki ga bo med 3. in 20. decembrom gostila Danska. Foto: www.alesfevzer.com

To so Ana Gros, Tjaša Stanko, Nina Zulić, Barbara Lazović in Elizabeth Omoregie.

Vsi testi na novi koronavirus negativni
V četrtek bosta prispeli še močna odprava Krima in Aneja Beganović. Krimovke – izjema je le Nina Žabjek, ki je pred kratkim prestala okužbo z novim koronavirusom – in Beganovićeva so iz preventivnih razlogov še vedno v samoosamitvi, a najpomembneje je, da so ponedeljkovi testi pokazali, da nobena igralka ni okužena z novim koronavirusom.

Slovenke v zahtevni skupini z Dansko, Črno goro in Francijo
Bregar bo zaradi tega podrobno strategijo za tekme v "skupini smrti" v Herningu proti Danski (4. decembra), Franciji (6. decembra) in Črni gori (8. decembra) lahko začel prenašati na svoje varovanke šele od četrtka naprej. Slovenska odprava se bo v Hamletovo deželo odpravila na začetku prihodnjega tedna, na Danskem pa bo tako kot v obdobju priprav v Laškem bivala v tako imenovnem mehurčku ter pod strogimi zdravstvenimi in varnostnimi ukrepi.

Barbara Lazović po 4 letih spet v reprezentanci

Gros: Lepo se je vrniti v domovino
"Zelo sem vesela, da smo se znova zbrale. Še vedno čakamo na prihod nekaterih soigralk in srčno upam, da bodo vsi testi negativni. V domovino se je vedno lepo vrniti in videti reprezentančne soigralke, predvsem naši 'novinki' Barbaro in Elizabeth,"
je na videokonferenci malce v šali uvodoma dejala prva zvezdnica Ana Gros.

Ostrostrelka francoskega Bresta je na vprašanje o novi konkurenci na njenem položaju – na desnem zunanjem igra tudi Lazovićeva – odgovorila, da Barbaro že dolgo pozna in da je nikoli ni štela kot tekmico. "Na preteklih reprezentančnih akcijah sva se vedno dopolnjevali, tudi najina sloga igre se močno razlikujeta. Najpomembneje je, da je tukaj z nami," je dodala Grosova in izpostavila zahtevne tekmice v skupinskem delu.

"Na zadnjih velikih tekmovanjih smo se že večkrat pomerile s Francozinjami, o njihovi kakovosti nima smisla izgubljati besed. Danke bodo na domačem prvenstvu izjemno motivirane, na papirju se še najšibkejše zdijo Črnogorke. Čeprav bodo na Danskem nastopile oslabljene, pa gre za zelo kakovostne rokometašice, od vseh naših tekmic iz nekdanje skupne Jugoslavije pa nam tudi najmanj ležijo po slogu igre," je še dodala Grosova.

Lazovićeva v reprezentanci prvič po juniju 2017
Lazovićeva je nazadnje dres s slovenskim grbom na prsih oblekla junija 2017. Na današnji novinarski konferenci je priznala, da je bila v tem obdobju ves čas v stiku z Bregarjem, manjkala pa je, ker ni mogla uskladiti obveznosti svojega šoloobveznega otroka in reprezentance. "Vesela sem, da sem se vrnila v reprezentanco in da bom 'podaljšala njeno klop'. Reprezentanci bom pomagala po svojih najboljših močeh, a njena prihodnost je v rokah mojih mlajših soigralk," je dejala 32-letna igralka iz Brežic, ki trenutno igra za Bukarešto.

Članica romunske ekipe je tudi Bolgarka nigerijskih korenin Omoregiejeva, ki je slovenski potni list pridobila leta 2017. V Atenah rojena srednja zunanja igralka za slovensko reprezentanco ni igrala, ker je prednost dala svoji klubski karieri.

Omoregie: Vesela sem, da sem tukaj. Verjamem v soigralke.
"Odhod v tujino je malce upočasnil mojo reprezentančno kariero, a vselej sem imela željo in sem vedela, da bom zaigrala za Slovenijo. Vesela sem, da sem tukaj. Verjamem v svoje soigralke. Na preteklih prvenstvih so vselej priredile presenečenje in premagale imenitno rokometno ime. Upam, da bomo to storile tudi na Danskem. Naša skupina je zahtevna, a dale bomo vse od sebe,"
je na koncu dejala Omoregiejeva.

Slovenke se bodo v Laškem pripravljale do odhoda na Dansko v sredo, 2. decembra.