Slovenke bodo sedmi nastop na svetovnih prvenstvih končale med 17. in 20. mestom. Najboljša uvrstitev tako ostaja 8. mesto iz leta 2003, najslabše pa so se Slovenke doslej uvrstile na premiernem SP-ju leta 1997, ko so bile 18. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenke bodo sedmi nastop na svetovnih prvenstvih končale med 17. in 20. mestom. Najboljša uvrstitev tako ostaja 8. mesto iz leta 2003, najslabše pa so se Slovenke doslej uvrstile na premiernem SP-ju leta 1997, ko so bile 18. Foto: www.alesfevzer.com

Slabi dve minuti pred koncem je Slovenija po 10. golu Tjaše Stanko izenačila na 27:27, v minuti so izničile zaostanek dveh golov in vlile upanje na zmagoviti zaključek, ki bi prinesel napredovanje v drugi skupinski del SP-ja 2019 na Japonskem. A strel Kristine Liščević iz obupa ob izteku srbskega napada je prevaral Branko Zec, Slovenke so nato zapravile napad in srečanje 5. kroga v skupini A je bilo odločeno.

Ana Gros: Preveč nihanj, da bi lahko zmagale

Angola potisnila Slovenijo na 5. mesto
Srbkinje se veselijo sladke zmage za napredovanje med najboljših 12 rokometnih reprezentanc sveta, medtem ko Slovenkam zdaj preostaja le razigravanje v tolažilnem Predsedniškem pokalu.

Angola je po pričakovanjih premagala Kubo s 40:30 (20:16). Afriške prvakinje so Slovenke tako potisnile na predzadnje, 5., mesto skupine A. V nedeljo Slovenijo tako čaka obračun z Brazilijo, petouvrščeno reprezentanco iz skupine B. V primeru zmage sledi v ponedeljek tekma za 17. mesto, v primeru poraza z Brazilkami pa dvoboj za končno 19. mesto SP-ja na Japonskem. Slovenija se križa s parom Senegal - DR Kongo, prve so 5. mesto v skupini C, druge pa so bile pete v skupini D.

Razočaranje po tekmi s Srbijo je veliko. V rokah smo imeli vse karte. Tekmo smo dobro začeli, nato nekoliko padli, a se spet vrnili. V igri je bilo preveč nihanj, to je glavni krivec za poraz. Borile smo se do zadnjega atoma moči. Morda nam je zmanjkalo tudi nekaj športne sreče.

Ana Gros

Začele s 5:0, a dopustile hitro vrnitev Srbkinj
Sanjskih uvodnih pet minut Slovenk. Prva je zadela Polona Barič, sledila je granitna obramba, bloki in napake Srbkinj. V napadu sta se hitro razigrali prvi slovenski strelki Ana Gros in Tjaša Stanko, tako da je Slovenija povedla s kar 5:0. A nato se je Srbija zbrala in začela zabijati, sočasno so se začele napake na slovenski strani in v 20. minuti je bil izid na tekmi prvič izenačen na 10:10.

V zadnjih desetih minutah 1. polčasa je sledila raztrgana igra na obeh straneh, kopica napak in obramb vratark in skupaj le trije goli. Na odmor je Srbija šla z golom prednosti (12:11), za kar je s 4. golom za prvo srbsko vodstvo na tekmi v 28. minuti poskrbela Slađana Pop-Lazić, sicer soigralka Ane Gros pri Brestu v Franciji.

Bombarderki s premalo podpore s kril
Na začetku 2. polčasa je pobuda ostala v rokah Srbkinj, nerešljiva uganka je bila krožna napadalka Pop-Lazić, a nato so prišle slovenske minute, v 42. minuti je Slovenija spet povedla. Z delnim izidom 5:1 na krilih Grosove in Stankove so Slovenke povedle s 23:20. Po minuti odmora je sledil odgovor Srbije, ki je deset minut pred koncem znova prešla v vodstvo. V končnici so bile varovanke Obradovića vseskozi korak pred izbrankami Uroša Bregarja, vse do dramatičnega izenačenja Tjaše Stanko prek celega igrišča v prazna vrata. A dodatnega nasmeha sreče Slovenke niso bile več deležne ...


Izjavi po tekmi iz slovenskega tabora

Uroš Bregar, selektor Slovenije:
"Na žalost smo tekmo v končnici izgubili, kar je škoda, saj smo začeli res dobro. Srbiji se je uspelo vrniti v igro. V drugem delu prvega polčasa smo imeli nekaj težav z obrambno postavitvijo tekmic 5-1, a smo se uspeli prilagoditi in ta del igre končati z minimalnim zaostankom. Drugi polčas je Srbija začela udarno, močno. Spremenil sem taktiko in s sedmimi igralkami v napadu smo znova ujeli korak. Žalosti me, da pri 23:20 nismo izkoristili nasprotnega napada. Lahko rečem, da je tekmo odločila ena žoga. Za nas je proti Srbiji štela le zmaga, s katero bi se v nadaljnje tekmovanje prebili kot drugi v skupini A, sedaj pa se lahko zgodi, da bomo le peti. Vesel sem, da so dekleta v prvem delu svetovnega prvenstva prikazala pravo borbo na vseh tekmah, z izjemo tiste proti Angoli. Po porazu smo res razočarani, a naša naloga je, da tekmovanje do konca odigramo na najvišji možni ravni."

Ana Gros, desno krilo Slovenije: "Razočaranje po tekmi s Srbijo je veliko. V rokah smo imeli vse karte. Tekmo smo dobro začeli, nato nekoliko padli, a se spet vrnili. V igri je bilo preveč nihanj, to je glavni krivec za poraz. Borile smo se do zadnjega atoma moči. Morda nam je zmanjkalo tudi nekaj športne sreče. Smo razočarani, a takšen je šport. Iz tega se moramo nekaj naučiti in iti naprej."

Tjaša Stanko bo s 45 goli najbrž najboljša strelka prvega skupinskega dela SP-ja 2019. Foto: www.alesfevzer.com
Tjaša Stanko bo s 45 goli najbrž najboljša strelka prvega skupinskega dela SP-ja 2019. Foto: www.alesfevzer.com

V najboljšem primeru druga najslabša uvrstitev na SP-jih
Slovenske rokometašice so pred letošnjim zaključnem turnirju v deželi vzhajajočega sonca petkrat nastopile na svetovnih prvenstvih. Najboljšo uvrstitev so dosegle na Hrvaškem 2003, kjer so zasedle osmo mesto. V Italiji 2001 so osvojile deveto, v Rusiji 2005 in Nemčiji 2017 14., v svojem premiernem nastopu v Nemčiji 1997 pa 18. mesto.


SP 2019 - JAPONSKA

Skupina A, 5. krog:

SRBIJA – SLOVENIJA 29:27 (12:11)
Kumamoto, Aqua Dome, 4.680 gledalcev.

Srbija: Pop-Lazić 8, Lavko 7, Liščević 4, Stoiljković 3, Nikolić in Obradović po 2, Cvijić, Stevin 1 in Trifunović po 1, Risović, Tomašević, Radosavljević

Slovenija: Stanko 10, Gros 8, Barič in Zulič po 3, Pišek 2, Svetik 1, Zec, Vojnović, Pandžić, Klemenčič, Ferfolja, Ljepoja, Beganović.

7-m: Srbija /; Slovenija 3 (2).
Izključitve: Srbija 8; Slovenija 4 minute.
Rdeči karton: /
Sodnika: Makhlouf in Krichen (Tunizija).

ANGOLA - KUBA 40:30 (20:16)

NIZOZEMSKA – NORVEŠKA 30:28 (14:18)

Lestvica: Nizozemska in Norveška po 8, Srbija 6, Slovenija 4, Angola 2 in Kuba 0 točk.

V drugi del tekmovanja vodijo prva tri mesta. Preostale tri reprezentance čaka razigravanje Predsedniškega pokala za mesta od 13. do 24.